2020. október 21. szerda Orsolya

Kaszálj te is lakáskiadással: 5 tipp a kezdéshez

  • Pénzcentrum.hu
  • 2013. június 14. péntek 05:00

Az átlagos ember most két dolgot lát a pénzügyi világból. Szinte semmi kamatot adnak a betétekre és a lakások valahogy nagyon olcsók, még a hitelek törlesztőrészlete is alacsonyabb mostanában. Aki ezeket a tényeket összerakja rögtön elgondolkozik azon, hogy érdemes-e kiadásra lakást venni? A Pénzcentrum.hu összeszedte, hogy mire kell figyelnie azoknak, akik befektetési céllal ingatlant vásárolnak.


1. Találj egy jó lakást
Ami nem is olyan egyszerű, hiába van szinte átláthatatlan kínálat a megfelelő lakás megtalálása a legtöbb lakás nem alkalmas kiadásra. Először is keressük meg a megfelelő környéket, ha mindenképp befektetésre vásárolunk, akkor ne befolyásoljon más, mint hogy a lehető legtöbbet tudjuk majd elkérni az adott lakásért. Ha turistáknak szánjuk a lakást akkor a belvárosban, ha egyetemistáknak szeretnénk kiadni, akkor az egyetemek közelében érdemes keresgélni, de a közlekedés mindenképp nagyon fontos. Albérletkeresőknek ez az egyik legfontosabb szempont a választáskor.

Budapesten lakást vásárlók ilyen szempontból szerencsések, hiszen a válság óta a belvárosban is a Metro vonalak közvetlen közelében is találhatnak olcsón kiadásra alkalmas lakásokat. Budapest kerületeit az Otthontérkép segítségével is összehasonlíthatjuk, ahol az átlag négyzetméter árak mellett sok hasznos információt találunk a környékről.

Ne magadnak, hanem a potenciális albérlőnek keress lakást. Ezt a belső kialakításánál is érdemes szem előtt tartani, akár szakember tanácsát kérni, hiszen ez később magasabb bérleti díjat jelenthet számunkra.

Százezret is kereshetsz a lakásoddal éjszakánként << Nem vicc, tényleg ennyit keres, olvasd el, hogyan!

2. Számolj
Második lépésnek írtuk a pontos pénzügyi tervezést, de igazából már a lakásvásárlás gondolatának megszületésekor érdemes számolni, hogy mivel is jár a lakásvásárlás és kiadás. Elsőnek is ott az illeték, ami az ingatlan értékének 4 százaléka és még be is kell rendezni az egészet, hiszen úgy gyorsabban találhatunk albérlőt.

A készpénzből vásárlók vannak a legjobb helyzetben, nekik csak azt kell megnézniük, hogy mennyit kaphatnak a lakáskiadásból és mennyit hozna a pénzük a bankban, azoknak a hitelből szeretnének lakást érdemes szétnézni a BankRáció.hu oldalán. Mi is megírtuk, de itt is jól látszik, hogy a támogatott lakáskölcsönök elérték a törvénybe foglalt minimumot, 6 százalékot.

Törlesztőrészleket, az önerő által esetlegesen kapható hozamot és a kiadással kapcsolatos költségeket és munkát kell szembeállítanunk az adózott bevétellel. Vegyük számításba, hogy akár hónapokig üresen állhat a lakás, lehetnek üresjáratok.

3. Köss jó bérleti szerződést
Az interneten is találunk példaszerződéseket, de érdemes egyéni igényinkre szabni a bérleti szerződést. Nem érdemes elrettentően szigorú feltételeket szabni, egy megfelelő kaucióval is védhetjük magunkat, amit akár nemfizetés esetén is elvehetünk. Jogi tanácsot is kérhetünk az első szerződés elkészítésekor.

4. Számolj a jövővel

Az ingatlanbefektetés elsősorban hosszú távú befektetés és az ingatlan értékének változása egyáltalán nem mellékes tényező. Most a piac épp lejtőn van, bár összességében már egy ideje stagnálásról beszélhetünk. Ez a mélypont jó idő lehet a keresgélésre és a vásárlásra. A hosszú távú befektetést minimum 5 évre érdemes érteni, hiszen ennyi idő után már nincs szja fizetési kötelezettség a lakás eladása esetén. Egyébként 16 százalékot kell fizetni a vételi és az eladási ár különbségére.

+5. Adózz(, jó sokat)
Egymillió forintig a nem turisztikai célú lakáskiadás esetén csak a 16 százalékos szja-t kell befizetni, de ha fölé megy a bevétel már a teljes összegre fizetni kell különböző járulékokat is. A turisztikai célú kiadás adózása még összetettebb, amit a korábbi cikkünkben részletesen ki is veséztünk. >> Kiadod a lakásodat? Eszedbe ne jusson enélkül üzletelni! >>

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó