Megalakult a hálapénz-kommandó: a betegekre ugyanúgy lecsaphatnak

Pénzcentrum2020. október 8. 09:28

A kormány törvényjavaslata alapján akár egy év börtönbüntetést is kaphat az, aki hálapénzt próbál adni egy orvosnak. Az ATV Híradó megkérdezte az Emberi Erőforrások minisztériumát, hogyan lehet majd kézben tartani és ellenőrizni, hogy ne fogadjanak el az orvosok hálapénzt, illetve a betegek se adjanak. Az Emmi azt válaszolta, hogy kijelölt hatóság végzi majd az ellenőrzést.

A hálapénzt is magában foglaló javaslatot a parlament egyhangúlag megszavazta, ennek értelmében az orvos a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszeri és kis értékű ajándékot fogadhat el. Az egy év börtön az ezen túlmenő hálapénz adására vagy elfogadására érvényes.

A törvényjavaslat része az egészségügyi dolgozók jelentős béremelése is.

Szerepel a javaslatban emellett az is, hogy egy állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál (például kórház, szakrendelő) egy orvos csak olyan munkát végezhet, amire a szolgáltatónak engedélye van. Ezzel megnehezítik a dolgát azoknak az orvosoknak, akik közfinanszírozott rendelőben nyújtanak magánellátást - írja a Telex. A javaslatot a béremelés ellenére több kritika érte, többek között az orvosi másodállások engedélyhez kötése, az orvosok más kórházakba való kirendelése vagy a háziorvosok béremelésből való kihagyása miatt.

Címkék:
béremelés, hálapénz, mok, törvénytervezet, egészségügyi béremelés,