7 °C Budapest

Kutakodott kicsit az MNB ennél a budapesti cégnél: repült is a 800 milliós gigabírság

2020. április 28. 18:30

Az MNB véglegesen megtiltotta egy budapesti és egy indonéz lakosnak, továbbá 2 külföldi székhelyű hozzájuk köthető cégnek, hogy a továbbiakban engedély nélküli portfóliókezelést végezzenek. Az MNB a jogosulatlan tevékenységek miatt a négy érintettre összesen 830 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárás keretében vizsgálta, hogy: K. Csaba budapesti lakos és úgy nevezett P. N. S. indonéziai magánszemély végeztek-e a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött - különösen portfóliókezelési és függő ügynöki - tevékenységet. Az MNB végzésével ideiglenes intézkedésként már korábban megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

A jegybank 5 országot érintő, itthon a rendőrség közreműködésével végzett, előzetes bejelentés nélküli helyszíni ellenőrzéseket is magában foglaló vizsgálata során megállapította, hogy K. Csaba és P. N. S. magyarországi befektetőknek két ausztráliai, s egy máltai székhellyel rendelkező - tevékenységükre itthon az MNB engedélyével nem rendelkező - befektetési vállalkozás szolgáltatásait közvetítették. A két magánszemély nem rendelkezett jegybanki regisztrációval, ám közvetítői tevékenységüket több éven át folytatták. Ennek során a velük kapcsolatba kerülő hazai ügyfelekben - évi akár kb. 40 százalékos hozamot is ígérve - azt a látszatot keltették, hogy professzionálisan közvetítenek befektetési szolgáltatást.

Mást is talált az MNB

P. N. S., a Saint Vincent és a Grenadine-szigeteki British Assets and Investment Management Ltd. és az ugyanitt székhellyel rendelkező Direct Market Access Ltd. - szintén az említett ausztráliai és máltai befektetési szolgáltatók tevékenységéhez kötődően - a magyarországi befektetők részére portfóliókezelést is végzett. Az e tevékenységhez szükséges jegybanki engedéllyel azonban egyikük sem rendelkezett. Az ottani befektetési szolgáltatók érintettsége miatt a piacfelügyeleti eljárás megállapításairól az MNB az ausztrál és a máltai társfelügyeleteket is tájékoztatja.

Egy további határozatában a jegybank engedély nélkül végzett portfóliókezelés miatt P. N. S.-re 180 millió, a British Assets and Investment Management Ltd.-re 145 millió, a Direct Market Access Ltd.-re pedig 135 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki, és véglegesen megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását.

A jogsértést súlyosbította, hogy az érintettek tevékenységüket huzamosabb ideig, s itthon befektetési szolgáltatási tevékenység végzésére engedéllyel nem rendelkező befektetési vállalkozások javára fejtették ki. Tevékenységük miatt emellett kis számú magyar befektető jelentős veszteséget szenvedett el.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A budapesti kapcsolat

Az MNB az üggyel összefüggésben K. Zoltánt a tanúvallomás jogosulatlan megtagadásáért, ezáltal a piacfelügyeleti eljárás elhúzására, akadályozására, a valós tényállás feltárásának meghiúsítására irányuló magatartásáért 2 millió forint eljárási bírsággal sújtotta.

A fogyasztóknak egy-egy szolgáltatás, termék igénybevétele előtt célszerű mindig előzetesen (és nemcsak esetlegesen a kár bekövetkezte után) ellenőrizni, hogy az adott szolgáltató, ügynök rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s így szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban. 

Az engedéllyel, regisztrációval rendelkező pénzügyi szolgáltatókról az MNB honlapja, ügyfélszolgálata, illetve vidéki pénzügyi tanácsadó irodái minden szükséges tájékoztatást megadnak az érdeklődőknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem