Itt az MNB friss jelentése: ezek a szektorok dübörögtek tavaly

2020. június 29. 13:03

Növekedés és jövedelmezőség jellemezte a biztosítók, tőkepiaci szereplők, pénzügyi vállalkozások piacait tavaly. Kihívást jelent az alacsony hozamkörnyezet és a fogyasztóknak esetlegesen érdeksérelmet okozó ügyletek, miközben a jegybank a minősített otthonbiztosítással, az ingatlanalapok és a spekulatív tőkeügyletek szabályozásával számos kockázatot mérsékelt - áll az MNB friss biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentésében.

A biztosítási szektor tavalyi díjbevétele 10 százalék felett bővült az előző évhez képest. A növekedés motorja a nemélet ág, azon belül a járműbiztosítások, amit azonban részben a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjba beépült biztosítási adó magyaráz. Élet ágon az előző évek átlagához hasonlóan a hagyományos egyszeri és eseti díjak bővültek a legjelentősebben - olvasható a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss, immár a fogyasztóvédelmi elemzést is magába foglaló Biztosítási, pénztári és tőkepiaci kockázati jelentésében.

Pénzre van szükséged hirtelen? A Pénzcentrum Személyi Kölcsön Kalkulátora megmutatja, hogy mennyi lesz a törlesztőrészlet a kedvezményes THM időszakban és utána - így teljes képet látsz arról, hogy mennyit kell összesen visszafizetned.

A biztosítási tartalékok elsősorban a unit-linked konstrukciók révén emelkedtek tavaly, ám ez az idei első negyedévben - a pénzügyi piacok változékonysága miatt - csökkenésbe fordult. A díjbevételeknél viszont nem tapasztalható negatív hatás 2020-ban. A szektor jövedelmezősége három éve kiemelkedően magas szinten áll, a jogszabályi szint kétszeresét jelentő tőkefeltöltöttség pedig kedvező eszközösszetételének köszönhetően sem változott jelentősen. Bár a szektor stabilitása megfelelő, a reálgazdasági hatások már rövid távon kihívást jelenthetnek. Továbbra is alacsonyak a hozamok, nő a vagyonbiztosítások kárszükséglete, s szükséges az ügyfeleknek esetlegesen jelentős érdeksérelmet okozó kockázatok mérséklése is.

Az intézmények száma és a taglétszám is csökkent tavaly az önkéntes pénztáraknál, amelyeknél az öregedő tagi állomány a szektor jövőbeni fenntarthatóságát illetően jelent kihívást. A nyugdíjpénztári tagi befizetések kis mértékben, míg a munkáltatói hozzájárulások jelentősen csökkentek. Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál az egyéni befizetések növekedése sem tudta ellensúlyozni a munkáltatói hozzájárulások jelentős visszaesését, többek között ennek is köszönhetően az intézmények ismét negatív működési eredménnyel zárták az évet.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak ezzel szemben a korábbi évekhez hasonlóan nyereségesen működtek 2019-ben, a tagok befektetésein pedig 9,8 százalék hozamot értek el. A koronavírus miatti gazdasági következmények egyelőre nem hatottak negatívan a szektor be- és kifizetéseire, a tagság hosszú távú érdekeinek megfelelően. Ezzel együtt az idei első negyedévben a hozamesésnek köszönhetően a fedezeti tartalékok 6,9 százalékkal csökkentek tavalyhoz képest.

Fogyasztóvédelmi téren egyik legfontosabb lépés a tavaly kidolgozott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás koncepció, melynek nyomán idén év végére megélénkülhet a lakásbiztosítási piaci verseny. Az átfogó fogyasztóbarát szemlélet előfutárának tekinthető - korábban bevezetett - etikus életbiztosítási szabályozások átláthatóbbá tették a költségeket és a termékek jellemzőit. Az állomány minőségi átrendeződése így tavaly is folytatódott. A pénztári szektor átláthatóságát a tavaly kialakított pénztári teljes költségmutató (TKMNYP) erősítette. A határon átnyúló intézmények fogyasztóvédelmi felügyelete mellett az MNB figyelemmel kíséri Nagy-Britannia uniós kilépésének a magyar fogyasztókat érintő lehetséges hatásait, illetve az IDD irányelvnek és a PRIIPS rendeletnek való megfelelést.
Tovább folytatódott a közvetítői piac koncentrációja. Az alkuszok, többes ügynökök által közvetített biztosítások díjai így is növekednek, főképp a nemélet ágnak köszönhetően.

Kismértékben nőtt tavaly a bankcsoporthoz nem tartozó pénzügyi vállalkozások száma. E szektorban továbbra is a hitel- és pénzkölcsönnyújtásból eredő követelésállomány a meghatározó, amelyet a pénzügyi lízing, a work-out, s a folyó faktoring követelésállomány követ. A magas koncentráltság jele, hogy a portfólió négyötöde 25 pénzügyi vállalkozásnál van. Tavaly (a folyó faktoring kivételével) tovább nőttek a követelésállományok, s változatlanul tisztultak a pénzügyi lízing, illetve a hitel és pénzkölcsön portfóliók. A work-out állomány növekedésének oka főképp a tőkeerős, nagy piaci részesedésű pénzügyi vállalkozások portfóliójának bővülése.

A szektor jövedelmezősége jelentősen javult, s valamivel több a nyereséges intézmények száma is (jórészük work-out és a hitelezési tevékenységet folytat). Mind a belföldi, mind a külföldi hitelintézeti források, valamint az egyéb és a saját finanszírozási források is jelentős emelkedést mutatnak a szektorban. Jogszabályi előírás nyomán ezévtől megnőtt a pénzügyi vállalkozások induló tőkéjének mértéke, ám a bankfüggetlen pénzügyi vállalkozások kb. fele 2019 végén is megfelelt e követelménynek.

Az MNB továbbra is kiemelten figyeli a kisösszegű (főképp kézizálog) hiteleket nyújtó intézmények teljes hiteldíj-mutató (THM) számítási módszertanát, a THM maximumra vonatkozó szabályok betartását, s a vonatkozó ügyféltájékoztatási gyakorlatot is. Jelentős fókusz hárul a követeléskezelési panaszkezelésre is, tavaly pedig az MNB a fogyasztókkal szembeni követeléskezelési tevékenységről szóló ajánlást is kiadott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A tőkepiacon a befektetési szolgáltatók forgalma 6 százalékkal, a kezelt ügyfélértékpapír-állomány értéke pedig jelentősen, 11,3 százalékkal gyarapodott tavaly. A befektetési vállalkozási szektor jövedelmezősége 2019-ben történelmi csúcsot ért el, adózott eredménye 34 százalékkal haladta meg az előző évit. Valamennyi befektetési vállalkozás tőkeellátottsága megfelelő, a szektor tőkemegfelelési mutatója 22,5 százalékra nőtt.

Az idei első negyedévében a befektetési szolgáltatók kiugró - az előző negyedévhez képest 29,5 százalékkal magasabb - tőkepiaci forgalmat realizáltak, az ügyfélértékpapír-állomány piaci értéke viszont 9,6 százalékkal csökkent. A Budapesti Értéktőzsde 2020. évi első negyedéves összforgalma 45,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét.

A befektetési alapkezelők által 2019 végén kezelt vagyon is kimagasló szintet ért el 7,5 százalékos növekedéssel 2018-hoz képest. A befektetési alapokat 2019-ben jelentős pozitív hozamhatás és nettó pozitív tőkebeáramlás jellemezte, ám utóbbi értéke kb. 74 százalékkal (az ingatlanalapoknál 90 százalékkal) elmaradt a 2018. évitől.

A befektetési alapkezelők jövedelmezősége jelentősen nőtt, adózott eredményük 2019-re 80,8 százalékkal emelkedett. Az idei első negyedévében a szektor kezelt vagyonának értéke 2019 végéhez képest 5,8 százalékkal csökkent, elsősorban a kezelt befektetési alapok vagyonának 5,5 százalékos apadása miatt (utóbbi fő oka a negatív hozamhatás volt).

A jegybank 2019 augusztusában a különbözeti ügyletek (CFD) forgalmazását egyedileg korlátozó, idén áprilisában pedig a különbözeti ügyletekre és a bináris opciókra is általános érvényű termékintervenciós határozatokat adott ki. Tavaly az ingatlanalapok jelentős bővülése és a magas kisbefektetői kitettség miatt ajánlás jelent meg a nyilvános, nyíltvégű ingatlanalapok befektetési jegyeinek forgalomba hozataláról is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem