16 °C Budapest

Kimerült a családi kassza? Ezzel az 5 lépéssel simán javíthatsz a helyzeten

2018. január 9. 16:43

Az év végi ünnepek bizony jócskán kikezdhették a családi pénztárcát. Éppen ezért nem árt már most haditervet készíteni, hogy miként orvosoljuk az anyagilag kissé nehezen induló újév pénzügyi nehézségeit. A most következő öt lépés ebben lesz a segítségedre.


Hiába indul sok családnál kissé nehézkesen anyagilag az újév, nem kell egyből fejest ugrani a pénzügyi változtatások súlyos döntéseibe, az ráér a kezdeti lépések megtétele után. Az első és legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mi történik a bankszámlánkon, milyen biztosításaink vannak, pontosan mennyit költünk havonta, hogyan alakulnak a rezsiszámlák. Ha ezeket mind rendszereztük, akkor nézhetünk szét jobban a tágabb pénzügyi lehetőségek között.

1. A papírtemető felszámolása

Sokan nem rendelkeznek háztartásukban olyan hellyel, ahol biztonságosan és rendszerezetten gyűjteni tudnánk a számlákat, nyilatkozatokat, kulcsfontosságú pénzügyi dokumentumokat. Ezek sokszor fiókokban, az asztalon vagy legrosszabb esetben az ágy alatt kapnak helyet, megfosztva így az embert attól, hogy pontosan kiértékelhesse anyagi helyzetét. A hiányosan rendelkézsre álló dokumentumok következménye pedig az, hogy az illető

nem tud azok alapján megtakarítási célokat kitűzni vagy jobb ajánlatokat elérni szolgáltatójánál.

Az első lépés tehát a rendszerezés, minden olyan pénzügyileg fontos irat összegereblyézése, ami hatással lehet az újévi kiadásokk kordában tartására. Mindezt úgy, hogy a fölöslegessé vált papírszemét minél hamarabb kerüljön ki a kukába.

2. Dobozolás

Ha minden iratot összeszedtünk, jöhet azok különgyűjtése, szortírozása, dobozolása. A dobozoknak nagyjából ezeket kell rendszerűen tartalmazni:

  • bankigazolások (ha nem online),
  • betét, - illetve hitelkártya igazolások,
  • hitelszerződések, jelzálog kimutatások,
  • biztosítási szerződések (lakás, autó, utazás, nyugdíj, stb.),
  • rezsiszámlák (rendezett, még nem rendezettek külön).

A legegyszerűbb, ha a kategóriák mentén különböző színű dossziékat használunk, és ezekbe helyezzük el a kimutatásokat, szerződéseket, igazolásokat. Figyeljünk arra is, hogy mindig a legfrissebb dokumentumok legyenek legfelül.

3. Fontos dátumok feljegyzése

Fontos, hogy mindig képben legyünk a legfontosabb teendőinkkel, egyes időpontok elmulasztása ugyanis sokba kerülhet. Éppen ezért célszerű vagy hagyományos, papír alapú naptárban vagy a laptopunkon, telefonunkon feljegyezni a legfontosabb eseményeket az évben. Igen, a távolinak tűnőeket is! Feljegyzésre kerülhetnek például a következők:

  • biztosítás megújítási határidők,
  • hiteltörlesztések, kiváltás időpontja,
  • az általányban fizetett rezsi költségek összege,
  • mobil előfizetések havi díjbeszedése,
  • gépjármű kötelező szervízelésének ideje,
  • bónuszként pedig mehet a születésnapok, nyaralások, egyéb különleges alkalmak.

Ha mindezt megteszed, akkor nagyjából uralni fogod magad körül a 2018-as anyagi évet. Nem kell tehát azon aggódnod, hogy valami fontosat elfelejtesz. Továbbá a hirtelen bekövetkező kiadások, változások sem fognak olyan vártalanul érni, hogy azt sem tudd, hol ál a fejed.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

4.  A 2018-as pénzügyi célok kitűzése

Ha az egyik újévi fogadalmad az volt, hogy jobban odafigyelsz az anyagiakra, akkor egy célokból és nagyratörő tervekből álló cselekvési terv csak az előnyödre válhat. Cél lehet

a hitelkiváltás, a végtörlesztés, a megtakarítások rendszeressé tétele, befektetési alaptőke létrehozása, nyugdíjbiztosítás vagy lakástakarék indítása.

Bármelyik is legyen ezek közül, fontos, hogy minden nap a szemünk előtt lebegjen az elhatározásunk. Éppen ezért nem árt folyamatosan nyomon követni a pénzügyi híreket, képben lenni a lehetőségekkel és odafigyelni a határokra.

5. Csak lazán

Elsőre, bár a terv végrehajtása kimerítőnek tűnhet, de mindenképpen megéri belevágni. Főleg azért, mert ha az első igazán nehéz lépések megvannak, onnantól már csak karban kell tartani a kiépített rendszert. Persze ez ne nemtörődömséget jelentsen, hanem puszta megnyugvást. Ha minden lépéssel megvagyunk, néhány napon belül már látni fogjuk az anyagi rendszerezés jótékony hatását.

(Mirror)

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem