12 °C Budapest

Ki nyer ma 2,5 milliárdot az Ötösön? Így költse el!

2015. február 14. 07:00

Ezen a héten az Ötöslottó főnyereménye közel két és fél milliárd forint. Minden játékos elgondolkozik azon, mihez kezdene ekkora összeggel. A Pénzcentrum egy szakértőt kérdezett arról, mibe és hogyan érdemes ekkora összeget fektetni.

Az Ötöslottó eheti várható főnyereménye 2 480 millió forint. Ekkora összeget elképzelni is nehéz, azt pedig még kevésbé tudjuk megmondani, hogy mibe érdemes fektetni. A Pénzcentrum ezért Árgyelán Ágnest, a Portfolio elemzőjét kérdezte arról, hogyan érdemes terveznie az újdonsült milliárdosnak.

Nem mindegy, hogyan vesszük fel a nyereményt

Ekkora összegnél már az sem mindegy, hogy hány bankszámlára érkezik meg a nyeremény. Érdemes legalább négy-öt bankban számlát nyitni.

Ilyen sok pénzt, ha öt felé osztunk is, akkor is elérjük a privát banki ügyfélstátuszt a bankok többségénél, így innentől az ő tanácsadójuk is segít abban, hova tehetjük a pénzünket.

Mégis, mire számíthatunk?

Minél több fajta megtakarítási terméket érdemes kiválasztani, amikor elhelyezzük a pénzünket. Lényeges kérdés az, hogy milyen arányban választjuk ezeket a termékeket. Fontos ugyanis, hogy több helyre vigyük a pénzünket, és az is, hogy több féle terméket válasszunk. A portfóliónkba alacsony hozamú, de biztonságos (pl: bankbetét), és magasabb hozammal kecsegtető, de kockázatos (abszolút hozamú alap) termékeket egyaránt érdemes lehet választani.

Az ingatlan az alapja mindennek

A szakértő szerint nagyjából a nyeremény 20 százalékát érdemes ingatlanokba fektetni, ebbe beletartozik a saját használatú lakás, ház, nyaraló és a kiadásra kerülő ingatlanok egyaránt. Nem érdemes ugyanis hatalmas palotába költözni, hiszen az állandó bevételeink nem lesznek magasak és egy nagy ingatlan fenntartása igen sokba kerülhet.

Érdemes lehet olyan ingatlant is vásárolni, amit ki tudunk adni, mivel ebből folyamatos bevételeink lehetnek. A legkönnyebben kiadható környékeket egyetemi városokban, felsőoktatási intézmények közelében találjuk, de a Balaton melletti jó fekvésű, kiadandó üdülőhelyek sem szoktak nyaranta üresen állni (persze ezt nem úgy kell elképzelni, hogy a lottómilliárdos szedi be a lakóktól az albérleti díjakat, a privátbankárok ilyen szolgáltatásokat is nyújtanak).

Az arany is szépen csillog

Az egyik legrégebbi fizetőeszköz és a legértékesebb pénzérmék anyaga az arany. Ugyan a nemzetközi piacon az ára gyakran változik, mégis nehéz elképzelni azt, hogy elveszítse az értékét, még háborús időszakokban is tartja azt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Szakértőnk szerint a nyeremény 20 százalékát érdemes fizikai aranyba fektetni, ezzel hosszútávú pénzügyi vésztartalékot képezhetünk.

Ne feledkezzünk meg a bankokról sem

Ugyan a jegybanki alapkamat most történelmi mélypontján van, mégis érdemes a pénzünk 10 százalékát betétekben tartani. Itt arra kell figyelni, hogy az egy intézménynél tartott pénz ne lépje át a 100 ezer eurót, ami valamivel több, mint 30 millió forint. Ezt a szabályt azért érdemes betartani, mert az EU-ban (így Magyarországon is) egységesen ekkora összegig térítik meg a bankban tartott pénzünket csőd esetén.

Állampapír és befektetési alapok

A legbiztonságosabb befektetések közé sorolhatóak az állampapírok, amiket a nagy összeg miatt befektetési alapokon keresztül érdemes megvásárolni. Ezek ma már a legtöbb banknál megtalálhatóak, így nem kell feltétlenül brókercéget megkeresnünk ahhoz, hogy meg tudjuk vásárolni ezeket, mégis a vagyonkezelés terhét leveszik a vállunkról.

Természetesen az sem mindegy, hogy milyen számlára vásárolunk befektetési alapokat. Ugyan a nyugdíjcélú megtakarítások ebben az esetben nem feltétlenül vonzóak, azonban a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) és az Életbiztosítások egyaránt jó alternatívát nyújtanak.

Amikor a szolgáltató kezeli a vagyonunkat

Ha hosszú távra tervezünk, akkor a szakértő szerint a nyeremény egy részét magasabb kockázatú befektetésekbe is tehetjük. A vagyonkezelés mindennapi teendőit ebben az esetben szintén befektetési alapok vételével úszhatjuk meg. A korábban népszerű részvényalapok helyett azonban az aktívan kezelt alapok vásárlása javasolt, mint az abszolút hozamú alapok, de a vegyes alapok is jó alternatívát nyújthatnak. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm