2020. augusztus 15. szombat Mária

Magasabb a magányos emberek villanyszámlája: a pénzük is nagyobb veszélyben van?


A Kaspersky Magyarországon végzett kutatása szerint a magyarok több mint negyede (28,6%) érzi azt, hogy online sokkal társaságkedvelőbb és magabiztosabb, mint személyes találkozások során. Nagyjából ugyanennyien (26,3%) állítják azt is, hogy könnyebben barátkoznak online vagy a közösségi médián keresztül. Ugyanakkor azoknak a fele (53,8%) akik folyamatosan magányosnak vallották magukat, naponta több mint öt órát töltenek az interneten.

Az online találkozás még soha nem volt ilyen egyszerű és könnyen elérhető. A randevú-alkalmazásoktól a közösségi médián át a népszerű fórumokig, milliók szereznek rendszeresen barátokat az interneten keresztül. A Kaspersky új kutatása azt mutatta, hogy a magyarok nagy mértékben használják a virtuális kapcsolatépítési lehetőségeket, több mint negyedük (28,6%) azt állítja, hogy könnyebben köt új barátságokat online. Az internetes kapcsolatok fellendülése ellenére mindazonáltal úgy tűnik, hogy azok, akik sok idejüket töltik a digitális kapcsolataik építésével, sokkal inkább magányosak.

Az emberek megszokták, hogy online platformon keresztül találkozzanak másokkal, és ez a viselkedés fokozatosan normává vált. Sok ember kényelmesebben érzi magát online barátkozás közben, mint szemtől szemben: négyből egy válaszadó (26,3%) azt állítja, hogy könnyebb az online térben bemutatkozniuk, mint személyesen. Ugyanennyien (26,3%) mondják, hogy online sokkal társaságkedvelőbbek és magabiztosabbak, mint személyesen.

Az online kapcsolatok ekkora mértékű térnyerése ugyanakkor sok ember számára az elszigeteltség és magány érzését kelti, hiszen nem feltétlenül érdekli őket a másokkal való személyes kapcsolat. A kutatás szerint azoknak a magyaroknak a fele (53,8%), akik azt állítják magukról, folyamatosan magányosak, naponta több mint öt órát töltenek online. Ez azt jelezheti, hogy azok, akik több időt töltenek az interneten, valószínűbb, magányosabbak lesznek, mint azok, akik nem olyan aktívak online.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyarok egytizede (10,4%) érzi érzelmileg közelebb az online barátait, mint azokat, akikkel személyesen találkozik. Kathleen Saxton, pszichoterapeuta, a Psyched alapítója úgy véli, hogy az emberek technológiára való támaszkodása a függőség egyik formájának tekinthető, és valószínűleg a magány állandósításában játszik szerepet.

Lehet-e a technológia érzelmileg addiktív? Míg egyesek túlzottan használják a technológiát "normál" körülmények között, a videóhívásokat és az azonnali üzenetküldést gyakran életmentőnek tekintik, ami éppen abban segít, hogy az emberek kevésbé érezzék magukat magányosnak. A használt platformok szélessége kibővült, és az emberek magabiztosabban érzik magukat, amikor ezeket használják. Sokan gyógyítják a saját szívüket az online szolgáltatások által

- mondta el. "A technológia kétségkívül döntő szerepet játszott az emberek társadalmi életének javításában, mivel sok más alkalmazás és online csatorna áll rendelkezésre, amelyeken keresztül fenn tudjuk tartani kapcsolatainkat. Noha ezek a platformok rendkívül hasznosak lehetnek, szem előtt kell tartanunk az azokkal együttjáró kihívásokat is.

Fontos, hogy vigyázzunk, mert az emberek, akikkel online találkozunk, lehet, hogy nem pontosan azok lesznek, akiknek állítják magukat. Ha az interneten találkozunk másokkal, a Kaspersky javaslata, hogy legyünk mindig éberek és ne áruljunk el érzékeny információkat, mint például a pénzügyi és személyes adatok

- tette hozzá David Emm, a cég biztonsági kutatója.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.