Kifolyik a pénz a kezedből? 9 módszer, amivel te is meggazdagodhatsz

2018. május 19. 16:10

Az emberek többsége sokkal könnyebben költi el, mint keresi meg a pénzt. Ennek oka többnyire igen kézenfekvő: sokan egyszerűen nem keresnek elegendő pénzt ahhoz, hogy kényelmesen fedezni tudják a kiadásaikat. Ez azonban nincs kőbe vésve: szintén rengetegen vannak, akiknek jelentős havi bevételük van, mégis kifolyik a pénz a kezeik közül. Az alábbiakban olyan, gyakorinak mondható hibákat szedtünk össze, melyek kiküszöbölésével megállítható a pénz már említett "elfolyása".

Rengetegen vannak, akiknek szinte elfolyik a pénz a kezeik közül, és igazán meg sem tudják mondani, hogy mire is ment el a fizetésük a hónap végére. Ráadásul sokszor nem is arról van szó, hogy a fizetés alacsony volta miatt nem marad semmi a hónap végére, amit félre lehetne tenni, hanem egyszerűen arról, hogy sok-sok kicsi kiadás terheli a családi költségvetést, amelyek ráadásul gyakran teljesen feleslegesek.

Felesleges előfizetések

Számos család rendelkezik olyan előfizetésekkel, melyeket valójában ki sem használnak. Lehet, hogy mondjuk öt évvel ezelőtt még rendszeresen nézted a kábeltévét, de ha mostanra ez a szokásod már megváltozott, akkor szánd rá magad, és mondd vissza ezt a szolgáltatást. Lehetséges, hogy az ilyen, régről megmaradt előfizetések havi szinten nem jelentenek jelentős kiadást, de az évek folyamán már jelentősebb összeget tehetnek ki.

Alkohol

Nem azt akarjuk mondani, hogy mindenki hagyjon fel az alkoholos italok fogyasztásával, arra azonban érdemes lehet odafigyelni, hogy hol fogyasztjuk ezeket. Ezeknek a termékeknek ugyanis jellemzően sokkal magasabb az áruk az éttermekben, szórakozóhelyek, mint az üzletekben.

Kávé, tea

Hasonlóan az alkoholhoz, a kávé és a tea fogyasztását is sokkal olcsóbban megúszhatjuk, amennyiben otthon készítjük el magunknak ezeket az italokat, és nem pedig teázókban, kávézókban vásároljuk meg őket.

Jelzáloghitel kiváltása

Könnyen lehet, hogy a 10 évvel ezelőtt felvett jelzáloghitelünknél mostanra sokkal jobbat, tehát sokkal olcsóbbat is találhatunk. Egy jelzáloghitel kiváltása persze macerás, több hetes folyamat is lehet, ugyanakkor érdemes abba belegondolni, hogy egy alacsonyabb törlesztővel havonta több ezer, éves szinten már több tízezer forintot spórolhatunk meg.

Késedelmi díjak

Meglehetősen dühítő, amikor egy elfelejtett határidő miatt az eredeti tartozáson felül még késedelmi díjakat is kénytelenek vagyunk fizetni. Ennek elkerülése érdekében célszerű automatizálni a rendszeres kiadásokat. Ennek egyik legegyszerűbb módja a csoportos beszedési megbízás, amely esetén a szolgáltatók automatikusan leemelik számlánkról a tartozásunkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szerencsejáték

Persze mindig van egy-egy mázlista, aki egy szerencsés szelvénnyel megalapozza magának az egész életét, ám ők vannak kisebbségben. A többség éveken, akár évtizedeken át dobálja ki a pénzt az ablakon. Érdemes lehet átgondolni, hogy ez vajon tényleg megéri-e.

Banki költségek

Magas a számlavezetési díj, esetleg a bankkártya éves díja? Vagy túl magas jutalékot von le a bank a számládról egy-egy utalás után? Ebben az esetben ne félj bankot váltani, hiszen éves szinten ezzel is több ezer forintot spórolhatsz.

Törleszd időben a hitelkártyád

Nagyon fontos, hogy mindig odafigyelj a hitelkártyád törlesztési határidejére, késedelem esetén ugyanis jelentős büntetést, illetve magas kamatot is kénytelen vagy fizetni. Illetve a hitelkártyák esetén is érvényes az előző állítás: ha találsz olyat, amelynek jobbak a kondíciói, akkor ne félj váltani.

Ne a márkanév alapján vásárolj

Sokan csak a márkaneveket figyelik vásárlás közben, és nem foglalkoznak azzal, hogy emiatt akár jelentősen több pénzt is kénytelenek kiadni egy-egy termékért. Pedig könnyedén lehet, hogy egy-egy kevésbé neves, és ezáltal olcsóbb termék is van olyan jó minőségű, mint a nagy márkák gyártmányai.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem