2020. október 27. kedd Szabina

Királynak kijáró hozam: bankbetéttel akár 5 százalékot is kereshetsz


A forintbetétekre az alacsony kamatkörnyezet miatt már alig adnak kamatot a bankok, viszont több helyen is akciós devizabetét ajánlatokat találunk. Az euró alapú lekötések nemrég még magasabb kamattal kecsegtettek, mint a forintos társaik, mégsem ezek most a leghívogatóbb ajánlatok. A sokszor csalogató kamat ellenére sem biztos, hogy a devizabetéttel járunk a legjobban.


A forint betéti kamatok korábban nem látott mélypontra süllyedtek a jegybanki kamatcsökkentési ciklusnak köszönhetően. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, áprilisi adatai szerint az átlagos forint betéti kamatláb is tovább esett, mostanra 0,75 százalékot kapunk csupán lekötéseink után és 0,7 százalékot az éven belüli betéteknél. Az euróbetétek átlagos kamata a legfrissebb MNB-adatok szerint egyébként 0,39 százalékos volt.

Találunk még jó euróbetétet?

Az euróbetétek kamatai a forinthoz hasonlóan jelentősen visszaestek, így már a forintbetétekhez képest is rossz befektetésnek mondhatók. Ez utóbbiból egyébként találunk 2,1 százalékos ajánlatot (a BNP Paribas-nál), míg az euró esetében a legmagasabb kamatot az FHB adja, de ez is mindössze 1 százalékos. Érdekes egyébként, hogy ez a bank az euró alapú megtakarításra többet fizet, mint a forint alapú betétekre.

Ha körbenézünk a pénzintézetek palettáján, akkor azt láthatjuk, hogy a legtöbb betét 1 százalék alatti, sőt, az euróbetéteknél a korábban említett, 1 százalékos ajánlaton kívül csupán 0,3 százalékos, vagy ez alatti betéti ajánlatokat találunk. Emiatt az euró alapú lekötések sem túl népszerűek manapság.

Több bank is akciót hirdetett viszont a dollár alapú betéteinél. Ugyan ezek sem kínálnak meglepően magas kamatokat, azonban a több helyen is a forintbetétnél is magasabb kamatokat kaphatunk. Ez persze leginkább a szolgáltatótól függ, azonban két bank is 1 százalékos kamatot kínál jelenleg. Ha az euróbetétekkel hasonlítjuk össze, akkor azt láthatjuk, hogy a legalacsonyabb dollárbetét is fizet annyit, mint a második legmagasabb kamatú euróbetét (0,3 százalék). Persze csak azoknál a bankoknál, ahol az adott konstrukció elérhető, ugyanis nem minden pénzintézet kínálatában találjuk meg az euró vagy dollár alapú lekötéseket.

Kinek jó a devizabetét?

Akinek eleve van devizaszámlája, érdemes megnéznie, hogy a folyószámlájához képest esetleg nyújt-e magasabb kamatot. Ha igen, akkor megérheti ezen lekötni a pénzt, persze arra kiemelten ügyelve, hogy ebben az esetben egy magasabb kockázatú megtakarításról van szó.

Az árfolyam változásának köszönhetően ugyanis a kamat ellenére is bukhatunk a betéten, de persze a kamaton felüli nyereség is benne van a pakliban.

Az árfolyamveszteséget viszont csak akkor kell megfizetni, amikor a devizaszámlán lévő pénzünket forintra váltjuk, így ide olyan pénzt érdemes lekötni, amire előre láthatólag nem lesz szükségünk a közeljövőben.

A devizabetéteket a forintos lekötéshez hasonlóan az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) biztosítja, mivel a betétek magyar bankban kerülnek elhelyezésre (ez alól kivétel a BNP Paribas, ezt a francia betétbiztosítás védi, a magyarral megegyező összeghatárig). A védelem 100 ezer eurós határig terjed, ez nagyjából 31,5 millió forintnak, illetve 110 ezer dollárnak felel meg. Lényeges, hogy nem lekötésenként vagy számlánként kell értelmezni a határt, hanem az adott személy banknál elhelyezett teljes összegét kell figyelembe venni.

Nemcsak azoknak lehet jó a devizabetét, akiknek egyébként is van devizaszámlájuk, hanem annak is megérheti, aki csak most nyitna egy új számlát. Ebben az esetben viszont nemcsak a betéti kamatot kell megnézni, hanem a számlavezetési díjjal sem árt számolni, így viszont a devizabetéttel elért tiszta hozamunk már alacsonyabb lehet, mint forintbetét esetén.

A legjobban azonban azoknak érheti meg a devizabetétet választani, akik a forint árfolyamának adott devizához viszonyított gyengülésére számítanak. Ez ugyan egyértelmű spekuláció, azonban ezzel a betéti kamat többszörösét hozhatja a betétünk.

Ha például az euró jelenlegi (315 forintos) szintje egy százalékot változik (318,15 forintra), akkor a hozamunk is ennyivel nőhet. Öt százalékos változásnál (315-ről 330-ra nő az árfolyam) már az átváltás is öt százalékot hoz, amire rájön még a betéti kamat is. Érdemes persze megismételni, hogy az árfolyam számunkra kedvezőtlenül alakulhat, ilyenkor viszont a fentiekhez hasonlóan bukhatunk is.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó