17 °C Budapest

Lecsapott az MNB: komoly visszaélés miatt büntettek

2019. május 17. 21:02

Az MNB 5,5 millió forint bírságot szabott ki Sz. Zoltánra, az AKKO Invest volt vezető tisztségviselőjére a piaci visszaélésekről szóló uniós rendeletben (MAR) a vezetők ügyletei kapcsán előírt szabályok áthágásáért. A jegybank első ízben szabott ki büntetést Magyarországon a menedzserekre vonatkozó speciális előírások megsértése miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti vizsgálatban tekintette át, hogy Sz. Zoltán, a PLOTINUS tőzsdei részvényeket kibocsátó AKKO Invest Nyrt. (AKKO Invest) volt vezető tisztségviselője esetében felmerülhet-e a tiltott bennfentes kereskedés gyanúja. Az MNB konkrétan azt vizsgálta, hogy a volt vezető egyes, a PLOTINUS-részvényekkel végzett ügyletei kapcsán felhasználhatta-e a később a kibocsátó féléves és éves pénzügyi jelentésében is szereplő pénzügyi információkat.

Vizsgálatában a jegybank nem tárt fel bennfentes kereskedelemre utaló adatot, emiatt így nem alkalmazott intézkedést. Az MNB megállapította ugyanakkor, hogy Sz. Zoltán egyes ügyleteivel több szempontból is megsértette a MAR-ban foglalt, a vezetők ügyleteire vonatkozó előírásokat.

A volt vezető egyes 2017. évi, illetve tavalyi ügyletkötései esetében egyrészt nem teljesítette az 5 ezer euró összegű éves ügyletkötési küszöbérték átlépésére vonatkozó bejelentési kötelezettségét az MNB felé. Másrészt egyes ügyleteit a kibocsátó társaság féléves pénzügyi jelentésének közzétételét megelőző 30 napos tilalmi időszak alatt kötötte meg úgy, hogy a szóba jöhető kivételszabályok meglétének egyikét sem igazolta a jegybanknak. A MAR alapján főszabály szerint ugyanis a nemzeti jog, vagy kereskedési helyszín szabályai szerint kötelezően közzéteendő pénzügyi jelentések közzétételét megelőző 30 napon belül a vezetőknek tilos a kereskedés.

A nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír-kibocsátóknál vezető feladatokat ellátó személyek által végrehajtott ügyletkötések fokozottabb átláthatósága megelőző intézkedést jelent a piaci visszaélések ellen. A kötelezően közzéteendő pénzügyi jelentéseket megelőző 30 napos időszakban történő kereskedés megtiltásával a MAR szintén egyfajta előrehozott védvonalat épített ki a piaci visszaélésekkel szemben azáltal, hogy ebben az érzékeny időszakban csak a legszükségesebb körre korlátozta a vezető feladatokat ellátó személyek által köthető ügyletek körét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MNB ma közzétett határozatában így figyelmeztette Sz. Zoltánt a piaci visszaélésekről szóló rendeletben a vezetői ügyletekre vonatkozó szabályok betartására. A küszöbérték átlépésével kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt emellett a jegybank 4,4 millió, a tilalmi időszakban történt ügyletkötésekért pedig 1,1 millió forint bírságot szabott ki a volt vezetőre.

Az MNB intézkedés alkalmazása nélkül zárta le egy másik, az AKKO Invest - a MAR részvény-visszavásárlási programra vonatkozó mentességi feltételeket nem teljesítő - saját részvény ügyleteivel kapcsolatos piaci manipuláció gyanúját vizsgáló piacfelügyeleti eljárását.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem