2020. április 5. vasárnap Vince

Izmos évet zárt a kockázatitőke-befektetés: igaz, a jövő az érett vállalatoké


Noha a 2018-as 300 milliárd dolláros rekordot nem érte el, de a korábbiakat meghaladta a kockázatitőke-befektetések mértéke 2019-ben. A tranzakciók száma a 2014-es csúcs óta csökken, mert a vevők egyre inkább az érettebb, valamit már felmutatni képes vállalatok felé fordulnak.

2019-ben valamivel több, mint 250 milliárd dollár kockázati tőke növelte a feltörekvő fiatal cégek tőkeállományát világszerte - derül ki a világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, a KPMG felméréséből. Ez ugyan visszaesés a 2018-as 300 milliárd dollárhoz képest, de számottevően magasabb minden azt megelőző évnél, vagyis a kockázatitőke-társaságok aktivitása magas maradt. A tranzakciók száma 2014 óta folyamatosan csökken, az akkori 8088 üzlettel szemben tavaly már csak 5878 jött létre. A befektetők figyelme ugyanis mindinkább az érettebb, tehát drágább cégek felé fordult, így az átlagos tranzakciós érték tavalyra 44 millió dollárra emelkedett.

Földrajzi értelemben a legtöbb tranzakciót még mindig az Egyesült Államok kockázatitőke-befektetői hajtják végre. Az amerikai kontinensen szétnézve nem lehet nem észrevenni a brazil cégek tőkevonzó képességének erősödését, hiszen az országban két 1 milliárd dollárnál többre értékelt cég is felnőtt (Wildlife Studios, EBANX). 

Európában a második félévi nagy hajrával éves szinten is rekordot döntött a kockázatitőke-befektetés. A KPMG az okok közt kiemeli, hogy 6 országban is volt 100 millió dollárt meghaladó befektetés (Anglia, Németország, Hollandia, Franciaország, Izrael, Litvánia). 

Ázsia tavaly 42 százalékkal kevesebb kockázati tőkét vonzott, mint egy évvel korábban, ami részben a politikai kockázatok növekedésének tudható be, de egy milliárd dollár körüli tranzakciók így is akadtak (Kínában a Beiki, Indiában a PayTM). 

A kockázatitőke-befektetések között külön kasztot képviselnek az unikornisok, azaz azok a cégek, amelyeket egy új befektetés során több mint 1 milliárd dollárra értékel a piac. Tavaly a KPMG 110 ilyen céget regisztrált, amiből 71 az USA-ban működött. Az amerikai dominancia ellenére tovább emelkedett azoknak az országoknak a száma, amelyek unikornist adtak a világnak: Izrael - Lightricks, Litvánia - Vinted, Luxemburg - OcsiAL, Franciaország - Meero, Doctolib, Svédország - Northvolt, Svájc - Numbrs, Acronis. 

Ami a kockázati tőke szektorok szerinti megoszlását illeti, a KPMG szerint abban továbbra is a banki szolgáltatásokat támogató, vagy bankszerű szolgáltatásokat nyújtó fintech cégek viszik a prímet. A brazil EBANX 1 milliárd, az amerikai Digital Bank Chime 500 millió dollár tőkét vont be, de az utolsó negyedévben Európa top10 kockázatitőke-befektetéséből mind a 10 fintech cégekbe áramlott. A többi szektor közül erős évet tudhat magáénak az ingatlan, a gépjármű gyártás, az építőipar, élelmiszer kiszállítás, vagy a logisztika.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk