2020. augusztus 15. szombat Mária

Kétmilliót is kaszálhat, aki ebbe teszi a pénzét


Babakötvénnyel előtakarékoskodni a gyermekünk életkezdésére igen jó lehetőség, de mégis mennyit érdemes havonta félretenni ahhoz, hogy tényleg jól járjunk vele? Kiszámoltuk, hogy mennyi pénzre számíthatnak a takarékosságot most megkezdő szülők.


A Start-értékpapírszámla nyitásakor gyakran felmerülő kérdés, hogy a befizetett pénzek hogyan kamatoznak, de talán még fontosabb ennél, hogy mennyit érdemes befizetni és mekkora összeg gyűlik össze a gyerek felnőttkorára. Kiszámoltuk, hogy mennyi pénzre számíthatnak a fiatalok.

Ettől függ, hogy mennyi pénze lesz a gyereknek

Három alapvariációt számoltunk ki, ami alapján a gyermekünk pénze gyarapodhat, ha ebben eltérés mutatkozik, akkor a várható összeg is más lesz, mint a kalkulációnkban:

  • Az állami támogatás maximális kihasználásával, havi ötezer forint befizetéssel
  • A befizetések átlagos összegével, vagyis havi ezer forinttal
  • Befizetések nélkül, letéti számlán gyarapodó összeggel

Négy alapvető pontban megegyeznek a különböző havi megtakarítások:

  • A hosszú távú inflációs célt (3 százalék) vettük alapvetőnek a kamatok megállapításánál, amihez a három százalékos kamatprémium jár, így a kamatok összesen évi hat százalékot tesznek ki
  • A futamidő egységesen 18 év, mivel a fiatalnak 18 éves kora után van lehetősége először, hogy felhasználja az összeget
  • A számlavezetési díj a Magyar Államkincstárnál nyitott számlákon díjmentes
  • Minden magyar csecsemő a születésekor 42 500 forintot kap egy Start-letéti számlán, ami az infláció mértékével kamatozik, és Start-értékpapírszámla nyitásakor fektethető Babakötvénybe, ez lesz a számlánkon az induló megtakarításunk

Mennyit érdemes félretenni havonta?

Míg befizetések nélkül alig valamivel több pénz lesz a számlán mint 100 ezer forint, addig, ha már az igen szerény, havi ezer forintot fizetjük be havonta, akkor már közel 600 ezer forinthoz juthat gyerekünk. Természetesen érdemes maximálisan kihasználni az állami támogatást, mivel így havi ötezer forint befizetése után 18 év után több mint 2,3 millió forinthoz juthat a fiatal felnőtt. A pontos számokat egyébként az alábbi infografikán láthatod:A Babakötvény önmagában is kiváló megtakarítási forma, azonban a 10 százalékos állami támogatásnak köszönhetően az egyik legjobb hozammal kecsegtető hosszú távú megtakarítási lehetőség. Az állami támogatás maximális kihasználásához havonta ötezer forintot kell befizetnünk, ami akár két-három gyerek esetén sem feltétlenül nagy megterhelés a családi kasszának.

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok (OTP Bank, Budapest Bank, ERSTE Bank, Cetelem, Provident, stb.) ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.