2018. március 19. hétfő József, Bánk

Kimerült a családi kassza? Ezzel az 5 lépéssel simán javíthatsz a helyzeten

Az év végi ünnepek bizony jócskán kikezdhették a családi pénztárcát. Éppen ezért nem árt már most haditervet készíteni, hogy miként orvosoljuk az anyagilag kissé nehezen induló újév pénzügyi nehézségeit. A most következő öt lépés ebben lesz a segítségedre.Hiába indul sok családnál kissé nehézkesen anyagilag az újév, nem kell egyből fejest ugrani a pénzügyi változtatások súlyos döntéseibe, az ráér a kezdeti lépések megtétele után. Az első és legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mi történik a bankszámlánkon, milyen biztosításaink vannak, pontosan mennyit költünk havonta, hogyan alakulnak a rezsiszámlák. Ha ezeket mind rendszereztük, akkor nézhetünk szét jobban a tágabb pénzügyi lehetőségek között.

1. A papírtemető felszámolása

Sokan nem rendelkeznek háztartásukban olyan hellyel, ahol biztonságosan és rendszerezetten gyűjteni tudnánk a számlákat, nyilatkozatokat, kulcsfontosságú pénzügyi dokumentumokat. Ezek sokszor fiókokban, az asztalon vagy legrosszabb esetben az ágy alatt kapnak helyet, megfosztva így az embert attól, hogy pontosan kiértékelhesse anyagi helyzetét. A hiányosan rendelkézsre álló dokumentumok következménye pedig az, hogy az illető

nem tud azok alapján megtakarítási célokat kitűzni vagy jobb ajánlatokat elérni szolgáltatójánál.

Az első lépés tehát a rendszerezés, minden olyan pénzügyileg fontos irat összegereblyézése, ami hatással lehet az újévi kiadásokk kordában tartására. Mindezt úgy, hogy a fölöslegessé vált papírszemét minél hamarabb kerüljön ki a kukába.

2. Dobozolás

Ha minden iratot összeszedtünk, jöhet azok különgyűjtése, szortírozása, dobozolása. A dobozoknak nagyjából ezeket kell rendszerűen tartalmazni:

 • bankigazolások (ha nem online),
 • betét, - illetve hitelkártya igazolások,
 • hitelszerződések, jelzálog kimutatások,
 • biztosítási szerződések (lakás, autó, utazás, nyugdíj, stb.),
 • rezsiszámlák (rendezett, még nem rendezettek külön).

A legegyszerűbb, ha a kategóriák mentén különböző színű dossziékat használunk, és ezekbe helyezzük el a kimutatásokat, szerződéseket, igazolásokat. Figyeljünk arra is, hogy mindig a legfrissebb dokumentumok legyenek legfelül.

3. Fontos dátumok feljegyzése

Fontos, hogy mindig képben legyünk a legfontosabb teendőinkkel, egyes időpontok elmulasztása ugyanis sokba kerülhet. Éppen ezért célszerű vagy hagyományos, papír alapú naptárban vagy a laptopunkon, telefonunkon feljegyezni a legfontosabb eseményeket az évben. Igen, a távolinak tűnőeket is! Feljegyzésre kerülhetnek például a következők:

 • biztosítás megújítási határidők,
 • hiteltörlesztések, kiváltás időpontja,
 • az általányban fizetett rezsi költségek összege,
 • mobil előfizetések havi díjbeszedése,
 • gépjármű kötelező szervízelésének ideje,
 • bónuszként pedig mehet a születésnapok, nyaralások, egyéb különleges alkalmak.

Ha mindezt megteszed, akkor nagyjából uralni fogod magad körül a 2018-as anyagi évet. Nem kell tehát azon aggódnod, hogy valami fontosat elfelejtesz. Továbbá a hirtelen bekövetkező kiadások, változások sem fognak olyan vártalanul érni, hogy azt sem tudd, hol ál a fejed.

4.  A 2018-as pénzügyi célok kitűzése

Ha az egyik újévi fogadalmad az volt, hogy jobban odafigyelsz az anyagiakra, akkor egy célokból és nagyratörő tervekből álló cselekvési terv csak az előnyödre válhat. Cél lehet

a hitelkiváltás, a végtörlesztés, a megtakarítások rendszeressé tétele, befektetési alaptőke létrehozása, nyugdíjbiztosítás vagy lakástakarék indítása.

Bármelyik is legyen ezek közül, fontos, hogy minden nap a szemünk előtt lebegjen az elhatározásunk. Éppen ezért nem árt folyamatosan nyomon követni a pénzügyi híreket, képben lenni a lehetőségekkel és odafigyelni a határokra.

5. Csak lazán

Elsőre, bár a terv végrehajtása kimerítőnek tűnhet, de mindenképpen megéri belevágni. Főleg azért, mert ha az első igazán nehéz lépések megvannak, onnantól már csak karban kell tartani a kiépített rendszert. Persze ez ne nemtörődömséget jelentsen, hanem puszta megnyugvást. Ha minden lépéssel megvagyunk, néhány napon belül már látni fogjuk az anyagi rendszerezés jótékony hatását.

(Mirror)

JÓL JÖNNE 3 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 3 millió forintos hitelösszeget, és 84 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 12,94%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az ERSTE Bank, a Cofidis, továbbá a Budapest Bank konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

03.22-03.31
Országos

Spar

03.22-03.31
Országos

Lidl

03.22-03.28
Országos

Aldi

03.16-03.21
Országos

Lidl

03.14-03.21
Országos

Tesco

03.14-03.21
Országos

Auchan

03.14-03.21
Országos

Auchan

Kertkatalógus
03.08-03.21
Országos

  Ajánlatunk