Kiderült, mibe érdemes fektetni 2020-ban: akár 2 számjegyű is lehet a hozam

Pénzcentrum2020. január 22. 13:30

2020-ban a globális vállalati kötvényeken belül továbbra is azok a magas, fix kamatozású papírok ígérkeznek jó választásnak az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóságú befektetők számára, amelyek a befektetésre ajánlott hitelminősítési kategóriába, vagy a nem befektetési kategória felsőbb régiójába tartoznak. A magasabb kockázatot keresőknek pedig az olyan, alacsonyabb minősítéssel bíró kötvénykibocsátók jöhetnek szóba, amelyek a nyereségtermelésüket növelik, illetve sikeres adósságcsökkentési programot valósítanak meg.

Ezekben a kategóriákban ígéretes befektetésnek számítanak egyes olajcégek, egy amerikai techóriás és egy zöldenergiába fektető dán vállalat kötvényei, amelyek többsége kétszámjegyű hozammal növelheti 2020-ban a befektetők pénzét - írja elemzésében Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.

Kétszámjegyű hozammal kecsegtet a mexikói olajcég kötvénye

A mexikói állami olajvállalat, a Pemex 2019 szeptemberében bocsátotta ki 6,84 százalékos kamatozású, 2030-ban lejáró, dolláros kötvényét, amelynek árfolyama 7 százalékkal emelkedett a kibocsátás óta. A nagymértékben eladósodott vállalat mögött a mexikói állam áll, amely komoly anyagi erőfeszítéseket tesz az olajcég pénzügyi helyzetének javítása érdekében. Ráadásul Mexikó, illetve a Pemex kitettsége viszonylag mérsékelt a kereskedelmi háború kedvezőtlen következményeinek, az olajkitermelő országokban növekvő háborús kockázatok pedig a Pemex bevételeit növelhetik, ezeknek köszönhetően csökken a kötvény kockázata - emeli ki az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára. Kedvező nemzetközi kamatkörnyezetben és növekvő olajkereslet esetén a kötvény nettó árfolyama 5-7 százalékot emelkedhet, amely a jelenlegi hozamszintet figyelembe véve 10-12 százalékos éves hozamot eredményezhet - mondja Rotyis József.

10-13 százalékos éves hozamot biztosíthat a Petrobras is

A brazil állami többségi tulajdonú olajvállalat, a Petrobras 2044-ben lejáró, 7,25 százalékos kamatozású, dolláros kötvényének nettó árfolyama az elmúlt egy évben csaknem 20 százalékponttal emelkedett. A hitelminősítők által a befektetési kategóriák alá sorolt kötvény árfolyamának további emelkedését segítheti Brazília kereskedelmi háborús kockázatainak mérsékelt szintje, a gazdasági növekedés régióban gyorsnak számító üteme, a nyugdíjreform elindítása és ennek következtében az állam pénzügyi helyzetének stabilizálódása. Az olajkitermelést is érintő háborús kockázatok a Pemexhez hasonlóan a Petrobras bevételeit is növelhetik. A kötvény nettó árfolyama így kedvező esetben 5-8 százalékot emelkedhet, amely a kamatokkal együtt a mai hozamszintet figyelembe véve 10-13 százalékos éves hozamot biztosíthat.

10 százalékos hozam sem lehetetlen a techóriástól

Az amerikai Dell Technologies a világ egyik legnagyobb számítógép- és hardvergyártó vállalata. A Dell 2036-ban lejáró, 8,1 százalékos kamatozású, dolláros kötvényének nettó árfolyama 2019-ben mintegy 22 százalékponttal emelkedett. A hitelminősítők által a befektetési kategóriába sorolt kötvény emelkedése idén is kitarthat, amennyiben a Dell folytatja az adósságcsökkentés érdekében tett lépéseit, s az osztalékfizetés emelése helyett a pénzügyi helyzetének javítására törekszik, amelyre a vállalat szabad pénzállományának további növekedése teremthet lehetőséget. A hitelkockázatok csökkenése előbb-utóbb a kötvény árfolyamának emelkedésében is tükröződik majd - mutat rá az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára. Bár a Dell kedvező kilátásait beárnyékolhatja a kereskedelmi háború folytatódása, összességében úgy látjuk, hogy a cég kötvénye 2020-ban tovább emelkedhet, és a kamatokat is tartalmazó befektetői hozam meghaladhatja a 8-10 százalékot idén - teszi hozzá Rotyis.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A zöldbefektetés is jó hozamot kínál

A tengeri szélerőműparkok tervezésében, építésében és üzemeltetésében világszínvonalú dán Orsted cég 2040-ben lejáró, 5,75 százalékos kamatozású, angol fontos kötvényének nettó árfolyama szintén csaknem 20 százalékponttal emelkedett 2019-ben. Az alacsony kockázatú hitelminősítéssel rendelkező cég kötvényének további árfolyam-növekedését segítheti, hogy 2030-ig átlagosan évi 18 százalékkal nő a tengeri szélerőműparkok építése. A kötvény éves hozama a jelenlegi árfolyam alapján 2,1 százalék. Ezt a hozamot növelheti, ha az Európai Központi Bank céljai közé bekerül az európai klímacélok támogatása, amelynek eredményeképpen az Orsted a jelenleginél kedvezőbb finanszírozási lehetőségeket is kihasználhat. Ugyancsak jó esély van arra is, hogy a 2040-ben lejáró kötvény visszavásárlása is megtörténik, és az Orsted a piaci árat meghaladó ajánlatot tesz a kötvényeseknek. A visszavásárlással kapcsolatos várakozások erősödése esetén az árfolyam 2-4 százalékkal is emelkedhet. Amennyiben ez bekövetkezik, 4-6 százalékos éves hozamot biztosíthat a kötvény - derül ki az elemzésből.

Címkék:
befektetés, kamat, megtakarítás, hozam, kockázat, szélerőmű,