19 °C Budapest

Jó ügyért is vásárolhatsz a hitelkártyáddal

Pénzcentrum
2013. május 13. 10:32

Speciális, a rendszeres adakozást elősegítő hitelkártyát vezet be az MKB Bank. Az újdonság lényege, hogy a plasztiklap birtokosai felajánlják a kártyás vásárlásaik után járó 1%-os pénzvisszatérítést az általuk megjelölt civilszervezeteknek. Utóbbiakból már közel húsz csatlakozott az MKB Jótét Programhoz.

A személyi jövedelemadó bevallási határidejének közeledtével mind gyakrabban találkozni a "Támogassa adója 1%-ával..." kezdetű felhívásokkal. Ezek hatására nem meglepő, hogy az adózók több mint 90 százaléka tud a civil 1% lehetőségéről - miközben a legutóbbi lezárt adóévben, 2011-ben az érintettek 57,3%-a élt csupán ezzel a lehetőséggel. Hasonló arány mutatkozott az MKB Bank saját ügyfélkörében végzett felmérésében is: eszerint a megkérdezettek 58,3%-a támogat jelenleg vagy támogatott az elmúlt két évben egy vagy több társadalmi célt, konkrét intézményt, alapítványt.

Az alacsony adakozási hajlandóság okait kereső elemzések rendre azonos következtetésre jutnak: az emberek többsége erősen tart attól, hogy nem kerül jó helyre a pénze. A másik komoly ellenérv az idő- és/vagy információhiány, amelyek nehezítik vagy meggátolják a döntést. Ezekre kínál ésszerű megoldást az MKB Jótét Program.

A bank karitatív szerepvállalása nem új keletű dolog, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületével (NGySz) például már másfél évtizede tart az együttműködés. Ennek kiemelkedő eleme a nehéz anyagi körülmények között élő, de tehetséges gyermekek tanulmányait segítő MKB Ösztöndíjprogram - mondta dr. Lévai Anikó, az NGySz alapító tagja. Szerinte a felelősség, a bizalom és a közösség mára a gazdaságot és a társadalmat irányító tényezőkké váltak, és mindez az üzleti szférában is újfajta, például a nyereség fogalmát lényegesen kitágító megközelítést honosít meg. Mint mondta: a rendszerváltás óta rengeteget fejlődtek a magyarországi civilszervezetek, és jó irányba változtak az adakozási szokások is. Ezzel együtt a rendszeres adományozás kevésbé jellemző nálunk, mint a nyugati világban; mi inkább kampányszerűen közelítjük meg ezt a kérdést - fogalmazott a UNICEF Magyar Bizottságot képviselő D. Tóth Kriszta író-újságíró. Úgy vélte: a szolidaritás túlmutat a szimpátián, ezért további edukációt igényel, hogy aki megteheti, valóban támogatóvá lépjen elő, lehetőleg rendszeres adományozóvá. Patzauer Éva, a Csodalámpa Óhaj-Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány ügyvezetője szerint a karitatív szervezeteknek a bizalmatlanságot a legnehezebb leküzdeniük, ezért sem ártana egy civileket minősítő, független intézet. Az szja 1%-a felajánlásának lehetősége annak idején a United Way Magyarország ötlete alapján teremtődött meg, ám bármennyire is példaértékű a kezdeményezés, Füzesy Tamás, a szervezet ügyvezetője szerint sajnálatos, hogy sokan ezzel le is tudják az adományozást.

A szervezetek képviselői által említett, a filantrópizmus útjában álló tényezők felszámolásához az adakozás átláthatóvá, rendszeressé tételén és leegyszerűsítésén keresztül vezet az út - fogalmazott Nagy Gyula, az MKB Bank vezérigazgató helyettese.
A hazai piacon újdonságnak számító MKB Jótét Hitelkártya lényege, hogy a plasztiklap összes hagyományos előnyét élvező kártyabirtokos lemond a kártyás vásárlásai után visszajáró 1%-os pénzvisszatérítésről, és felajánlja azt egy kiválasztott civilszervezetnek. Ezek közül már tizennyolc csatlakozott a kezdeményezéshez, vállalva, hogy a program keretében kapott támogatást teljes összegben és kizárólag, ellenőrizhető módon a hatályos alapszabályában foglalt célokra fordítja - de számuk folyamatosan bővül.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az MKB Jótét Programhoz csatlakozott szervezetek*:
Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány
Bátor Tábor Alapítvány
Betegápoló Irgalmas Rend
Bethesda Kórház Alapítvány
Csodalámpa Óhaj-Sóhaj Kívánságteljesítő Alapítvány
Gyermekkor Alapítvány
Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány
Magyar Lovasterápia Szövetség Alapítvány
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület
Magyarországi Református Egyház
Messzehangzó Tehetségek Alapítvány
Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesület
Peter Cerny Alapítvány a Beteg Koraszülöttek Gyógyításáért
SOS-Gyermekfalu Magyarország Alapítvány
Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány
UNICEF Magyar Bizottság
United Way Magyarország Erőforrás Alapítvány

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem