21 °C Budapest

Jobb lehet az új lakáskassza? Most kiderül

Pénzcentrum
2011. november 4. 11:00

"Egyszer mindennek eljön az ideje...! Még annak is, hogy saját lakása legyen" - kezdte meg kampányát az Erste lakástakarékja. Így mostantól 3 lakáskassza közül választhatunk, de vajon vannak lényeges különbségek? Itt a válasz!

Az OTP és az ERSTE mögött ott a banki háttér és a fiókhálózat, a Fundamentának a kifinomultabb lakáskasszákra szabott informatikai rendszere. Melyik jelent igazán nagy előnyt egy olyan termék esetén, ahol olyan erős törvényi gátak vannak, mint jelen esetben. Adottnak tekinthetjük a maximális 10 és a minimális 4 éves megtakarítási időt, az állami támogatás maximálisan 72 ezer forintos mértékét évente. A megtakarítási időszak végén nyújtott hitel kamata sem lehet 10 százaléknál magasabb. Fontos még tudni, hogy a szerződésben meghatározott betéti és hitelkamat mértékét, valamint a kezelési költség mértékét a szerződés időtartama alatt nem lehet módosítani. Valamint az itt felhalmozott megtakarítást és a hitelt csakis lakáscélra lehet fordítani, legyen az felújítás, építés vagy vásárlás.

10 év, és minden ötödik ember lakáskasszában takarít meg >> interjú! <<

Öt éven belül nyereséges lesz, és idővel legalább 10-12 százalékos piaci részesedést fog elérni az Erste Lakás-takarékpénztár - ismertették az Erste Bank. A piacot jellemző 12 százalékos szerződéses szám bővülésével ez könnyen elképzelhető más kasszák részesedésének csökkenése nélkül is. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója szerint 10 év alatt 20 százalékosra nőhet a szerződések száma a lakosságon belül.

A számokat átfutva láthatjuk, hogy az Erste lakáskassza megtakarítási termékei sem térnek el a másik két szereplőétől. Legkisebb havonta megtakarítható összeg itt 2400 forint.

Az Erste lakástakarék indulásában nagyot segít, hogy egykor a bank a Fundamenta egyik legnagyobb partnere volt, fiókjaiban már folyt hasonló termék értékesítése, sőt kombinált hitel folyósítása is. Ezt tovább erősíti a most indult marketing kampány, melynek keretében számlanyitási díj mentesen kezdhetik el az ügyfelek megtakarításaikat.

OTP vagy Fundamenta: melyik a jobb? >> Kattints! <<

Induló pénztárként az Erste Lakás-takarékpénztár jelenleg nem nyújt előhitel/azonnali hitel konstrukciót. Csak a megtakarítási időszak végén van lehetőség hitelhez jutni, ami minimum 4 év.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ahogy a fenti összehasonlításból is láthattuk a 3 lakástakarék között lényeges különbség nincs. A kamatok hasonló sávban mozognak a szerződéses összegeket és a futamidőket a törvény szabályozza. Legkisebb összeggel az OTP-nél lehet elkezdeni a takarékoskodást. Ez elsősorban lakásfelújításra gyűjtögetőknek lehet jó. Az Erste induló pénztárként nem nyújt azonnali kölcsönt. Végtörlesztésre így gyakorlatilag egyik pénztárnál sem kapunk hitelt, mivel a Fundamenta felfüggesztette végtörlesztésre nyújtott kölcsönök folyósítását.

A kis különbségekre való tekintettel azoknak ajánlható az Erste Lakástakarék, akik nem kívánnak a megtakarítási időszak vége előtt pénzhez jutni. Ez esetben a maximális szerződéses összeg esetén 80 ezer forintot spórolhatunk a 0 százalékos számlanyitási díjnak köszönhetően év végéig. Frissítve: Hasonló akcióját az OTP lakástakarék is meghosszabbította, így mind a két bank lakáskasszájánál ingyenes a számlanyitás ez év végéig.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm