2021. március 3. szerda Kornélia

Itt az elemzők jóslata: sokasodnak a viharfelhők Magyarország felett


Jelentős kihívásokkal indult 2018 - hangzott el az Aegon Alapkezelő Zrt. sajtótájékoztatóján. Ilyen kihívásokat jelentenek az egyre szigorodó szabályozások, illetve a piaci folyamatok is. Közben jelentős viharfejlők gyülekeznek a világgazdaság felett: még nem tudni, hogy mi lesz a sorsa az Európa és Amerika közötti kereskedelmi háborúnak, amely Magyarország gazdasági életét is jelentősen befolyásolhatja.

Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta:

  • A 2018-as év kihívásokkal szembesítette az alapkezelőt és általánosságban ezt az iparágat. Ilyenek voltak például a szabályozói oldalról jövő kihívások (GDPR, MiFID II), melyek nagyon sok plusz munkát róttak a vállalatra. Emellett azonban növekedtek a felügyeleti elvárások, ahol szintén szigorodás érzékelhető. A tulajdonosi elvárások is idővel egyre nagyobbak.

  • További kihívást jelent, hogy az alapkezelő költségei (elemzés, rendszerek, fejlesztések stb.) növekednek, miközben a vagyonkezelési díjak csökkennek (alacsony kamatok, passzív alapok, nyugati versenytársak).

  • Kihívásokat hozott a piac is, hiszen még mindig alacsony a hozamkörnyezet, jelentős a volatilitás, illetve világszerte változóban van a jegybanki politika.

  • Nőtt a bizalom az ingatlanalapok iránt, miközben a pénzpiaci alapok súlya egyre csökken.

  • Kadocsa Péter szerint ezek a kihívások azonban lehetőségeket is rejtenek magukban. Véleménye szerint az egyik jó válasz az aktívabb vagyonkezelés lehet.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy az alapkezelő szerint a jövőre vonatkozó, 4 százalék feletti gazdasági növekedési cél a jelenlegi helyzetben igen ambiciózus. Sokasodnak a viharfelhők, ez jól érzékelhető, ugyanakkor még sok a bizonytalanság. Nem lehet tudni, hogy mi lesz az Európa és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború sorsa, és még mindig itt van a Brexit kérdése is.

A korábbi időszak alapján az alapkezelőnél azt feltételezték, hogy a jegybank a stabil árfolyamot preferálja, és elégedett a 310 körüli forint-euró árfolyammal. Ehhez képest mostanra úgy vélik, hogy az alacsony kamatok jobban érdeklik az MNB-t, tehát nem tartják kizártnak, hogy a jegybank nem fog határozott lépéseket tenni a forint árfolyamának megtámogatása érdekében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked