Katasztrofális pénzügyi döntések: csőd lesz a vége, ha fiatalon nem vigyázol

2017. június 18. 13:00

A harmincas éveiben sokan megtalálják, hogy mivel szeretnének foglalkozni életükben, de sajnos erre az életkorra sok olyan pénzügyi döntés is jellemző, amelyek hosszútávon nyomorba döntenek. Természetesen nem mindegy, hogy mibe fektetsz pénzt, továbbá az sem közömbös, hogy miről beszélsz a partnereddel. Mutatjuk a leggyakoribb hibákat.

Sokan azt mondják, hogy akkor növünk fel igazán, amikor nemcsak a napi fogyasztáson gondolkodunk, hanem arra is jut energiánk, hogy a jövőre készüljünk. Rossz hír viszont, hogy már a harmincas éveinkben hozhatunk olyan pénzügyi döntéseket, amelyek borzalmas hatással lesznek a jövőnkre.

A Business Insider szedte össze azokat a legrosszabb döntéseket, melyek pénzügyi katasztrófához vezethetnek, ha harmincas éveinkben meghozzuk őket.

Lássuk csak.

Rossz befektetéssel takarítasz meg

Bár nagyon fontos, hogy már a harmincas éveinkben elkezdjünk a nyugdíjra takarékoskodni, azért amíg oda eljutunk, lesznek még nagyobb kiadásaink. 

A nyugdíj előtakarékosságra megfelelhet egy nyugdíjbiztosítás, de a gyerekeink tandíját vagy egy házvársárlást nem fogunk tudni ebből fedezni. 

Erre lehet jó megoldás a tartós befektetés számla, a lakástakarék vagy a lekötött betét. A Pénzcentrum kalkulátoraival most azonnal megnézheted a lehetőségeidet. A legjobb bankbetétekért kattints ide, a legjobb lakástakarék-ajánlatokért pedig ide.

A gyerekeid taníttatására gyűjtesz, a saját nyugdíjad helyett

Természetesen gyermekeid biztos jövőjét teremtheted meg, ha jó egyetemre járhatnak, de ne felejtsd el, hogyha nem teszel félre elegendő pénzt idősebb korodra, akkor majd nekik kell téged is eltartani, ez pedig eléggé visszahúzhatja őket. 

Magyarországról egyre több diák megy külföldre egyetemre, ez pedig még abban az esetben is nagy terhet rak a szülők vállára, ha egyébként sok kiemelkedően jó egyetemen sincs, vagy nagyon csekély összegű a tandíj.

Nem kötsz biztosításokat

Lakásbiztosítással már sokan rendelkeznek, de ha teheted, köss biztosítást munkanélküliségre, táppénzre, a kisállatodra és mindenre, amiből váratlan költséged adódhat. A feltételeket minden esetben jól nyálazd át, hogy pontosan tudd, mire vagy biztosítva.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem beszélsz a pénzügyekről a kapcsolatodban

Nagyon fontos, hogy tisztában legyetek kapcsolaton belül, hogy kinek, mik a költési szokásai vagy mik a pénzügyi céljai. Ezen múlhat ugyanis, hogy közös kasszán legyetek-e a jövőben. Ezt a beszélgetést minél korábban érdemes lefolytatni, mert később érzelmektől terheltté válhat az egész téma.

Óriási összeget költesz az esküvődre

Nem azt mondjuk, hogy ne legyen esküvőd, hanem, hogy tarts mértéket! Az a pénz, amit megspórolsz, nagyon jól jöhet egy jelzáloghitel felvételénél is.

Az első gyerekre ráköltöd az ingedet, gatyádat

Vigyázz, mert elképesztő drágák a babakocsik, gyerekholmik illetve nagyjából minden, ami a gyerekneveléshez szükséges. Amit csak tudsz, szerezz be rokonoktól vagy ismerősöktől, és csak a legszükségesebb dolgokat vedd meg saját zsebből!

Gizda autót veszel

Szakértők szerint úgyis megunod hamar, akkor minek is túl drága autót venni? Inkább arra figyelj, hogy mennyibe kerül fenntartani illetve, hogy mennyire praktikus.

Benézed az állásválasztást

Ne feltétlenül azt az állást válaszd, ahol a legjobb a kezdőfizetésed. Sokkal inkább azt tartsd szem előtt: melyik irányban tudod majd a legtöbb pénzt keresni a harmincas éveid végén vagy a negyvenes éveid elején!

Túl sok jövőbeni pénzre számítasz

Optimistának lenni persze előny, de ne képzeld azt, hogy egyszer csak milliók fognak az öledbe hullani, mondjuk tíz év múlva. Inkább élj mindig egy kicsit az alatt az életszínvonal alatt, amit egyébként megengedhetnél magadnak, és ahogy a mondás tartja: ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem azt költsd el, amit nem takarítottál meg!

+1: Rokkantság biztosítás

Sajnos itthon kevéssé elérhető, de ha külföldön élsz, köss mindenképpen olyan rokkantság biztosítást, mely akkor nyújt hosszútávra jövedelmet számodra, ha valamiért munkaképtelenné válnál. Ebbe ugyanis nemcsak te, hanem az egész családod is belerokkanhat anyagilag.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm