2018. január 16. kedd Gusztáv

Kimerült a családi kassza? Ezzel az 5 lépéssel simán javíthatsz a helyzeten

Az év végi ünnepek bizony jócskán kikezdhették a családi pénztárcát. Éppen ezért nem árt már most haditervet készíteni, hogy miként orvosoljuk az anyagilag kissé nehezen induló újév pénzügyi nehézségeit. A most következő öt lépés ebben lesz a segítségedre.Hiába indul sok családnál kissé nehézkesen anyagilag az újév, nem kell egyből fejest ugrani a pénzügyi változtatások súlyos döntéseibe, az ráér a kezdeti lépések megtétele után. Az első és legfontosabb, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy mi történik a bankszámlánkon, milyen biztosításaink vannak, pontosan mennyit költünk havonta, hogyan alakulnak a rezsiszámlák. Ha ezeket mind rendszereztük, akkor nézhetünk szét jobban a tágabb pénzügyi lehetőségek között.

1. A papírtemető felszámolása

Sokan nem rendelkeznek háztartásukban olyan hellyel, ahol biztonságosan és rendszerezetten gyűjteni tudnánk a számlákat, nyilatkozatokat, kulcsfontosságú pénzügyi dokumentumokat. Ezek sokszor fiókokban, az asztalon vagy legrosszabb esetben az ágy alatt kapnak helyet, megfosztva így az embert attól, hogy pontosan kiértékelhesse anyagi helyzetét. A hiányosan rendelkézsre álló dokumentumok következménye pedig az, hogy az illető

nem tud azok alapján megtakarítási célokat kitűzni vagy jobb ajánlatokat elérni szolgáltatójánál.

Az első lépés tehát a rendszerezés, minden olyan pénzügyileg fontos irat összegereblyézése, ami hatással lehet az újévi kiadásokk kordában tartására. Mindezt úgy, hogy a fölöslegessé vált papírszemét minél hamarabb kerüljön ki a kukába.

2. Dobozolás

Ha minden iratot összeszedtünk, jöhet azok különgyűjtése, szortírozása, dobozolása. A dobozoknak nagyjából ezeket kell rendszerűen tartalmazni:

 • bankigazolások (ha nem online),
 • betét, - illetve hitelkártya igazolások,
 • hitelszerződések, jelzálog kimutatások,
 • biztosítási szerződések (lakás, autó, utazás, nyugdíj, stb.),
 • rezsiszámlák (rendezett, még nem rendezettek külön).

A legegyszerűbb, ha a kategóriák mentén különböző színű dossziékat használunk, és ezekbe helyezzük el a kimutatásokat, szerződéseket, igazolásokat. Figyeljünk arra is, hogy mindig a legfrissebb dokumentumok legyenek legfelül.

3. Fontos dátumok feljegyzése

Fontos, hogy mindig képben legyünk a legfontosabb teendőinkkel, egyes időpontok elmulasztása ugyanis sokba kerülhet. Éppen ezért célszerű vagy hagyományos, papír alapú naptárban vagy a laptopunkon, telefonunkon feljegyezni a legfontosabb eseményeket az évben. Igen, a távolinak tűnőeket is! Feljegyzésre kerülhetnek például a következők:

 • biztosítás megújítási határidők,
 • hiteltörlesztések, kiváltás időpontja,
 • az általányban fizetett rezsi költségek összege,
 • mobil előfizetések havi díjbeszedése,
 • gépjármű kötelező szervízelésének ideje,
 • bónuszként pedig mehet a születésnapok, nyaralások, egyéb különleges alkalmak.

Ha mindezt megteszed, akkor nagyjából uralni fogod magad körül a 2018-as anyagi évet. Nem kell tehát azon aggódnod, hogy valami fontosat elfelejtesz. Továbbá a hirtelen bekövetkező kiadások, változások sem fognak olyan vártalanul érni, hogy azt sem tudd, hol ál a fejed.

4.  A 2018-as pénzügyi célok kitűzése

Ha az egyik újévi fogadalmad az volt, hogy jobban odafigyelsz az anyagiakra, akkor egy célokból és nagyratörő tervekből álló cselekvési terv csak az előnyödre válhat. Cél lehet

a hitelkiváltás, a végtörlesztés, a megtakarítások rendszeressé tétele, befektetési alaptőke létrehozása, nyugdíjbiztosítás vagy lakástakarék indítása.

Bármelyik is legyen ezek közül, fontos, hogy minden nap a szemünk előtt lebegjen az elhatározásunk. Éppen ezért nem árt folyamatosan nyomon követni a pénzügyi híreket, képben lenni a lehetőségekkel és odafigyelni a határokra.

5. Csak lazán

Elsőre, bár a terv végrehajtása kimerítőnek tűnhet, de mindenképpen megéri belevágni. Főleg azért, mert ha az első igazán nehéz lépések megvannak, onnantól már csak karban kell tartani a kiépített rendszert. Persze ez ne nemtörődömséget jelentsen, hanem puszta megnyugvást. Ha minden lépéssel megvagyunk, néhány napon belül már látni fogjuk az anyagi rendszerezés jótékony hatását.

(Mirror)

JÓL JÖNNE 500 EZER FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 36 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől a Cetelem (THM 14,49%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste Bank, és a  Cofidis gyorskölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Hörcsögöt tartasz? Ne költs játékokra, készítsd el te magad!

Hörcsögötök vagy egeretek van? Akinek volt már valaha cuki rágcsálója, az tudja, hogy korántsem csak az élelemről kell gondoskodnia egy gazdinak, de a szórakoztató kellékekről is. Mindezt megvásárolni...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos

Praktiker

01.11-01.24
Országos

  Ajánlatunk