14 °C Budapest

Kiderült: ennyi pénzt kellene összegyűjteni a nyugdíjas évekre

2019. október 4. 12:30

Átlagosan 20 millió forint megtakarítást szeretnének az emberek a nyugdíjba vonulásukig, azaz ennyire becsülik a gondtalan időskorhoz szükséges összeget. Sokan azonban kevesebbel is beérnék - áll az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) friss kutatásában. A felmérésben egy megtakarítási toplista mellett szerepel az is, hogy a nyugdíjcélú megtakarítások porondján hogy állnak az önkéntes nyugdíjkasszák. Kiderül az is, hogy mi a legjellemzőbb oka annak, ha valakinek nincs spórolt pénze.

A pénzügyi tudatosság térnyerésével egyre több ember számára világos, hogy a nyugdíjas évekre és az egészség megőrzésére érdemes takarékoskodni. Persze nem mindegy, melyik megoldást választjuk. Erre kereste a választ az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (Pénztárszövetség) megrendelésére készült friss felmérés, amely pontosan bemutatja a mostani helyzetet, valamint azt is, hogyan tervezik a jövőt az emberek.

Ezért tesznek félre a magyarok

A kutatás szerint a váratlan helyzetekre való felkészülés, a gyermekek taníttatása, az egészség megőrzésére és az anyagilag stabil nyugdíjas évekre való takarékoskodás egyaránt az öt legfontosabb cél között van a 18-59 éves korosztály dolgozó tagjainál.

Kravalik Gábor,a Pénztárszövetség elnöke kiemelte, a top 5-ben megjelenő fenti célokra az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak egytől-egyig kínálnak megoldást. A nyugdíj és egészség ezen belül is központi téma: a magyarok nagyjából fele szokott a különféle nyugdíjas évekre vonatkozó kérdésekkel, tervekkel foglalkozni, a legtöbben azzal, hogyan fogják az egészségüket idős korukban megőrizni. Ezzel szemben csupán 12-19 százalék azok aránya, akiknek valamilyen konkrét tervük is van erre. A megkérdezettek a megtakarítás kezdő időpontjának és összegének megtervezését tartják a legfontosabbnak. Akik már tudják, mennyi pénzt szeretnének félretenni nagyobb kiadásaikra, nagy arányban (36 százalékban) érzik úgy, hogy korábban kellett volna észbe kapniuk, annak ellenére is, hogy a Pénztárszövetség elnöke azt hangsúlyozza: a megtakarításba soha nem túl késő belevágni.

Kravalik Gábor, a Pénztárszövetség elnöke


Kik takarékoskodnak, és kik azok, akik nem aggódnak a jövő miatt?

Az előző eredmények alapján az sem meglepő, hogy

a kutatás szerint az érintettek fele tart attól, hogy anyagi nehézségei lesznek majd nyugdíjasként.

Ugyanakkor a nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők körében tavaly óta jelentősen csökkent az aggódók aránya: 61 százalékról 46 százalékra. Tehát akik anyagilag felkészültebbek - mondjuk az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításukkal - egyben nyugodtabbak nyugdíjas éveikkel kapcsolatban.

Ráadásul a felmérés egyértelműen kimutatta, hogy a nyugdíjra való takarékoskodás esetében az önkéntes pénztárakat jó alternatívának tartják a megkérdezettek. A jelenleg nyugdíjcélú megtakarítással rendelkezőknél ugyanis az önkéntes nyugdíjpénztáraké a főszerep, 22 százalékuk spórol a kasszákon keresztül. A második helyen áll a bankszámlás, a harmadikon a készpénzes megtakarítás, de mindkettő 20 százalék alatti eredményt ért el, ráadásul egyik sem tekinthető célterméknek.

Kiderült az is, hogy

a lakosság 56 százaléka rendelkezik valamilyen nyugdíjcélú megtakarítással,

és azok közül, akik nem takarékoskodnak, a válaszadók fele ezt azzal indokolta meg, hogy anyagilag nem tudja kigazdálkodni.

Mennyi pénzt kellene összegyűjteni a nyugdíjas évekre?

A Pénztárszövetség felmérésében szereplő számos érdekes részeredmény közül kiemelhető az is, hogy a megkérdezettek szerint "a nyugodt, gondtalan nyugdíjas évekhez" átlagosan 20 millió forint megtakarításra lenne szükség. Igaz, 10 millió forintra már az érintettek - tehát az aktív lakosság - fele rábólintana.  Időskori bevételként pedig 63 százalékuk elsősorban állami nyugdíjra számít, 37 százalékuk részmunkaidős jövedelemből egészítené ki a havi bevételét. Gyerekektől, unokáktól 11 százalékuk számít támogatásra.

Pénztárak és a munkáltatók jelentik a megoldást

Akár nyugdíjcéllal, akár egészségének megőrzése érdekében takarékoskodik valaki, a megtakarítási piacon a pénztárak jelentik az egyik legjobb megoldást. A kasszák ezt évről évre remek eredményekkel bizonyítják.

Tíz éves távon 7,4, tizenöt éves távon 6,9 százalékos hozamaik mellett azért is kézenfekvő megoldás a pénztári takarékoskodás, mert az ide félretett összegek után - akár a pénztártag, akár munkaadója fizeti be azt - évente 20 százalék, maximum 150 ezer forint adó-visszatérítés jár.

A Pénztárszövetség szakértői kiemelik, hogy nem csak a mostani és a jövőben belépő pénztártagok tehetnek a gondtalan jövőjükért, hanem a munkáltatók is, mégpedig azzal, ha "beszállnak" ebbe, azaz hozzájárulást adnak a dolgozó emberek pénztári megtakarításaihoz.


Támogatott tartalom
A cikk megjelenését az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem