8 °C Budapest

Komoly gondjaid lehetnek, ha erre nem készíted fel most a gyereket

2017. július 3. 11:30

Magyarországon közel 87 ezer diák kezdi el 2017 szeptemberében a középiskolát, közülük mintegy tizenhétezren költöznek kollégiumba. Ez komoly pénzügyi és logisztikai tervezést igényel a családoktól, önállósodást a fiataloktól. A pihenés és nyaralás mellett így érdemes a felkészülésre is időt, figyelmet fordítani. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői körbejárták, hogyan lehet a pénzügyi tudatosság jegyében felkészülni a nagy változásra.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint idén összesen 95 488 gyerek adta be jelentkezését a közel 780 középiskola valamelyikébe, ahová 86 978 diák - azaz mintegy 90 százalékuk- sikeresen felvételizett. Azok számára, akik az iskolaváltás miatt otthonról kollégiumba költöznek, a valódi önállósodás kezdetét is jelenti ez az időszak. Az állami és egyházi kollégiumok ugyan díjmentes lakhatást biztosítanak a diákoknak, de a költözés biztos, hogy anyagi terhet jelent a családnak. Az étkezés, a közlekedés olyan kiadások, amelyekkel nem, vagy csak részben kellett korábban számolni.

A napi étkezés kollégiumi szállás esetén valamivel 1000 forint alatt van. Előre érdemes tervezni, hogy hány hétvégére utazik haza a gyermek, hiszen ez az utazás és az ellátás költségét is befolyásolja.

Az alapvető kiadások így átlagosan 20-28 ezer forint is lehet.

A havi hazautazásra pedig érdemes alkalmanként 1500 és 4000 forinti közötti összeggel számolni. Sokan 14-15 éves korukra már tisztában vannak az alapvető pénzügyi fogalmakkal, a kollégiumba költözés azonban megköveteli, hogy a gyakorlatban is önállóan kezeljék pénzügyeiket. A költségek egy részének rendezését ugyanis a diákoknak kell intézni, így fontos, hogy magabiztosan és megbízhatóan bánjanak a zsebpénzükkel.

A váltás a gyerekek közegére, tudatosságára és személyiségfejlődésére is hatással lesz, ami igényeikben is megmutatkozik majd. Dr. Horváth Györgyi klinikai szakpszichológus szerint a kollégiumba költözés egy szükséges, de pozitív változás. "A felvételi utáni sikerérzet hatására a gyerekek motiválttá és magabiztossá válnak, hiszen előrelépésként élik meg a folyamatot." - fogalmazott a szakember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
A pénzügyi tudatosság az önmegvalósítás része, ahol fontos, hogy a fiatalok érezzék szüleik bizalmát, mert ez növeli ambícióikat. Jelenleg a K&H több mint 50 ezer ifjúsági számlacsomagot kezel a 6 és 18 év közötti korosztály számára, amely azt mutatja, hogy ennek a generációnak már elengedhetetlen az önálló financiális gondolkodás és cselekvés, amit azonban kisiskolásként célszerű megalapozni"

- fogalmazott Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 16. 13:45
Gulyás Jánossal, a Magyar Reklámszövetség elnökével részletesen is átbeszéltük mindazt, ami a magyar...
Bankmonitor  |  2024. április 16. 12:05
Az otthonfelújítási támogatás részletszabályai még nem ismertek, egy sor fontos dolgot nem tudunk a...
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm