7 °C Budapest

Kevés magyar él ezzel a rezsitrükkel, pedig százezreket lehet spórolni vele évente

2020. február 12. 14:02

A megújuló energiaforrások használata a múlt évtizedben folyamatosan terjed hazánkban és Európa szerte. Nem csak fenntarthatóság szempontjából előnyös ez a fűtési-hűtési forma, hanem jelentős összegeket lehet megtakarítani a használatával. Magyarországon amíg 2008-ban a hűtési-fűtési rendszereknek még csak közel 12 százalékát működtették megújuló energiaforrásból, addig 2018-ban már nagyjából 18 százalékát. Az EU-s átlag magasabb: 21 százalék.

Az Eurostat 2018-as adatai szerint a megújuló energiaforrások 21 százalékát adják a hűtésre-fűtésre használt energiának az Európai Unióban. Ez a szám számottevően emelkedett, amióta gyűjtik az adatokat: 2004-ben ez az arány még csak 12 százalék volt.

Az Unió országai közül a svédek toronymagasan vezetnek a megújuló energiaforrások használatában: náluk 65 százalékban ilyen forrásokat használnak hűtésre-fűtésre. Őket a lettek követik 56 százalékkal, a finnek a harmadikak 55-tel, és tőlük is csak egy százalékkal maradnak el az észtek. Dániában és Litvániában már 47-46 százalékot tesz ki a megújuló energiaforrás használat. Ez azonban még mindig több mint az EU-s átlag (21%) duplája. 

Érdekes, hogy a statisztikát, nem hazánk vagy például a románok húzzák le legjobban, hanem Hollandia (6%), Írország (6%), és Belgium (8%). De a sereghajtó országok között van Luxemburg (9%) és a szlovákok is (11%). Magyarország a középmezőnyt erősíti a maga 18 százalékával. Viszont előttünk végeztek olyan szomszédos országok, mint Románia (25%), Szlovénia (32%) Ausztria (34%) és Horvátország (37%) is. 

Az igazsághoz persze fontos azt is megjegyezni, hogy megújuló energiának számít például a tűzifa is, aminek az óriási mértékű felhasználása bizony igencsak megdobja a "zöld energia" statisztikákat. Így például lehet, hogy Hollandiában a fűtés-hűtés 5 százaléka például napelemből és/vagy geotermikus energiából van, míg mondjuk Magyarországon ugyanez mondjuk 2 vagy 3 százalék, és a többi 16-ot mondjuk a biomassza - amibe a fafűtés is beletartozik - hozza. Erre vonatkozó adatok ebből az EU-s jelentésből nem derültek ki. 

Bár a megújuló energia alkalmazásában még mindig a biomassza felhasználása tölti be a vezető szerepet a szakértők szerint, mégis egyre több napelemes rendszer kerül kiépítésre hazánkban. A napelemek támogatásával üzemeltetett tisztán elektromos és hőszivattyús berendezések olcsó, majdnem független rendszer kiépítését teszik lehetővé. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hazánkban 10 évre visszamenőlegesen visszanézve az adatokat tapasztalható növekedés a megújuló energiaforrások használatában, viszont ez nem egyenes vonalú. Míg 2008-ban az arány még 12 százalék volt, 2018-ban 18 százalékra nőtt. Viszont a legmagasabb például 2013-ban volt 23,7 százalék. 

Elkerülhetetlen a megújulás

A 2021-ben életbe lépő új energetikai követelmények óriási kihívás elé állítják majd az építőipart és a magánépítkezőket is. Kevesebb, mint másfél év múlva már csak olyan lakás kaphat használatbavételi engedélyt, amelynek energiaigénye közel nulla, és primer energiaszükséglete (fűtés és melegvíz-előállítás) legalább 25 százalékban megújuló energiaforrásból biztosított, tehát elvárás lesz a legalább BB energetikai minősítés is. 

Ráadásul a felújításoknál és korszerűsítéseknél is figyelembe kell venni ezeket az előírásokat. Azon kívül, hogy a rendszerek kiépítése számottevő plusz költséget jelent mind a tervezés, mind a kivitelezés során, teljesen új szemléletet is kíván.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem