2020. július 13. hétfő Jenő

Kevés pénzzel is kaszálhatsz: rengeteg magyar rakja ide a pénzét


Hónapok óta arról cikkezik a sajtó, hogy hosszú évek mélyrepülése majd stagnálása után végre beindult a hazai ingatlanpiac. A legtöbb szakértő egyet ért abban, hogy - akár saját, akár befektetési célra - már nem szabad tovább várni a vásárlással. Annak is érdemes azonban elgondolkodnia a piaci trendeken, akinek nincs is szüksége új ingatlanra. Nem kellenek ugyanis tízmilliók ahhoz, hogy valaki hasznot húzzon a piac felíveléséből. Van rá mód, hogy kisebb megtakarításunkkal is szép haszonra tegyünk szert. Mutatjuk a részleteket.


Felgyorsult a lakásárak emelkedésének üteme, ráadásul hosszú évek után először az ország minden régiójában növekedésről számolhatunk be a legfrissebb elérhető adatok szerint. Az FHB Lakásárindex 2015. I. negyedévében 175,44-re emelkedett, 2014 éves átlagához képest a lakások nominálisan 8,2, míg reálértelemben több mint 9 százalékkal drágultak.

Az áremelkedés 2014 utolsó negyedévéhez viszonyítva, nominális értelemben 3,7 százalékos.

A piaci felívelést egyrészt az évekig kiváró magánvásárlók - akiket az alacsony hitelkamatok mellett az állami ösztönzők (például a CSOK) is segítenek -, illetve a piaci folyamatokra leggyorsabban reagáló befektetői kör húzza. Utóbbiak egyébként természetesen már lecsaptak a legjobb ajánlatokra, és folyamatosan pásztázzák a bővülő kínálatot. De azoknak is érdemes elgondolkodnia még a befektetésen, akiknek nincs meg az önereje a vásárláshoz.

Mit tehet egy kisbefektető?

A kisbefektetők számára természetesen egy közvetlen ingatlanbefektetés nehezen valósítható meg, hiszen nem biztos, hogy rendelkezésre áll a jó minőségű ingatlanhoz szükséges önerő, illetve a hosszadalmas vételi, majd eladási procedúra, az ingatlan karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátása is akadályokba ütközhet.

A lakossági ingatlanalapok ezeket a problémákat áthidalva nyújthatnak megoldást azoknak, akik hisznek az ingatlanpiaci fellendülésben, de megtakarításaikat nem szeretnék hosszú évekig egy ingatlanban tartani.
A mostani piaci környezetben, amikor mindenhonnan a lakáspiaci kereslet robbanásszerű növekedéséről hallunk, a fizikai ingatlanok mellett az ingatlanalapok befektetési jegyei iránt is egyre élénkebb keresletet mutat a lakosság. Közel három év alatt másfélszeresére ugrott a hazai ingatlanalapokban kezelt vagyon mértéke, augusztus végére elérte az 523 milliárd forintot. A vagyon ilyen mértékű növekedése mellett az ingatlanalapok népszerűségét mutatja az is, hogy ebben az évben az ingatlanalapok értékesítése márciust kivéve minden hónapban többmilliárdos plusszal zárt

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Árgyelán Ágnes, a Portfolio elemzője.

Mi is az az ingatlanalap, hogyan működik?

Definíciója szerint az ingatlanalap olyan befektetési alap, amely vagyonát ingatlanokba fekteti, azok értékének emelkedésében bízva. Az ingatlanalapok iroda- és lakásingatlanokba, ipari és telekingatlanokba fektethetnek, emellett tevékenységüket képezheti ingatlanfejlesztés is. Az ingatlanbefektetési alapok előnyei közé tartozik, hogy a normál ingatlanvásárlásokhoz szükséges tőke töredékéből is részesedhetünk az ingatlanpiaci hozamokból, és bárki számára lehetővé teszi az ingatlanbefektetésekben rejlő lehetőségek kiaknázását.

A befektetett tőkénket ingatlanpiaci szakértők kezelik, így biztosítva a szükséges szakértelmet.

Fontos előny még, hogy folyamatos képünk van arról, hogy mennyit ér befektetésünk. Ingatlanbefektetési alapokkal egy kevés tőkével rendelkező magánszemély olyan ingatlanoknak lehet a "társtulajdonosa", amelyek mind típusban, mind méretben jóval meghaladják az anyagi lehetőségeit, befektetése nem a lakáspiactól függ.

További pozitívum, hogy az ingatlanalap vásárlásához, tartásához és eladásához sem társulnak extra költségek. A tapasztalatok szerint az ingatlanbefektetések hozama hosszabb távon meghaladja a hagyományos bankbetét jellegű megtakarítási formákét, különösen, ha tartós növekedési pályára áll a piac.

Bár ezek az alapok nem számítanak olyan likvidnek, mint például a pénzpiaci alapok, azonban a mostani alacsony hozamok mellett egyre többen keresik az ingatlanalapokat, főként a magasabb hozamok reményében, ráadásul ha a fellendülő ingatlanpiacot is belevesszük az egyenletbe, akkor ígéretes befektetési lehetőséget jelenthetnek a közeljövőben

- tette hozzá a Portfolio elemzője.

Kérdésed van a különböző megtakarítási formákkal kapcsolatban? Kíváncsi vagy, mibe fektesd a nehezen összespórolt pénzed? Írd meg a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre. Tematikus hetünk utolsó cikkében a TakarékBank szakértői válaszolnak a legérdekesebb olvasói levelekre.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS