Kritikus a helyzet a magyar családoknál: több millióan táncolnak a csőd szélén

2018. december 17. 14:25

Annak ellenére, hogy egy megfelelő méretű pénzügyi tartalék számos helyzetben mentheti meg a családot a teljes anyagi csődtől, még mindig csak kevesek rendelkeznek ilyennel. Pedig vannak bizonyos élethelyzetek, amikor elkerülhetetlen, hogy legyen hová nyúlnunk, ha beüt a baj.


A vésztartalék fedezheti a váratlan, megkerülhetetlen kiadásokat, mint például a tönkrement, javíthatatlan háztartási eszközök cseréjét, és ezáltal nem csak nyugodtabban élhetjük a mindennapjainkat, de magabiztosabban is - hívja fel a figyelmet Matt Matheson, a népszerű amerikai pénzügyi blogger a Huffington Post oldalán.

Az Európai Unióban átlagosan 3-ból 1 ember nem tudna szembenézni váratlan anyagi kiadásokkal - derült ki az Eurostat 2017-es adatokon alapuló jelentéséből. Hazánkban több mint 3 millió olyan ember él, aki nem tudna megbirkózni egy váratlan anyagi terheléssel. Azaz nincs anyagi tartaléka. Pedig, ha párszáz ezer forintot el tudnánk különíteni, és meg tudnánk állni, hogy nem nyúlunk hozzá, csak ha baj van, máris sokkal nagyobb biztonságban lennénk. Ha még nincs vésztartalékod, ne ess kétségbe, soha nem késő elkezdeni gyűjteni a nem várt kiadásokra.

Mekkora összeg?

Hogy mekkora a megfelelő összeg, arról megoszlanak a szakértői vélemények. Amiben azonban egyetértenek, az hogy valamennyi tartalékra feltétlenül szükség van, hogy a nem várt helyzetekben ne kelljen kölcsönkérni. A nem várt helyzet pedig jön, e felől senkinek se legyen kétsége. Általánosan elfogadott, hogy

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

ha 3-6 havi nettó jövedelmünket félre tudjuk tenni és nem nyúlunk hozzá, abban az esetben nagy meglepetés nem érhet minket

 - mondta el Mike D’Andrea pénzügyi tanácsadó . Ezt az összeget érdemes egy olyan számlán tartani, amihez könnyen hozzáférünk, akár még az ünnepnapokon is.

  • Amennyiben hiteled is van, szinte elengedhetetlen egy megfelelő méretű pénzügyi tartalék felépítése, hogy kelljen újabb kölcsönöket felvenned, ha bármi váratlan történik.
  • Ha egyedülálló vagy, vagy te vagy az egyedüli kereső a családban, akkor feltétlenül szükséged van vésztartalékra, hiszen ha kiesik az egyetlen kereset, nem támaszkodhatsz senki másra.
  • Egyre többen dolgoznak egyéni vállalkozóként vagy projekt alapon, nekik a bevételeik sokkal bizonytalanabbak, mint azoknak, akik alkalmazotti státuszban vannak.
  • Ha vállalkozó vagy, azaz te magad vagy önmagad alkalmazottja, sokkal inkább ki vagy téve a piac viszontagságainak, arról nem is beszélve, hogy gyakran mások fizetésért is felelős vagy.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem