2020. október 27. kedd Szabina

Megalakult a hálapénz-kommandó: a betegekre ugyanúgy lecsaphatnak


A kormány törvényjavaslata alapján akár egy év börtönbüntetést is kaphat az, aki hálapénzt próbál adni egy orvosnak. Az ATV Híradó megkérdezte az Emberi Erőforrások minisztériumát, hogyan lehet majd kézben tartani és ellenőrizni, hogy ne fogadjanak el az orvosok hálapénzt, illetve a betegek se adjanak. Az Emmi azt válaszolta, hogy kijelölt hatóság végzi majd az ellenőrzést.

A hálapénzt is magában foglaló javaslatot a parlament egyhangúlag megszavazta, ennek értelmében az orvos a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszeri és kis értékű ajándékot fogadhat el. Az egy év börtön az ezen túlmenő hálapénz adására vagy elfogadására érvényes.

A törvényjavaslat része az egészségügyi dolgozók jelentős béremelése is.

Szerepel a javaslatban emellett az is, hogy egy állami vagy önkormányzati egészségügyi szolgáltatónál (például kórház, szakrendelő) egy orvos csak olyan munkát végezhet, amire a szolgáltatónak engedélye van. Ezzel megnehezítik a dolgát azoknak az orvosoknak, akik közfinanszírozott rendelőben nyújtanak magánellátást - írja a Telex. A javaslatot a béremelés ellenére több kritika érte, többek között az orvosi másodállások engedélyhez kötése, az orvosok más kórházakba való kirendelése vagy a háziorvosok béremelésből való kihagyása miatt.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó