2020. szeptember 18. péntek Diána

Kötelező adategyeztetés: nyilatkozott a bank, mi a teendő


A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvény kötelezi a pénzügyi intézményeket, hogy 2019. június 26-ig valamennyi ügyfelük vonatkozásában végezzék el a kötelező adategyeztetést. Az adategyeztetés sikertelensége esetén a pénzintézetek kötelesek - átmenetileg, az adategyeztetés tényleges megvalósulásáig - zárolni az ügyfelek számláit. Az adategyeztetés a bank és az ügyfél közös érdeke, amelyhez ügyfeleink aktív közreműködése szükséges - közölte az MKB. 

A kötelező adategyeztetés, lakossági ügyfeleink esetében a következőkre terjed ki:

  • Amennyiben a banknál nyilvántartott, korábban megadott azonosító adatainak bármelyikében (pl.: név, levelezés cím, okmányszámok) változás következett be, kérjük ügyfeleinket, hogy keressék fel legközelebbi MKB fiókunkat, ahol elvégzik a változások átvezetését.
  • A hatályos jogszabályok kötelezővé teszik a bankok számára, hogy ügyfeleik azonosító okmányiról másolatot készítsenek. Amennyiben ügyfelünk számlanyitása alkalmából - az akkori jogszabály nyújtotta lehetőséggel élve - nem járult hozzá a másoláshoz, kérjük, hogy keresse fel legközelebbi bankfiókunkat, ahol elvégzik az okmányok másolását, vagy okmánymásolatait küldjék el a bank részére e-mailben, vagy postán.

Amennyiben az ügyfél közszereplőnek minősül, erről nyilatkozatot kell tennie a bank felé. A bank kéri az ügyfelekt, hogy a teljeskörűen, olvashatóan kitöltött, és a banknál bejelentett aláírással ellátott Nyilatkozatot, valamint - amennyiben a bank még nem rendelkezik ezek másolatával - okmánymásolatait küldje el postai úton a Postafiók H-1821 Budapest címre, vagy - az ügyfél bankunkhoz korábban bejelentett e-mail címéről - e-mailben az ugyfelatvilagitas@mkb.hu címre, vagy adja le személyesen bankfiókjaink egyikében.

A 2019. június 26-i határidőt megelőző, valamint a számlazárolásokat követő hetekben fiókjainkban jelentősen megnövekedhet a várakozási idő, illetve postai és elektronikus küldeményeiket is időben indítsák, lehetővé téve a bank számára, hogy a határidő lejártáig feldolgozhassa azokat.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.