Lecsapott az MNB: elkaszálták a szabálytalan befektetési céget

Pénzcentrum2020. január 24. 17:30

Az MNB a jogszerű működés helyreállításáig, de legföljebb hat hónapra felfüggesztette a SINUS-FAIR Corporate Zrt. befektetési szolgáltatásra, illetve befektetési elemzésre, pénzügyi elemzés kiegészítő szolgáltatásra vonatkozó engedélyét, s rendkívüli adatszolgáltatásra kötelezte azt. A társaság olyan értékpapírokat kínált lakossági ügyfeleknek, amelyeket csak szakmai befektetőknek lehetett volna értékesíteni, s hazai forgalmazásukra nem is volt engedély.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított - korlátozott terjedelmű és mélységű, nem teljes körű - átfogó vizsgálatot végzett a veszprémi SINUS-FAIR Corporate Zrt.-nél, a 2018. január 1-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot áttekintve.

A felügyeleti vizsgálat megállapította, hogy a társaság tevékenységét nem az engedélyezési eljárásban tett nyilatkozataiban foglaltakkal összhangban végzi. Emellett olyan külföldi kibocsátású értékpapírok magyarországi értékesítésében működött közre, amelyek hazai forgalmazási feltételei nem biztosítottak, Magyarországon ezért nem lehetett volna értékesíteni azokat.

A SINUS-FAIR Corporate Zrt. ráadásul a vonatkozó pénzügyi eszközöket lakossági minősítésű ügyfelek részére kínálta, noha azok egy részét kizárólag szakmai ügyfelek számára lehetett volna forgalmazni. A hosszú ideje változatlan formában fennálló hibás működési modell azt támasztotta alá, hogy a jogszabálysértés gyakori volt és rendszeresen ismétlődött. Ezzel a társaság súlyos jogszabálysértést valósított meg.

Mindezek alapján az MNB ma publikált határozatában felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét a befektetési szolgáltatási tevékenységre, illetve a befektetési elemzés és pénzügyi elemzés kiegészítő szolgáltatásra vonatkozóan. A SINUS-FAIR Corporate Zrt. ugyanis jelenleg nem felel meg az ezek végzéséhez szükséges jogszabályi feltételeknek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A társaság az MNB határozatának kézhezvételétől a feltételek helyreállításáig (a jövőbeni jogszerű működést hitelt érdemlő módon alátámasztó üzleti terv MNB által történő elfogadásáig), de legfeljebb hat hónapig nem folytathat befektetési szolgáltatási tevékenységet.

Az MNB emellett kötelezte a társaságot, hogy az engedély felfüggesztésének időtartama alatt rendszeres időközönként rendkívüli adatszolgáltatás keretében küldjön tájékoztatást az MNB részére az általa az engedély felfüggesztésének a megszüntetése érdekében már meghozott, illetve tenni tervezett intézkedésekről.
Az MNB felhívta a SINUS-FAIR Corporate Zrt. figyelmét arra is: ha a felügyeleti kötelezéseknek nem, vagy nem teljeskörűen, illetve késedelmesen tesz eleget, az MNB további intézkedéseket alkalmazhat, ideértve különösen a társaság tevékenységi engedélyének a visszavonását.

Címkék:
mnb, befektetés, megtakarítás, felfüggesztés, mnb bírság,