Kegyetlen gazdasági láncreakciót indíthat a koronavírus: ezt kell elkerülni

MTI
2020. november 24. 12:33

A koronavírus-járvány elleni küzdelem közepette is el kell kerülni az olyan helyzeteket, melyek következtében egyes országok fizetésképtelenné válnak, még pusztítóbb hatást váltva ki ezzel a globális gazdaságra nézve - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagországok fejlesztésért felelős minisztereinek tanácskozását követően.

Josep Borrell nyilatkozatában kijelentette, gyors cselekvésre van szükség, ugyanis a fizetésképtelenség sok ország esetében teljes adósságválságot válthat ki, amely rendkívül negatív hatással lehet a világ gazdaságára.

Ennek elkerülése olyan érdek, amely megalapozott partnerséget követel mindenekelőtt az Európai Unió intézményei és tagállamai között, kiegészítve a nemzetközi fejlesztési perspektívát a pénzügyi és külpolitikai célok összehangolásával - emelte ki.

Az uniós diplomácia vezetője kijelentette, hogy a gazdaság helyzetének alakulása szorosan összefügg a koronavírus-világjárvány leküzdésének sikerével. A világszerte zajló adósságfelhalmozódás mértéke és jellege, valamint a járvány és az általa okozott gazdasági károk között veszélyes kölcsönhatások vannak. Kulcsfontosságú az adósságelengedés átfogó megközelítése. Az adósságkezelés terén a fenntartható finanszírozás új modelljét kell kidolgozni, különösen egyes afrikai országok számára.

A főképviselő arra is emlékeztetett, hogy az Európai Unió hétfőn, a koronavírus-járvány okozta válságra való tekintettel 183 millió euróval (mintegy 65,8 milliárd forinttal) járult hozzá 29 alacsony jövedelmű ország szociális, egészségügyi és gazdasági kiadásaihoz. A támogatás a felsorolt országok adósságcsökkentéséhez, valamint költségvetési korlátaik enyhítéséhez, illetve ahhoz járul hozzá, hogy képesek legyenek fenntartani fejlesztési céljaikat. Lehetővé teszi számukra, hogy erőforrásokat szabadítsanak fel rendkívüli fizetésimérleg-szükségleteik kielégítésére ahelyett, hogy ezeket az erőforrásokat adósságtörlesztésre kellene fordítaniuk.

Az Európai Unió külügyi szolgálatának (EEAS) tájékoztatása szerint Josep Borrell telefonon Vang Ji kínai külügyminiszterrel is megbeszélést folytatott hétfőn, és előrelépésre szólította fel Kínát a beruházási megállapodás tárgyalásai során.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A főképviselő kifejezte annak fontosságát, hogy a kínai fél betartsa a kereskedelemre vonatkozóan már korábban elfogadottakat, és tegyen előremutató lépéseket egyebek között a függőben lévő piacra jutás és a fejlesztés területeit illetően - írták.

A tárgyalások előrehaladása Peking és Brüsszel általános kapcsolatának szempontjából is fontos - emelték ki. Borrell emellett aggodalmát fejezte ki a legújabb hongkongi események miatt, és megismételte annak fontosságát, hogy Kína tiszteletben tartsa a volt brit gyarmat autonómiáját az "egy ország, két rendszer" elve alapján - tették hozzá.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm