2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Kifosztották a magyarok az automatákat: mit akar mindenki ennyi készpénzzel?


A jegybanki statisztikák szerint a tíz legnagyobb kereskedelmi banknál a márciusi ATM-es készpénzfelvételek értéke nagyjából 650 milliárd forint volt, 47 milliárd forinttal több, mint februárban. A koronavírus-járvány elleni védekezés elején, a veszélyhelyzet elrendelése után az elmúlt évtized egyik legnagyobb próbáját állta ki minden különösebb fennakadás nélkül a hazai bankrendszer - derül ki a jegybanki adatok elemzéséből.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint az idei első negyedévben a magyar bankkártya-tulajdonosok 1997,7 milliárd forintot vettek fel a készpénzkiadó (ATM) automatákból, ez a 2019. évinél 4,9 százalékkal több. Tették ezt úgy, hogy a 23,2 millió készpénzfelvételi tranzakció száma 6 százalékkal elmaradt a bázisértéktől - írja a Világgazdaság.

Az egy pénzfelvételi tranzakcióra jutó átlagösszeg egy év alatt 11,7 százalékkal, mintegy 9000 forinttal ugrott meg, értéke negyedéves összevetésben 85 898 forint volt. Az, hogy kevesebbszer több pénzt veszünk fel az ATM-készülékekből, sokéves trend, ám az első negyedévi ugrást ez nem magyarázza. Az ok a pénzintézetek szerint abban keresendő, hogy a kijárási korlátozás bevezetése után néhány napig nagyon sokan vettek fel készpénzt az automatákból.

Az ügyfelek nem tudták előzetesen felmérni, hogy a szigorítások nyomán vajon nyitva lesznek-e a bankfiókok, lesz-e fennakadás a banki szolgáltatásokban. Legalább hasonló súllyal esett a latba, hogy a március 15-i hosszú hétvégén, a veszélyhelyzet elrendelését követően hatalmas készletezés kezdődött a lakosság körében, amit sokan készpénzből akartak finanszírozni.

A CIB Banknál a szóban forgó egy-két hetes periódusban igen nagy mértékben, 15-30 százalékkal növekedett a készpénzfelvételi tranzakciók száma és volumene. A K&H-nál 30 százalékot meghaladó volt az ATM-es készpénzfelvételek növekedése, az MKB Banknál az adott időszakban március első napjaihoz képest 50-60 százalékkal is emelkedett a napi érték.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.