2020. július 9. csütörtök Lukrécia

Lecsapott az MNB: megkárosította ügyfeleit a hazai bank pénzfelvételkor


Az MNB hétmillió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az MKB Bankra a díj- és költségmentes készpénzfelvétel biztosítására vonatkozó jogszabályi rendelkezés megsértése miatt. A hitelintézet a károsult fogyasztók jórészének többletköltségét - már az erre vonatkozó jegybanki kötelezés előtt - visszafizette.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból fogyasztóvédelmi célvizsgálatot folytatott az MKB Bank Nyrt.-nél (MKB Bank), a 2018. július 5-től a 2019. február 28-ig terjedő időszakot áttekintve. A jegybank azt ellenőrizte, hogy a hitelintézet megfelelően biztosította-e a vizsgált időszakban a fogyasztók számára, hogy belföldi bankjegykiadó automatából (ATM), havonta két alkalommal - összesen - legfeljebb 150 ezer forintnyi készpénzt díj- és költségmentesen vehessenek fel, a pénzforgalmi törvény előírásának megfelelően.

Több fogyasztói bejelentés is érkezett ugyanis arról, hogy az MKB Bank nem biztosítja e lehetőséget.

A célvizsgálat feltárta, hogy az MKB Banknál az adott időszakban rendszertechnikai hibák merültek fel. Emiatt nem tudta biztosítani az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét valamennyi, előzőleg erre vonatkozó nyilatkozatot tett lakossági ügyfele részére.

Mindezek miatt az MNB ma publikált határozatában felhívta az MKB Bankot arra, hogy mindenkor tartsa be a díj- és költségmentes készpénzfelvétel biztosítására vonatkozó jogszabályi rendelkezést. Kötelezte továbbá, hogy az érintett fogyasztók számára térítse vissza a készpénzfelvétel után jogsértő módon felszámított és a vizsgálat lezárásáig még vissza nem fizetett díjat, költséget, s ennek megtörténtéről a határozat kézhezvételétől számított 60 napon belül tájékoztassa a jegybankot. Az MNB a feltárt jogsértés miatt 7 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabott a hitelintézetre.

A bírságösszeg meghatározásakor az MNB figyelembe vette, hogy az MKB Bank a jogsértést közel másfél ezer fogyasztó sérelmére valósította meg, továbbá, hogy a díj- és költségmentes készpénzfelvétel korlátozott lehetőségét rendszertechnikai hibák okozták. Az MNB enyhítő körülményként értékelte, hogy az MKB Bank már a vizsgálat megkezdése előtt két rendszertechnikai hibát kijavított és az érintett fogyasztók többségének visszafizette a költségeit. A fogyasztóknak okozott anyagi kár 90 százaléka így már hatósági kötelezés nélkül megtérült.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk