14 °C Budapest

Jobb lehet az új lakáskassza? Most kiderül

Pénzcentrum
2011. november 4. 11:00

"Egyszer mindennek eljön az ideje...! Még annak is, hogy saját lakása legyen" - kezdte meg kampányát az Erste lakástakarékja. Így mostantól 3 lakáskassza közül választhatunk, de vajon vannak lényeges különbségek? Itt a válasz!

Az OTP és az ERSTE mögött ott a banki háttér és a fiókhálózat, a Fundamentának a kifinomultabb lakáskasszákra szabott informatikai rendszere. Melyik jelent igazán nagy előnyt egy olyan termék esetén, ahol olyan erős törvényi gátak vannak, mint jelen esetben. Adottnak tekinthetjük a maximális 10 és a minimális 4 éves megtakarítási időt, az állami támogatás maximálisan 72 ezer forintos mértékét évente. A megtakarítási időszak végén nyújtott hitel kamata sem lehet 10 százaléknál magasabb. Fontos még tudni, hogy a szerződésben meghatározott betéti és hitelkamat mértékét, valamint a kezelési költség mértékét a szerződés időtartama alatt nem lehet módosítani. Valamint az itt felhalmozott megtakarítást és a hitelt csakis lakáscélra lehet fordítani, legyen az felújítás, építés vagy vásárlás.

10 év, és minden ötödik ember lakáskasszában takarít meg >> interjú! <<

Öt éven belül nyereséges lesz, és idővel legalább 10-12 százalékos piaci részesedést fog elérni az Erste Lakás-takarékpénztár - ismertették az Erste Bank. A piacot jellemző 12 százalékos szerződéses szám bővülésével ez könnyen elképzelhető más kasszák részesedésének csökkenése nélkül is. Gergely Károly, a Fundamenta-Lakáskassza elnök-vezérigazgatója szerint 10 év alatt 20 százalékosra nőhet a szerződések száma a lakosságon belül.

A számokat átfutva láthatjuk, hogy az Erste lakáskassza megtakarítási termékei sem térnek el a másik két szereplőétől. Legkisebb havonta megtakarítható összeg itt 2400 forint.

Az Erste lakástakarék indulásában nagyot segít, hogy egykor a bank a Fundamenta egyik legnagyobb partnere volt, fiókjaiban már folyt hasonló termék értékesítése, sőt kombinált hitel folyósítása is. Ezt tovább erősíti a most indult marketing kampány, melynek keretében számlanyitási díj mentesen kezdhetik el az ügyfelek megtakarításaikat.

OTP vagy Fundamenta: melyik a jobb? >> Kattints! <<

Induló pénztárként az Erste Lakás-takarékpénztár jelenleg nem nyújt előhitel/azonnali hitel konstrukciót. Csak a megtakarítási időszak végén van lehetőség hitelhez jutni, ami minimum 4 év.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ahogy a fenti összehasonlításból is láthattuk a 3 lakástakarék között lényeges különbség nincs. A kamatok hasonló sávban mozognak a szerződéses összegeket és a futamidőket a törvény szabályozza. Legkisebb összeggel az OTP-nél lehet elkezdeni a takarékoskodást. Ez elsősorban lakásfelújításra gyűjtögetőknek lehet jó. Az Erste induló pénztárként nem nyújt azonnali kölcsönt. Végtörlesztésre így gyakorlatilag egyik pénztárnál sem kapunk hitelt, mivel a Fundamenta felfüggesztette végtörlesztésre nyújtott kölcsönök folyósítását.

A kis különbségekre való tekintettel azoknak ajánlható az Erste Lakástakarék, akik nem kívánnak a megtakarítási időszak vége előtt pénzhez jutni. Ez esetben a maximális szerződéses összeg esetén 80 ezer forintot spórolhatunk a 0 százalékos számlanyitási díjnak köszönhetően év végéig. Frissítve: Hasonló akcióját az OTP lakástakarék is meghosszabbította, így mind a két bank lakáskasszájánál ingyenes a számlanyitás ez év végéig.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem