2020. július 7. kedd Apollónia

Közeleg a tél: négy pénzügyi tanulság a Trónok Harcából


Nem vicc: a vér és a háború mellett edukál is a sorozat! Fontos tanulságokat vonhatsz le belőle, rögtön négyet is.

Szerencsére a Starkokkal vagy a Lannisterekkel ellentétben nekünk nem kell félnünk a téltől, ugyanakkor a sorozat szereplői a vér és a háború mellett komoly pénzügyi tanácsokkal is ellátja a nézőket. Nem vicc: itt van rögtön négy megfontolandó dolog is!

Egy Lannister mindig megfizeti az adósságait - vegyél példát

Bár a nézők nagy részének ellenszenvesek a Lannister-család tagjai, mottójuk igen közismert: "egy Lannister mindig megfizeti az adósságait." Ezt be is tartják, mivel tudják, a pontos elszámolás mindennek az alapja, csak így tudják a kedvezőtlen körülmények ellenére is megszerezni a szükséges forrásokat. Ha te is jó adós vagy, nem kerülsz feketelistára, akármelyik pénzintézet szívesen folyósít neked személyi kölcsönt, vagy más hitelt. És a végrehajtók is elkerülnek, na meg persze a bonyodalmak.

A bankolásban is áll a fal

A sorozatban szereplő északi fal húzza meg a határt a civilizáció és a káosz között. Nagyjából hasonló akadály van azok között, akik otthonosan mozognak a pénzügyekben, és akik nem annyira. Ha otthon vagy a bankrendszer világában, könnyebben találhatod meg a legkedvezőbb ajánlatokat: olcsóbb bankszámlák, nagyobb hozamú megtakarítások, kedvezőbb hitelek - például ezeket csak azok találhatják meg, akik ismerik a dörgést. Akik nem jártasak a témában, azoknak például a netes ügyintézés is gondot okozhat, például nem tudnak befizetni online egy számlát, elutalni egy összeget, vagy szimplán a nyakukba veszik a várost, ha valamit intézni kell, csekket befizetni például.

Kerüld el a vörös nászt

A sorozatban már nagyjából sejthető, hogy ha esküvőt tartanak, akkor jópáran nem fogják megérni a másnapot. A valódi esküvők is könnyen vérengzéssé alakulhatnak, már ami az anyagiakat illeti.

A KSH adatai szerint hazánkban az elmúlt években folyamatosan emelkedett a házasságkötések száma. 2016-ban 51 ezernél is több pár házasodott össze, míg 2010-ben ez a szám csak 35 ezerre volt tehető. Holott egy lagzi nem éppen olcsó mulatság: az esküvőszervező szerint nagyjából 1,5-3,5 millióra érdemes számolni. Ez pont elég ahhoz, hogy adóssággal kezdjétek a közös életeteket, hacsak nem kezdtek el időben megtakarítani. Emellett a pontos tervezés is elengedhetetlen: ha ki van számolva, mi mennyibe kerül, könnyen lehet faragni is a költségekből.

Ellopják az arcodat

A történetben Arya Stark megtanulta, hogyan kell mások arcát ellopni, és az identitásukat felhasználva gyilkolni. A való életben is komoly bonyodalmat okozhat, ha ellopják a személyazonosságodat! Például a csalók lenullázhatják a bankszámládat, vásárlásokat bonyolíthatnak le sőt, még hitelt is felvehetnek a nevedben, ha a birtokukba kerülnek a szükséges adatok.

Légy óvatos: a netbankba csak megbízható szerverről jelentkezz be, mindig nézz körbe, mielőtt beírod a PIN-kódodat a bankautomatába. Néha ellenőrizd le a számlakivonatokat, nem volt-e olyan tranzakció, amiről esetleg nem tudtál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS