16 °C Budapest

Kevés pénzzel is kaszálhatsz: rengeteg magyar rakja ide a pénzét

2015. szeptember 23. 05:56

Hónapok óta arról cikkezik a sajtó, hogy hosszú évek mélyrepülése majd stagnálása után végre beindult a hazai ingatlanpiac. A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy - akár saját, akár befektetési célra - már nem szabad tovább várni a vásárlással. Annak is érdemes azonban elgondolkodnia a piaci trendeken, akinek nincs is szüksége új ingatlanra. Nem kellenek ugyanis tízmilliók ahhoz, hogy valaki hasznot húzzon a piac felíveléséből. Van rá mód, hogy kisebb megtakarításunkkal is szép haszonra tegyünk szert. Mutatjuk a részleteket.

Felgyorsult a lakásárak emelkedésének üteme, ráadásul hosszú évek után először az ország minden régiójában növekedésről számolhatunk be a legfrissebb elérhető adatok szerint. Az FHB Lakásárindex 2015. I. negyedévében 175,44-re emelkedett, 2014 éves átlagához képest a lakások nominálisan 8,2, míg reálértelemben több mint 9 százalékkal drágultak.

Az áremelkedés 2014 utolsó negyedévéhez viszonyítva, nominális értelemben 3,7 százalékos.

A piaci felívelést egyrészt az évekig kiváró magánvásárlók - akiket az alacsony hitelkamatok mellett az állami ösztönzők (például a CSOK) is segítenek -, illetve a piaci folyamatokra leggyorsabban reagáló befektetői kör húzza. Utóbbiak egyébként természetesen már lecsaptak a legjobb ajánlatokra, és folyamatosan pásztázzák a bővülő kínálatot. De azoknak is érdemes elgondolkodnia még a befektetésen, akiknek nincs meg az önereje a vásárláshoz.

Mit tehet egy kisbefektető?

A kisbefektetők számára természetesen egy közvetlen ingatlanbefektetés nehezen valósítható meg, hiszen nem biztos, hogy rendelkezésre áll a jó minőségű ingatlanhoz szükséges önerő, illetve a hosszadalmas vételi, majd eladási procedúra, az ingatlan karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása is akadályokba ütközhet.

A lakossági ingatlanalapok ezeket a problémákat áthidalva nyújthatnak megoldást azoknak, akik hisznek az ingatlanpiaci fellendülésben, de megtakarításaikat nem szeretnék hosszú évekig egy ingatlanban tartani.
A mostani piaci környezetben, amikor mindenhonnan a lakáspiaci kereslet robbanásszerű növekedéséről hallunk, a fizikai ingatlanok mellett az ingatlanalapok befektetési jegyei iránt is egyre élénkebb keresletet mutat a lakosság. Közel három év alatt másfélszeresére ugrott a hazai ingatlanalapokban kezelt vagyon mértéke, augusztus végére elérte az 523 milliárd forintot. A vagyon ilyen mértékű növekedése mellett az ingatlanalapok népszerűségét mutatja az is, hogy ebben az évben az ingatlanalapok értékesítése márciust kivéve minden hónapban többmilliárdos plusszal zárt

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője.

Mi is az az ingatlanalap, hogyan működik?

Definíciója szerint az ingatlanalap olyan befektetési alap, amely vagyonát ingatlanokba fekteti, azok értékének emelkedésében bízva. Az ingatlanalapok iroda- és lakásingatlanokba, ipari és telekingatlanokba fektethetnek, emellett tevékenységüket képezheti ingatlanfejlesztés is. Az ingatlanbefektetési alapok előnyei közé tartozik, hogy a normál ingatlanvásárlásokhoz szükséges tőke töredékéből is részesedhetünk az ingatlanpiaci hozamokból, és bárki számára lehetővé teszi az ingatlanbefektetésekben rejlő lehetőségek kiaknázását.

A befektetett tőkénket ingatlanpiaci szakértők kezelik, így biztosítva a szükséges szakértelmet.

Fontos előny még, hogy folyamatos képünk van arról, hogy mennyit ér befektetésünk. Ingatlanbefektetési alapokkal egy kevés tőkével rendelkező magánszemély olyan ingatlanoknak lehet a "társtulajdonosa", amelyek mind típusban, mind méretben jóval meghaladják az anyagi lehetőségeit, befektetése nem a lakáspiactól függ.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

További pozitívum, hogy az ingatlanalap vásárlásához, tartásához és eladásához sem társulnak extra költségek. A tapasztalatok szerint az ingatlanbefektetések hozama hosszabb távon meghaladja a hagyományos bankbetét jellegű megtakarítási formákét, különösen, ha tartós növekedési pályára áll a piac.

Bár ezek az alapok nem számítanak olyan likvidnek, mint például a pénzpiaci alapok, azonban a mostani alacsony hozamok mellett egyre többen keresik az ingatlanalapokat, főként a magasabb hozamok reményében, ráadásul ha a fellendülő ingatlanpiacot is belevesszük az egyenletbe, akkor ígéretes befektetési lehetőséget jelenthetnek a közeljövőben

- tette hozzá a Portfolio elemzője.

Kérdésed van a különböző megtakarítási formákkal kapcsolatban? Kíváncsi vagy, mibe fektesd a nehezen összespórolt pénzed? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében a TakarékBank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 08:35
Négy epizód készül az olimpiai, Európa-bajnoki és világbajnoki címet is megszerző profi magyar boksz...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem