Kész, vége: hamarosan több tízezer magyar számláját zárolhatják

Pénzcentrum2019. április 30. 11:02

Rengeteg magyar banki ügyfél számláját zárolhatják, hiszen rengetegen nem végezték még el a kötelező adategyeztetést. A határidő sürget, nem érdemes tehát várni, főleg annak tudatában, mennyire egyszerű műveletről van szó. Alábbi cikkünkben sorra vesszük a tudnivalókat az adategyeztetés kapcsán, és azt is bemutatjuk, hogy mi az ügyfelek teendője.

Nem sok idejük maradtak a banki ügyfeleknek arra, hogy elvégezzék a banki adategyeztetést. Különféle felmérések és a bankok bevallása szerint is egyelőre még rengeteg ügyfél nem végezte el a kötelező adategyeztetést, amelyet a 2017-ben elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozása ellen hozott törvény alapján el kell végezni június 26-ig. Aki nem tette meg, annak minél előbb érdemes azt elvégezni, hiszen a lejárat előtt feltehetően telítettek lesznek a bankfiókok, így akkor már kevésbé lesz egyszerű az ügyintézés. Az alábbi írásunkban a teendőkkel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket gyűjtöttük csokorba.

Miért van szükség az adategyeztetésre?

A banki adategyeztetés a 2017 június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény miatt kötelező, az ugyanis előírja a bankoknak, hogy világítsák át az ügyfeleiket. Ezért van szükség számukra a legfontosabb személyes adatokra - ez minden pénzintézetnél kötelező.

Mindenkinek el kell végeznie az adategyeztetést?

Nem. Csak azoknak a lakossági és vállalati ügyfeleknek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, az ezután nyitott bankszámlákra nem lesz kötelező az. Fontos, hogy akinek több bankszámlája van, annak a megadott dátum után kötött számlájára el kell végeznie az adategyeztetést.

Drága a bankszámlád? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Meddig kell elvégeznem az adategyeztetést?

A törvény 2017. június 26-án lépett életbe, és két éves időszakot hagyott az átvilágítás elvégzésére. A bankoknál ezért legkésőbb 2019. június 26-ig le kell adnunk a kért adatainkat. Természetesen az adategyeztetést elvégezhetjük korábban is, sőt, célszerű, feltehetőleg ugyanis az utolsó napokban sokan fogják megrohanni a bankfiókokat.

Mi történik, ha nem végzem el az adategyeztetést?

Az egyeztetés kötelező, ezért az ügyfeleknek nincs mérlegelési joga - az egyeztetést kötelezően el kell végezni. Amennyiben nem történik ez meg, a banknak sincs mérlegelési lehetősége - zárolnia kell az ügyfél bankszámláját.

Azaz megszűnik a bankszámlám, ha nem csinálom meg?

Nem. A zárolás során a bankszámlán levő pénz nem veszik el, ugyanakkor nem tudjuk majd azt levenni róla, nem tudunk átutalást indítani, de még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mindazonáltal ha határidő után elvégezzük az adategyeztetést, a bankszámlánk zárolását feloldja a bank.

Mi kell az adategyeztetéshez?

A banknak az ügyfél átvilágításához mindössze pár személyes adatunkra van szüksége. Magyarországi lakossági ügyfelek esetén ez a személyazonosító igazolvány, valamint lakcímet igazoló okmány, külföldi állampolgárok esetén ez az úti okmány vagy a tartózkodásra jogosító papír. Amennyiben valaki kiemelt közszereplő, annak szüksége lehet egy erről szóló nyilatkozatra.

Ki a kiemelt közszereplő?

Kiemelt közszereplőnek minősül a miniszterelnök, államfő, miniszter, miniszterhelyettes, államtitkár, országgyűlési képviselő, vagy jogalkotó szerv tagja. Magyarországon politikai pártvezető testület tagja is annak minősül, valamint a Kúria, Alkotmánybíróság tagja - valamint olyan jogi szervé, amellyel szemben fellebbezésnek nincs helye. De ide tartozik még a Monetáris Tanács tagja és az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, nagykövet, a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettesei, rendvédelmi feladatokat ellátó szerv központi szervének vezetője, többségi állami tulajdonú vállalatok vezetőségi tagjai, nemzetközi szervezet vezető testületének tagja. Mindezek mellett nyilatkozatkötelesek a fenti tisztségekhez tartozó személyek hozzátartozói is.

Drága a bankszámlád? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ki számít kiemelt közszereplő hozzátartozójának?

Már a fenti tábor önmagában is népes, de még szélesebb lesz, hiszen kibővül továbbá a fenti személyek közeli hozzátartozóival: házastárs, élettárs, örökbefogadott-, mostoha-, vér szerinti- és nevelt gyermeke és ezek élet- és házastársa, vér szerinti, örökbefogadó és nevelőszülője. De nyilatkozatköteles továbbá a kiemelt közszereplővel közös tulajdonú vállalatot birtokló magánszemély is. Akkor is nyilatkozatköteles a természetes személy, ha egyszemélyes tulajdonosa olyan szervezetnek, amelyet a kiemelt közszereplő személy javára hoztak létre - ennek a szabályozásnak a célja a pénzmosás elleni fellépés lehetősége.

Mennyire bonyolult a folyamat?

Semennyire. Ha valaki nem számít kiemelt közszereplőnek, akkor mindössze a személyazonosító okmányára és lakcímkártyájára lesz szüksége. A művelet így pár percet vesz igénybe - akkor is, ha az adatok megváltoztak. Aki pedig neadjisten közszereplő hozzátartozója, annak bonyolultabb lehet a helyzet, de ebben az esetben is a bankok részletes tájékoztatást adnak, és felkészülten várják az ügyfeleket.

Muszáj bemennem a bankfióka?

Nem. Minden banknál lehet postán is elvégezni az adategyeztetést - ebben az esetben viszont a beküldött azonosító okmányoknak olvashatónak kell lennie, és a valós adatokat kell tartalmazniuk. Néhány bank lehetővé teszi a videós azonosítást és a netbankos feltöltést, ez azonban bankonként változhat.

Csak a bankoknál kell elvégezni az adategyeztetést?

Nem, azoknál a biztosítótársaságoknál is adatot kell egyeztetnünk, amelyeknél számlát vezetünk. Erről se feledkezzünk meg a banki adategyeztetést mellett, mindenképp érdkelődjünk biztosítónknál!

Mi történik a vállalati ügyfelekkel?

A vállalatok esetén lehet némileg bonyolultabb a helyzet. Mindenképpen szükség lesz a tényleges tulajdonosi nyilatkozatra, valamint a megbízott/meghatalmazott személy adatainak újbóli megadására is. Sok esetben például régen nem rögzítették a cég képviselőinek születési helyét - ma már ez is kötelező lesz. Kis felkészüléssel azonban ezek az adatok is könnyen beszerezhetőek, érdemes tehát a vállalati számlák egyeztetését is mielőbb elvégezni.

Hova forduljunk, ha kérdésünk van?

Minden esetben a bankunkhoz. Ők tömegesen fel vannak készülve az ügyfelek fogadására, és az esetleges kérdéseink esetén könnyen és hatékonyan tudnak segíteni. Nem érdemes máshonnan informálódni, hiszen az eljárások - kis mértékben - különbözhetnek bankonként. Az adategyeztetés rendkívül egyszerű, pár perces folyamat, ennek ellenér mégis sokan elfelejtették eddig. Nem érdemes várni, hiszen ha június 26-ig nem végezzük el, akkor bizony jön a zárolás.

Drága a bankszámlád? Válogass a Pénzcentrum kalkulátorában!

Címkék:
biztosítás, bankszámla, bank, megtakarítás, pénzmosás, adategyeztetés, terrorizmus,