2020. szeptember 26. szombat Jusztina

Itt az EU javaslata: ez lesz a megoldás az energiaszegénységre?


Határozott fellépést sürgetnek világszerte az energiaszegénységgel kapcsolatban. A jelenség leginkább a vidéki háztartásokat érinti és a felgyorsult világban gyakran egyre drasztikusabb formát ölt. Nem véletlen, hogy az energia ma már legalább akkora kincs, mint az arany. A klímafüggetlen Európai Unió 2050-es célkitűzése sem valósulhat meg az energiát érintő kérdések komolyabb megvitatása nélkül, ami az Európai Bizottság tavaly decemberben javasolt európai zöld megállapodásának egyik központi kérdése. Ez magában foglalja az energiaszegénység kezelését is, amelyre már körvonalazódnak a lehetséges megoldási alternatívák.

A témában a közelmúltban (június 22-26.) tartottak háromnapos konferenciát Brüsszelben, Az Európai Unió Fenntartható Energia Hete (EUSEW) címmel, amelybe online formában több mint hatezren, köztük a HelloVidék újságírója is bekapcsolódott. Az EUSEW 2020 több mint harminc interaktív online meetinget tartott három napon át. Az új koronavírus-járvány kezelésének nyomdokaiban is járó konferencia fő tematikáját a "Túl a válságon: tiszta energia a zöld fellendüléshez és a növekedéshez" jelmondat képviselte.

A nemrégiben elfogadott "Tiszta energia minden európai számára" jogalkotási csomag igen hasznos és magas szintű elveket fogalmaz meg, miközben betekintést nyújt az energiaszegénység lehetséges okaira és következményeire, de rámutat az energiaszegénység kezelésére irányuló politikák fontosságára is.

Hogy ez mit jelent pontosan? Energiaszegénységről akkor beszélünk, amikor egy háztartás nem képes biztosítani a szükséges és alapvető energiaszolgáltatásokat a tisztességes életszínvonal fenntartásához.

Elsőként a tagállamoknak kell számszerűsíteni az energiaszegénységben lévő háztartások számát. Ha a kapott adat jelentős, akkor a tagállamoknak nemzeti energia- és éghajlat-változási terveikbe feltétlenül be kell építeniük az energiaszegénység csökkentésének indikatív célkitűzését, meg kell határozniuk az időkeretet és fel kell építeniük a kezelésre vonatkozó politikákat. Egy ilyen gyakorlat magában foglalja az energiaszegénységben lévő háztartások számának csökkentése felé tett előrelépésről szóló jelentési kötelezettségeket is

- mondta az online ülésen Harriet Thomson, a Birminghami Egyetem szociálpolitikai előadója.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor kalkulátorunk szerint 60 hónapos futamidőre jelenleg az UniCredit Bank nyújtja a legjobb ajánlatot, náluk 42 099 forintos törlesztővel számolhatsz; míg az MKB Banknál 43 358 forintos törlesztőt ígér a 10,95%-os THM. Érdemes még megemlíteni a Cetelem, a K&H Bank, illetve a Raiffeisen Bank ajánlatát is, náluk a teljes futamidőre tekintve 11,28% és12,84% közötti THM-mel kalkulálhatsz. Ha kíváncsi vagy arra is, mennyit kell visszafizetni összesen a hazai bankoknak, ha 2 millió forintot veszel fel 60 hónapos futamidőre, akkor a kondíciókért és egyéb kedvezményekért kersd fel a Pénzcecntrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.24-09.30
Országos

Lidl

09.24-09.30
Országos

Auchan

09.24-09.30
Országos

Interspar

09.24-09.30
Országos

Spar

09.24-09.30
Országos

Tesco

09.24-09.30
Országos


Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó