2019. március 26. kedd Emánuel

Közeleg a tél: négy pénzügyi tanulság a Trónok Harcából


Nem vicc: a vér és a háború mellett edukál is a sorozat! Fontos tanulságokat vonhatsz le belőle, rögtön négyet is.

Szerencsére a Starkokkal vagy a Lannisterekkel ellentétben nekünk nem kell félnünk a téltől, ugyanakkor a sorozat szereplői a vér és a háború mellett komoly pénzügyi tanácsokkal is ellátja a nézőket. Nem vicc: itt van rögtön négy megfontolandó dolog is!

Egy Lannister mindig megfizeti az adósságait - vegyél példát

Bár a nézők nagy részének ellenszenvesek a Lannister-család tagjai, mottójuk igen közismert: "egy Lannister mindig megfizeti az adósságait." Ezt be is tartják, mivel tudják, a pontos elszámolás mindennek az alapja, csak így tudják a kedvezőtlen körülmények ellenére is megszerezni a szükséges forrásokat. Ha te is jó adós vagy, nem kerülsz feketelistára, akármelyik pénzintézet szívesen folyósít neked személyi kölcsönt, vagy más hitelt. És a végrehajtók is elkerülnek, na meg persze a bonyodalmak.

A bankolásban is áll a fal

A sorozatban szereplő északi fal húzza meg a határt a civilizáció és a káosz között. Nagyjából hasonló akadály van azok között, akik otthonosan mozognak a pénzügyekben, és akik nem annyira. Ha otthon vagy a bankrendszer világában, könnyebben találhatod meg a legkedvezőbb ajánlatokat: olcsóbb bankszámlák, nagyobb hozamú megtakarítások, kedvezőbb hitelek - például ezeket csak azok találhatják meg, akik ismerik a dörgést. Akik nem jártasak a témában, azoknak például a netes ügyintézés is gondot okozhat, például nem tudnak befizetni online egy számlát, elutalni egy összeget, vagy szimplán a nyakukba veszik a várost, ha valamit intézni kell, csekket befizetni például.

Kerüld el a vörös nászt

A sorozatban már nagyjából sejthető, hogy ha esküvőt tartanak, akkor jópáran nem fogják megérni a másnapot. A valódi esküvők is könnyen vérengzéssé alakulhatnak, már ami az anyagiakat illeti.

A KSH adatai szerint hazánkban az elmúlt években folyamatosan emelkedett a házasságkötések száma. 2016-ban 51 ezernél is több pár házasodott össze, míg 2010-ben ez a szám csak 35 ezerre volt tehető. Holott egy lagzi nem éppen olcsó mulatság: az esküvőszervező szerint nagyjából 1,5-3,5 millióra érdemes számolni. Ez pont elég ahhoz, hogy adóssággal kezdjétek a közös életeteket, hacsak nem kezdtek el időben megtakarítani. Emellett a pontos tervezés is elengedhetetlen: ha ki van számolva, mi mennyibe kerül, könnyen lehet faragni is a költségekből.

Ellopják az arcodat

A történetben Arya Stark megtanulta, hogyan kell mások arcát ellopni, és az identitásukat felhasználva gyilkolni. A való életben is komoly bonyodalmat okozhat, ha ellopják a személyazonosságodat! Például a csalók lenullázhatják a bankszámládat, vásárlásokat bonyolíthatnak le sőt, még hitelt is felvehetnek a nevedben, ha a birtokukba kerülnek a szükséges adatok.

Légy óvatos: a netbankba csak megbízható szerverről jelentkezz be, mindig nézz körbe, mielőtt beírod a PIN-kódodat a bankautomatába. Néha ellenőrizd le a számlakivonatokat, nem volt-e olyan tranzakció, amiről esetleg nem tudtál.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 45 941 forintos törlesztővel a Raiffeisen Bank (THM 8,2 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H (46 000 Ft/hó; THM 8,1%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az Erste (51 352 Ft/hó; THM 11,92 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Cetelem és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Itt a legális hiteltrükk: működik, tízezreket is foghatsz a törlesztőn
Nem mindegy, hogyan kezdesz neki a tartozásaid visszafizetésének.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.21-03.27
Országos

Spar

03.21-03.27
Országos

Aldi

03.21-03.27
Országos

Lidl

03.21-03.27
Országos

Auchan

03.21-03.27
Országos

Tesco

03.21-03.27
Országos

Interspar

Tavasz
03.13-04.20
Országos

Aldi

Húsvét
03.10-04.14
Országos