2020. október 1. csütörtök Malvin

Leszívja a számládat a karácsony? Mutatjuk, hogy tornászd vissza az egyenleged


Neked is kifolyik a pénz a kezeid közül, hamar elúszik a fizetésed, vagy kinulláztad magad karácsonykor? A megoldás csak egy karnyújtásra van: összeszedtünk hét tippet, amikkel könnyebben fogsz tudni félretenni!

Kevés jobb dolog van annál, mint amikor jön az SMS: elutalták a fizetést. Ugyanakkor ez gyorsan elillan, hiszen a havi kiadásokra elmegy egy csomó pénz, és egyszercsak azt veszed észre, hogy nem is tudtál félre tenni egy vasat sem, egyszercsak valahogy elfolyt minden pénzed - és a karácsony is kimerítette a kereteket. Íme hét tipp, amivel átveheted az irányítást a pénzügyeid felett, és végre takarékoskodni is tudsz.

Vizsgáld felül az életstílusod

Nézd meg, mire megy el a pénz, és gondold át, mi az, amire nincs szükséged. Például kell-e ennyi tévécsatorna, ekkora internetcsomag, vagy elég az egyel olcsóbb. Mérd fel igényeidet, írd össze, min tudsz spórolni.

A pénzgyilkos szabadidő

Amikor kell dolgoznod, értelemszerűen több pénzt is költesz. Gondold át, mivel töltöd a szabadidődet, mi az, amivel vissza lehetne fogni a kiadásokat. Sokat ülsz a bárban? Temérdek cuccot vásárolsz az interneten? Próbáld ki inkább a túrázást, sétálást, azok ingyen vannak! Nem csak a közérzeted fog javulni, hanem a pénztárcádnak is jót tesz!

A szokások rabja

Légy őszinte magadhoz: mire szoktál pénzt költeni. Elemezd ki a bankszámla kivonatokat: mire költesz gyakran, van-e olyan tétel, amit el tudsz engedni. Tedd félre a fölösleges rossz szokásokat: igyál kevesebbet, tedd le a cigit, vagy néha főzz otthon.

Automatikusan tegyél félre

A megtakarítás legegyszerűbb módja, hogy ha megjön a fizetésed, akkor azonnal félrerakod. Utalj át egy bizonyos összeget egy megtakarítási számlára, így az összeget már biztosan nem fogod elkölteni.

Váltsd ki jobbal!

Nézz utána, hogy vannak-e jobb konstrukciók az éppen futó hiteleidnél. Ezt például a Pénzcentrum kalkulátorával is megteheted! Szinte biztosan kapsz jobb ajánlatokat az eddigi kölcsönöknél, amelyekkel kiválthatod őket. Így pedig akár tetemes összeget is spórolhatsz.

Nézz alternatívákat

Váltsd készpénzre szabadidődet, hobbidat! A mai, internetes világban szinte mindenből pénzt lehet csinálni: ha jó a kézügyességed, készíthetsz például ajándéktárgyakat, amiket eladhatsz. Vagy ha van egy fölösleges szobád, akár Air BnB-nek is kiadhatod.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó