2020. szeptember 18. péntek Diána

Itt az elemzők jóslata: sokasodnak a viharfelhők Magyarország felett


Jelentős kihívásokkal indult 2018 - hangzott el az Aegon Alapkezelő Zrt. sajtótájékoztatóján. Ilyen kihívásokat jelentenek az egyre szigorodó szabályozások, illetve a piaci folyamatok is. Közben jelentős viharfejlők gyülekeznek a világgazdaság felett: még nem tudni, hogy mi lesz a sorsa az Európa és Amerika közötti kereskedelmi háborúnak, amely Magyarország gazdasági életét is jelentősen befolyásolhatja.

Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta:

  • A 2018-as év kihívásokkal szembesítette az alapkezelőt és általánosságban ezt az iparágat. Ilyenek voltak például a szabályozói oldalról jövő kihívások (GDPR, MiFID II), melyek nagyon sok plusz munkát róttak a vállalatra. Emellett azonban növekedtek a felügyeleti elvárások, ahol szintén szigorodás érzékelhető. A tulajdonosi elvárások is idővel egyre nagyobbak.

  • További kihívást jelent, hogy az alapkezelő költségei (elemzés, rendszerek, fejlesztések stb.) növekednek, miközben a vagyonkezelési díjak csökkennek (alacsony kamatok, passzív alapok, nyugati versenytársak).

  • Kihívásokat hozott a piac is, hiszen még mindig alacsony a hozamkörnyezet, jelentős a volatilitás, illetve világszerte változóban van a jegybanki politika.

  • Nőtt a bizalom az ingatlanalapok iránt, miközben a pénzpiaci alapok súlya egyre csökken.

  • Kadocsa Péter szerint ezek a kihívások azonban lehetőségeket is rejtenek magukban. Véleménye szerint az egyik jó válasz az aktívabb vagyonkezelés lehet.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy az alapkezelő szerint a jövőre vonatkozó, 4 százalék feletti gazdasági növekedési cél a jelenlegi helyzetben igen ambiciózus. Sokasodnak a viharfelhők, ez jól érzékelhető, ugyanakkor még sok a bizonytalanság. Nem lehet tudni, hogy mi lesz az Európa és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború sorsa, és még mindig itt van a Brexit kérdése is.

A korábbi időszak alapján az alapkezelőnél azt feltételezték, hogy a jegybank a stabil árfolyamot preferálja, és elégedett a 310 körüli forint-euró árfolyammal. Ehhez képest mostanra úgy vélik, hogy az alacsony kamatok jobban érdeklik az MNB-t, tehát nem tartják kizártnak, hogy a jegybank nem fog határozott lépéseket tenni a forint árfolyamának megtámogatása érdekében.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

09.18-09.23
Országos

Auchan

09.18-09.23
Országos

Lidl

09.18-09.23
Országos

Spar

09.18-09.23
Országos

Interspar

09.18-09.23
Országos

Tesco

09.17-09.23
Országos

Tesco

Tanévkezdés
08.18-09.20
Országos

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.