7 °C Budapest

Itt az elemzők jóslata: sokasodnak a viharfelhők Magyarország felett

2018. június 12. 10:30

Jelentős kihívásokkal indult 2018 - hangzott el az Aegon Alapkezelő Zrt. sajtótájékoztatóján. Ilyen kihívásokat jelentenek az egyre szigorodó szabályozások, illetve a piaci folyamatok is. Közben jelentős viharfejlők gyülekeznek a világgazdaság felett: még nem tudni, hogy mi lesz a sorsa az Európa és Amerika közötti kereskedelmi háborúnak, amely Magyarország gazdasági életét is jelentősen befolyásolhatja.

Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta:

  • A 2018-as év kihívásokkal szembesítette az alapkezelőt és általánosságban ezt az iparágat. Ilyenek voltak például a szabályozói oldalról jövő kihívások (GDPR, MiFID II), melyek nagyon sok plusz munkát róttak a vállalatra. Emellett azonban növekedtek a felügyeleti elvárások, ahol szintén szigorodás érzékelhető. A tulajdonosi elvárások is idővel egyre nagyobbak.

  • További kihívást jelent, hogy az alapkezelő költségei (elemzés, rendszerek, fejlesztések stb.) növekednek, miközben a vagyonkezelési díjak csökkennek (alacsony kamatok, passzív alapok, nyugati versenytársak).

  • Kihívásokat hozott a piac is, hiszen még mindig alacsony a hozamkörnyezet, jelentős a volatilitás, illetve világszerte változóban van a jegybanki politika.

  • Nőtt a bizalom az ingatlanalapok iránt, miközben a pénzpiaci alapok súlya egyre csökken.

    JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

    Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

     

  • Kadocsa Péter szerint ezek a kihívások azonban lehetőségeket is rejtenek magukban. Véleménye szerint az egyik jó válasz az aktívabb vagyonkezelés lehet.

Újságírói kérdésre elhangzott, hogy az alapkezelő szerint a jövőre vonatkozó, 4 százalék feletti gazdasági növekedési cél a jelenlegi helyzetben igen ambiciózus. Sokasodnak a viharfelhők, ez jól érzékelhető, ugyanakkor még sok a bizonytalanság. Nem lehet tudni, hogy mi lesz az Európa és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háború sorsa, és még mindig itt van a Brexit kérdése is.

A korábbi időszak alapján az alapkezelőnél azt feltételezték, hogy a jegybank a stabil árfolyamot preferálja, és elégedett a 310 körüli forint-euró árfolyammal. Ehhez képest mostanra úgy vélik, hogy az alacsony kamatok jobban érdeklik az MNB-t, tehát nem tartják kizártnak, hogy a jegybank nem fog határozott lépéseket tenni a forint árfolyamának megtámogatása érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm