2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Kész, vége: 5 hét múlva félmillió magyar számláját zárolhatják a bankok


Sokan már minden bizonnyal elfelejtették, hogy a banki adategyeztetési kötelezettségük nem szűnt meg, a korábbi határidőt egész egyszerűen október 31-re tolták ki. A bankok korábban a Pénzcentrumnak arról számoltak be, hogy több százezer ügyfél veszélyeztetett. A Bankszövetség napokban megjelent közleménye szerint 500 ezer számla érintett, így aztán adja magát a kérdés: mit is csináltak a bankok és az ügyfelek az elmúlt hónapokban? Szinte biztos, hogy a határidő 5 hónappal történő eltolása ellenére így is rengetegen hagyják az utolsó pillanatra az adategyeztetést - vagy el sem végzik azt. Az alábbi cikkben azt mutatjuk be, hogy mi is az adategyeztetést, és mit kell tenni ezzel kapcsolatban.

Október 31. - ez a banki adategyeztetés határideje. Aki eddig nem végzi el a teendőt, egészen biztosan zárolni fogják a bankszámláját. A Bankszövetség tájékoztatása szerint 500 ezer ügyfél érintett - ez nagyjából annyi, amennyiről az elhalasztás előtt vallottak a bankok. Azaz az ügyfelek semmit sem csináltak az elmúlt hónapokban. Adja magát a kérdés: mi fog változni ezután? Mi értelme volt a halasztásnak, ha most is csomóan hagyják az utolsó pillanatra a teendőt?

Elégedetlen vagy a bankoddal? Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

Az alábbiakban azt mutatjuk be, hogy kiket veszélyeztet az adategyeztetés, és mi a teendő annak, aki még előtte van. Azt is leírjuk a bankok nekünk adott, korábbi válaszaik alapján, hogy kinek kell odafigyelnie erre. Ismételten felhívjuk a figyelmet: ne hagyjuk az utolsó pillanatra a dolgot, mert tumultus lesz a bankokban.

Miért is van szükség adategyeztetésre?

A banki adategyeztetés a 2017 június 26-án elfogadott pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni törvény miatt kötelező, az ugyanis előírja a bankoknak, hogy világítsák át az ügyfeleiket. A bankoknak emiatt számon kell tartania a személyes adatainkat. Gyakorlatilag ez annyit jelent, hogy lefénymásolják a személyes okmányainkat.

Mindenkinek el kell végeznie az adategyeztetést?

Nem. Csak azoknak a lakossági és vállalati ügyfeleknek kötelező, akik bankszámlájukat 2017. június 26. előtt kötötték, az ezután nyitott bankszámlákra nem lesz kötelező az. Akinek több bankszámlája van, annak a megadott dátum után kötött számlájára szintén el kell végeznie azt. De azt is fontos tudni, hogy ha nem kapunk értesítést a banktól, akkor nincs ilyen kotelezettségünk.

Honnan tudjam, hogy el kell-e végezni?

A bankok jellemzően a számlakimutatáshoz csatolják az értesítést, de sokszor e-mailben és postán is elküldik. Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem kaptunk ilyen figyelmeztetést, akkor nincs teendőnk - gondoljuk azonban végig, hogy biztosan átnéztük-e a számlakimutatásunkat az elmúlt hónapokban, és minden banktól kapott e-mailt és SMS-t elolvastunk-e.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

Meddig kell elvégeznem az adategyeztetést?

A törvény 2017. június 26-án lépett életbe, és két éves időszakot hagyott az átvilágítás elvégzésére. A bankoknál ezért legkésőbb 2019. június 26-ig le kellett volna adnunk a kért adatainkat, csakhogy a pénzintézetek halasztást kértek - az új határidő így 2019. október 31. Természetesen az adategyeztetést elvégezhetjük korábban is, sőt, célszerű is így tenni, ugyanis az utolsó napokban sokan fogják megrohanni a bankfiókokat.

Mi történik, ha nem végzem el az adategyeztetést?

Az egyeztetés kötelező, ezért bankoknak mérlegelési joga - a beazonosítást kötelezően el kell végezni. Ha ezt nem tesszük meg, akkor zárolni fogják a bankszámlánkat. Fontos tudni, a zárolás nem azt jelenti, hogy a bankszámla megszűnik. A zárolás során a bankszámlán levő pénz nem veszik el, ugyanakkor nem tudjuk majd azt levenni róla, nem tudunk átutalást indítani, de még a kártyás fizetés is lehetetlenné válik. Mindazonáltal ha határidő után elvégezzük az adategyeztetést, a bankszámlánk zárolását feloldja a bank.

Mi kell az adategyeztetéshez?

A banknak az ügyfél átvilágításához mindössze pár személyes adatunkra van szüksége. Magyarországi lakossági ügyfelek esetén ez a személyazonosító igazolvány, valamint lakcímet igazoló okmány, külföldi állampolgárok esetén ez az úti okmány vagy a tartózkodásra jogosító papír. Amennyiben valaki kiemelt közszereplő, annak szüksége lehet egy erről szóló nyilatkozatra.

Ki a kiemelt közszereplő?

Kiemelt közszereplőnek minősül a miniszterelnök, államfő, miniszter, miniszterhelyettes, államtitkár, országgyűlési képviselő, vagy jogalkotó szerv tagja. Magyarországon politikai pártvezető testület tagja is annak minősül, valamint a Kúria, Alkotmánybíróság tagja - valamint olyan jogi szervé, amellyel szemben fellebbezésnek nincs helye. De ide tartozik még a Monetáris Tanács tagja és az Állami Számvevőszék elnöke és alelnöke, nagykövet, a Honvéd Vezérkar főnöke és helyettesei, rendvédelmi feladatokat ellátó szerv központi szervének vezetője, többségi állami tulajdonú vállalatok vezetőségi tagjai, nemzetközi szervezet vezető testületének tagja. Mindezek mellett nyilatkozatkötelesek a fenti tisztségekhez tartozó személyek hozzátartozói is.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

Ki számít kiemelt közszereplő hozzátartozójának?

Röviden, tömören: fenti személyek közeli hozzátartozói, így a házastárs, élettárs, örökbefogadott-, mostoha-, vér szerinti- és nevelt gyermeke és ezek élet- és házastársa, vér szerinti, örökbefogadó és nevelőszülője. Nyilatkozatköteles továbbá a kiemelt közszereplővel közös tulajdonú vállalatot birtokló magánszemély is. Akkor is nyilatkozatköteles a természetes személy, ha egyszemélyes tulajdonosa olyan szervezetnek, amelyet a kiemelt közszereplő személy javára hoztak létre - ennek a szabályozásnak a célja a pénzmosás elleni fellépés lehetősége. Más kérdés, hogy mégis ki vallaná be, hogy egy kiemelt közszereplő strómanja - de erre most ne térjünk ki.

Mennyire bonyolult az adategyeztetés?

Egyáltalán nem. Ha valaki nem számít kiemelt közszereplőnek, akkor mindössze a személyazonosító okmányára és lakcímkártyájára lesz szüksége. A művelet így pár percet vesz igénybe - akkor is, ha az adatok megváltoztak. Aki pedig esetleg közszereplő hozzátartozója, annak bonyolultabb lehet a helyzet, de ebben az esetben is a bankok részletes tájékoztatást adnak, és felkészülten várják az ügyfeleket. Nagyon bonyolult ügyintézésre azonban ekkor se számítsunk.

És ezt csak a bankban lehet elvégezni?

Nem. Minden banknál postán is el lehet végezni az adategyeztetést - ebben az esetben viszont a beküldött azonosító okmányoknak olvashatónak kell lennie, és a valós adatokat kell tartalmazniuk. Néhány bank lehetővé teszi a videós azonosítást és a netbankos feltöltést, ez azonban bankonként változhat. Érdemes informálódni a pénzintézetnél erről, és ha tehetjük, ne bankfiókban végezzük el, hiszen nagy lesz a tumultus.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

Csak a bankoknál kell elvégezni az adategyeztetést?

Nem, azoknál a biztosítótársaságoknál is adatot kell egyeztetnünk, amelyeknél számlát vezetünk. Erről se feledkezzünk meg a banki adategyeztetést mellett, mindenképp érdekelődjünk biztosítónknál, bár ott csak a kifizetéseknél jelenthet problémát.

És ha kisvállalatom van?

A vállalatok esetén lehet némileg bonyolultabb a helyzet. Mindenképpen szükség lesz a tényleges tulajdonosi nyilatkozatra, valamint a megbízott/meghatalmazott személy adatainak újbóli megadására is. Sok esetben például régen nem rögzítették a cég képviselőinek születési helyét - ma már ez is kötelező lesz. Kis felkészüléssel azonban ezek az adatok is könnyen beszerezhetőek, érdemes tehát a vállalati számlák egyeztetését is mielőbb elvégezni. A vállalatok egyébként rosszabbul állnak arányosan a beazonosítással, mint a lakossági ügyfelek.

Hova forduljunk, ha kérdésünk van?

Csakis a bankunkhoz. Ők tömegesen fel vannak készülve az ügyfelek fogadására, és az esetleges kérdéseink esetén könnyen és hatékonyan tudnak segíteni. Nem érdemes máshonnan informálódni, hiszen az eljárások - kis mértékben - különbözhetnek bankonként. Az adategyeztetés rendkívül egyszerű, pár perces folyamat, ennek ellenér mégis sokan elfelejtették eddig. Lehet, hogy a bank elzavar minket, mondván mi már elvégeztük az adategyeztetést, de jobb ezt tudni, mint november 1-én meglepődni.

Elégedetlen vagy a bankoddal? Válassz olcsó bankszámlát kalkulátorunkban!

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb gyorskölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 6 544 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 11,73 %), de nem sokkal marad el ettől az OTP 7 781 forintos törlesztőt (THM 20,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és a Provident konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum gyorskölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Ez már a válság szele: az autóipar után újabb szektorokra terjedhet át a létszámstop
"Nem lehet azt prognosztizálni most, hogy ez a válság hasonló lesz, mint a 2008-as volt, de lesz." Interjú


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.19-09.25
Országos

Spar

09.19-09.25
Országos

Lidl

09.19-09.25
Országos

Aldi

09.19-09.25
Országos

Tesco

09.19-09.25
Országos

Auchan

09.19-09.25
Országos

Kika

09.18-10.01
Országos

Praktiker

09.02-12.31
Országos