16 °C Budapest

Kiderült az igazság a bankszámlákról: a számok nem hazudnak

2018. június 25. 18:01

Az okostelefonokon és a gyors mobilinterneten keresztül ma már jóval több ember férhet hozzá egy bankszámlához, mint valaha. Világszinten ugyanakkor még mindig 5 felnőttből 1-nek nincsen számlája.

Jelenleg több ember rendelkezik bankszámlával, mint valaha, ami többek között a technológia fejlődésének, a digitalizáció előrehaladtának a következménye. Az okostelefonok világában mostanra jóval könnyebben hozzáférhetünk a banki szolgáltatásokhoz, mint korábban.

Ennek ellenére még mindig rengetegen vannak olyanok, akik nem rendelkeznek bankszámlával. A világ két, leginkább "alulbankolt" országa egyben a világ két legnépesebb országa is: Kína és India - írja a The European Sting. Az 1,7 milliárd, bankszámla nélküli felnőtt emberből 415 millió ebben a két ázsiai országban él.

Az ENSZ a gazdasági fejlődés egyik jelentős akadályaként tartja számon a bankszámlához való hozzáférés hiányát, hiszen számla nélkül több millió ember nem tud hitelképessé válni. Ők jobb híján kénytelenek a barátaikhoz, esetleg zálogkölcsönzőhöz fordulni, amennyiben hitelre lenne szükségük.

A digitalizáció azonban több millió ember helyzetét változtatja meg. A Világbank szerint 2011 óta 1,2 milliárd ember jutott bankszámlához, melyből 500 millió az utóbbi 3 évben nyitotta meg első számláját.

Megtévesztő számok

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy rengeteg az inaktív számla. Miközben a bankszámlával rendelkezők aránya jelentős mértékben növekedett az utóbbi években, addig az aktív számlahasználók arányának emelkedése már jóval szerényebb mértékű: a világ népességén belüli arányuk 52-ről mindössze 53 százalékra emelkedett az utóbbi három évben (a számok a 2017 végi állapotokat jelzik). Különösen megtévesztő a helyzet Indiában, ahol a a számlával rendelkezők aránya 2014-től 2017-re 53 százalékról 80 százalékra emelkedett, ugyanakkor csaknem 370 millió indiai rendelkezik inaktív bankszámlával.

Mi a helyzet Magyarországon?

Magyarország nem szerepel az összesítésben, így ez alapján nem lehet megmondani, hogy nálunk hány embernek nincsen bankszámlája. A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból azonban kiderül, hogy idén március végén közel 9,5 millió forint, valamint közel 1,1 millió deviza számlát vezettek a hazai pénzforgalmi szolgáltatók.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A számlákból közel 9,6 millió tartozott természetes személyhez, és valamivel kevesebb mint 1 millió gazdálkodó és egyéb szervezetekhez. Ez persze nem jelenti azt, hogy ennyi ember rendelkezik számlával, hiszen egy ember több számlával is rendelkezhet. Azt ugyanakkor a számok jól érzékeltetik, hogy Magyarországon nem jelent különösebb nehézséget hozzájutni a banki szolgáltatásokhoz.

Számlacsomagot váltanál?

Korábban mi is írtunk róla, hogy hosszabb távon akár még a számlavezetésen is több tízezer forintot spórolhatunk. A különböző bankok ugyanis jelentősen eltérő összegeket kérhetnek el tőlünk számlavezetés címszó alatt, így időnként érdemes körülnézni, hátha találunk olcsóbb, a mi bankolási szokásainkhoz jobban illeszkedő számlacsomagot.

Az érdekesség kedvéért el is végeztünk egy gyors számítást a Pénzcentrum kalkulátorával, hogy lássuk, milyen ajánlatok közül válogathatunk jelenleg. A kalkuláció folyamán egy 150 ezer forintos havi jövedelmet vettünk alapul. Nézzük az ajánlatokat:

  • Gránit Bank: az első évben 4 320 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 6 710 forint,
  • CIB Bank: az első évben 4 320 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 8 220 forint.
  • Sberbank: az első évben 9 830 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 13 180 forint,
  • Budapest Bank: az első évben 12 137 forint a számlavezetés díja, míg a második évtől 6 710 forint.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 11:46
Ahogy tavaly az elsőfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék, most kedden a másodfokon eljáró Fővá...
Holdblog  |  2024. április 23. 06:06
A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid v...
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm