7 °C Budapest

Kifogáscunamival láncolják magukhoz lakossági ügyfeleiket a bankok

2016. október 6. 11:00

Vészesen fogy az idő október 29-ig, amikortól elvileg sokkal egyszerűbben lehet majd bankot váltani, egy újonnan életbe lépő szabályozásnak köszönhetően. A Pénzcentrum banki forrása szerint azonban semmi nem fog megváltozni, mert azok a kiskapuk, melyek segítségével a bankok magukhoz láncolják ügyfeleiket, továbbra is nyitva maradnak. Az egyszerűsített bankváltásról szóló cikksorozatunk első része.

Október 29-től lényegében nem változik semmi. 

Erre hívta fel a Pénzcentrum figyelmét egy banki vezető, amikor egy augusztusi kormányhatározatról kérdeztük, mely azt hivatott elősegíteni, hogy október 29-től az eddigieknél lényegesen egyszerűbben lehessen ügyfélként bankot váltani Magyarországon.

Most kicsit átszínezzük

Az egyszerűstett bankváltás nem számít újdonságnak Magyarországon. 2009 óta létezik egy bankszövetségi ajánlás, ami elviekben pofonegyszerűvé teszi azt, hogy egyik banktól a másikhoz vándoroljunk, a csoportos beszedési megbízásainkkal és állandó átutalásainkkal együtt. 

Elviekben eddig is elegendő volt az új bankhoz bemenni. Egy meghatalmazás alapján az új bankunk elintézte helyettünk a bankváltást a régi bankunkkal, sőt, még a régi számlát is bezárhatta helyettünk.

A szabályozás papíron most még kényelmesebb lesz. A csoportos beszedési és állandó átutalási megbízásainkon túl, munkahelyünk számlavezető bankjának értesítésével, a munkabérünk is automatikusan átirányíthatóvá válik az új számlánkra.

Szép lenne, de nem úgy van az

A bankváltás egy nehézkes folyamat, és lehet a határidőket csökkentgetni, de jelenleg nincs olyan banki tanácsadó az országban, aki ezt jó szívvel ajánlaná az ügyfelének

- mondta el a Pénzcentrumnak a banki szolgáltatásokat jól ismerő forrása.

Állítása szerint egy nagyon egyszerű ok miatt nem fogja egy banki ügyintéző felajánlani az egyszerűsített bankváltás lehetőségét egy ügyfélnek:

A folyamat legöbbször elakad, a bankváltás pedig nem jön létre.

A szabályozásnak tényleg úgy tűnik, hogy legalább két Achilles-ina van.

  • Az egyik abban testesül meg, hogy a régi bank megtagadhatja, sőt meg is kell tagadnia az együttműködést az új bankkal abban az esetben, ha a hozzá benyújtott kérvény adatait hiányosnak találja, vagy éppenséggel az ügyfél aláírása nem egyezik azzal az aláríásmintával, amit a saját rendszereiben tárol.
  • A másik ilyen probléma, hogy a régi bank, ha együtt is működik az új bankkal a bankváltás érdekében, könnyen megakasztja a régi bankszámla bezárását, mondjuk azért, mert néhány száz forinttal még tartozik neki az ügyfél.

Amíg ennyire bizonytalan a folyamat, tehát könnyen elakad, addig valóban nehéz elvárni egy banki ügyintézőtől, hogy lehetőségként ajánlja azt ügyfeleinek. Egyfelől senki nem szeret fölöslegesen dolgozni, másfelől pedig egy banki tanácsadó csalódást sem szeret okozni újdonsült ügyfelének.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mit szól ehhez az állam?

Amennyiben a forrásunk által ismertetett piaci gyakorlat igaz, az a nagyobb bankoknak kedvezhet, hiszen jellemzően onnan lehet ügyfeleket elcsábítani a magyar piacon. A fent leírt folyamat torzítja a piaci versenyt, hisz a fogyasztók nem tudnak megfelelően élni bankváltási jogukkal, és ezáltal rontja a kisebb bankok pozícióit. 

KATTINTS! Itt az igazság a bankszámládról: ezt neked is tudnod kell

Természetsen megkérdeztünk több hazai bankot, a Nemzetgazdasági Minisztériumot, a Magyar Nemzeti Bankot és a Bankszövetséget is arról, hogy mi a véleményük a hazai bankváltási gyakorlatról. A piaci szereplők, a felügyelet és a szabályozó álláspontját, az egyszerűsített bankváltással foglalkozó cikksorozatunk következő részéből ismerheted meg.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm