2020. november 29. vasárnap Taksony

Ki nyer ma 2,5 milliárdot az Ötösön? Így költse el!


Ezen a héten az Ötöslottó főnyereménye közel két és fél milliárd forint. Minden játékos elgondolkozik azon, mihez kezdene ekkora összeggel. A Pénzcentrum egy szakértőt kérdezett arról, mibe és hogyan érdemes ekkora összeget fektetni.


Az Ötöslottó eheti várható főnyereménye 2 480 millió forint. Ekkora összeget elképzelni is nehéz, azt pedig még kevésbé tudjuk megmondani, hogy mibe érdemes fektetni. A Pénzcentrum ezért Árgyelán Ágnest, a Portfolio elemzőjét kérdezte arról, hogyan érdemes terveznie az újdonsült milliárdosnak.

Nem mindegy, hogyan vesszük fel a nyereményt

Ekkora összegnél már az sem mindegy, hogy hány bankszámlára érkezik meg a nyeremény. Érdemes legalább négy-öt bankban számlát nyitni.

Ilyen sok pénzt, ha öt felé osztunk is, akkor is elérjük a privát banki ügyfélstátuszt a bankok többségénél, így innentől az ő tanácsadójuk is segít abban, hova tehetjük a pénzünket.

Mégis, mire számíthatunk?

Minél több fajta megtakarítási terméket érdemes kiválasztani, amikor elhelyezzük a pénzünket. Lényeges kérdés az, hogy milyen arányban választjuk ezeket a termékeket. Fontos ugyanis, hogy több helyre vigyük a pénzünket, és az is, hogy több féle terméket válasszunk. A portfóliónkba alacsony hozamú, de biztonságos (pl: bankbetét), és magasabb hozammal kecsegtető, de kockázatos (abszolút hozamú alap) termékeket egyaránt érdemes lehet választani.

Az ingatlan az alapja mindennek

A szakértő szerint nagyjából a nyeremény 20 százalékát érdemes ingatlanokba fektetni, ebbe beletartozik a saját használatú lakás, ház, nyaraló és a kiadásra kerülő ingatlanok egyaránt. Nem érdemes ugyanis hatalmas palotába költözni, hiszen az állandó bevételeink nem lesznek magasak és egy nagy ingatlan fenntartása igen sokba kerülhet.

Érdemes lehet olyan ingatlant is vásárolni, amit ki tudunk adni, mivel ebből folyamatos bevételeink lehetnek. A legkönnyebben kiadható környékeket egyetemi városokban, felsőoktatási intézmények közelében találjuk, de a Balaton melletti jó fekvésű, kiadandó üdülőhelyek sem szoktak nyaranta üresen állni (persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a lottómilliárdos szedi be a lakóktól az albérleti díjakat, a privátbankárok ilyen szolgáltatásokat is nyújtanak).

Az arany is szépen csillog

Az egyik legrégebbi fizetőeszköz és a legértékesebb pénzérmék anyaga az arany. Ugyan a nemzetközi piacon az ára gyakran változik, mégis nehéz elképzelni azt, hogy elveszítse az értékét, még háborús időszakokban is tartja azt.

Szakértőnk szerint a nyeremény 20 százalékát érdemes fizikai aranyba fektetni, ezzel hosszútávú pénzügyi vésztartalékot képezhetünk.

Ne feledkezzünk meg a bankokról sem

Ugyan a jegybanki alapkamat most történelmi mélypontján van, mégis érdemes a pénzünk 10 százalékát betétekben tartani. Itt arra kell figyelni, hogy az egy intézménynél tartott pénz ne lépje át a 100 ezer eurót, ami valamivel több, mint 30 millió forint. Ezt a szabályt azért érdemes betartani, mert az EU-ban (így Magyarországon is) egységesen ekkora összegig térítik meg a bankban tartott pénzünket csőd esetén.

Állampapír és befektetési alapok

A legbiztonságosabb befektetések közé sorolhatóak az állampapírok, amiket a nagy összeg miatt befektetési alapokon keresztül érdemes megvásárolni. Ezek ma már a legtöbb banknál megtalálhatóak, így nem kell feltétlenül brókercéget megkeresnünk ahhoz, hogy meg tudjuk vásárolni ezeket, mégis a vagyonkezelés terhét leveszik a vállunkról.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen számlára vásárolunk befektetési alapokat. Ugyan a nyugdíjcélú megtakarítások ebben az esetben nem feltétlenül vonzóak, azonban a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) és az Életbiztosítások egyaránt jó alternatívát nyújtanak.

Amikor a szolgáltató kezeli a vagyonunkat

Ha hosszú távra tervezünk, akkor a szakértő szerint a nyeremény egy részét magasabb kockázatú befektetésekbe is tehetjük. A vagyonkezelés mindennapi teendőit ebben az esetben szintén befektetési alapok vételével úszhatjuk meg. A korábban népszerű részvényalapok helyett azonban az aktívan kezelt alapok vásárlása javasolt, mint az abszolút hozamú alapok, de a vegyes alapok is jó alternatívát nyújthatnak. 

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos változás a sárga csekkeknél: hamarosan véget érhet egy korszak Magyarországon?
Aki ragaszkodik a csekkes megoldáshoz, az is sokszor már telefonon fizeti be.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS