Magyar politikusok, akiket csak egy hajszál választ el a csődtől

2016. február 2. 06:13

A pénzügyi tudatosság ugyanúgy kódolva van a magyar társadalomban, mint annak hiánya. Ez a megosztottság ráadásul iskolai végzettségtől, foglalkozástól és még keresettől is teljesen független. Arról már nem is beszélve, hogy gyakran még vezető politikusaink sincsenek élen a példamutatásban.

Szakértők szerint a család anyagi biztonsága érdekében mindenkinek legalább akkora vésztartalékkal kellene rendelkeznie, amiből fedezni tudja 3-6 havi megélhetési költségeit. Sőt, egyesek 12 havi költségben határozzák meg az optimális vésztartalék mértéket.

A vésztartalék javasolt nagysága függ a kiadásaid nagyságától, az eltartott családtagok számától, függ attól, hogy mennyire biztos és stabil állásod van, és attól, hogy van-e jelzáloghiteled vagy sem.

Bármikor jöhet ugyanis egy olyan pénzügyileg (is) megterhelő élethelyzet, amit csak a megspórolt összeg felélésével vészelhetünk át. Ilyen élethelyzetek lehetnek:

  • elbocsájtanak a munkahelyedről
  • megromlik az egészséged (tartósan)
  • elromlik valamelyik háztartási berendezésed
  • tönkremegy az autód, ami ráadásul elengedhetetlen a munkádhoz

Ragadós példa?!

A legtöbben persze csak legyintenek a szakértők tanácsaira; legalábbis a lakosság öngondoskodási szokásait összegző legfrissebb kutatások szerint ma Magyarországon

több mint egymillió embernek nincs semmiféle megtakarítása!

És bármennyire meglepő, de nemcsak a legszegényebbek alkotják a mintát, köztük vannak ugyanis a vezető politikusok is. Amennyiben górcső alá vesszük ugyanis a parlament honlapján nemrég közzétett képviselői vagyonnyilatkozatokat, azonnal kiderül, hogy még a magasabbnak tekinthető fizetésekhez sem társul feltétlenül a tudatos pénzügyi tervezés.

A közel milliós fizetések (de átlagban mindenképpen a magyar átlagfizetés sokszorosa) mellett ugyanis olyan ismertebb politikusoknak sincs például egy kanyi vésztartaléka sem - legalábbis, ha hiszünk a bevallásoknak -, mint például Harrach Péter, Selmeczi Gabriella, Répássy Róbert, Lezsák Sándor, Bangóné Borbély Ildikó, vagy éppen Tóbiás József.

És hogy ez miért probléma? Azért, mert tökéletesen példázza a magyarság jelentős részének pénzügyi tudatosságát. A Magyar Tudományos Akadémia és a Tárki kutatása szerint például ma négy családból három nem tudná kifizetni egy esetleges temetés költségeit, nem tudná lecserélni a kazánt, vagy éppen nem tudna belefogni egy tetőfelújításba. Sőt,

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a községekben még rosszabb a helyzet, az ott élők 90 százalékának jelent gondot egy váratlan kiadás.

Ez tehát lesarkítva azt jelenti, hogy Harrachéhnál, Selmecziéknél, Répássyéknál vagy éppen Tóbiáséknál is komoly krízist okozhatna, ha például egyik pillanatról a másikra elromlana a kombi-cirkó (vagy medencefűtés...), esetleg tönkremenne az országjárásra használt autó.

Még szerencse, hogy pártonkénti összesítésben természetesen nem ennyire rossz a helyzet. Az LMP-s képviselőket leszámítva ugyanis átlagban minden parlamenti párt esetében megvan a pénzügyi tanácsadók által minimumnak tekintett 3 hónapos vésztartalék. A legügyesebben a KDNP-s politikusok készültek fel az ínséges időkre: az átlagot tekintve ők fejenként bő 20 hónapig lennének el megtakarításaikból - már ha hajlandóak lennének megosztani a "teljes keretet" egymással.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm