14 °C Budapest

Itt a matek: a tehetősebb családok húznának nagyot a 3 gyerekes szja-mentességgel

2020. január 13. 10:01

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy a kormány tervei szerint a négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét kiterjesztik a háromgyerekesekre is. Ez élethelyzettől függően rendkívül eltérően érintheti a családokat, de a Portfolio számításaiból egyértelműen látszik, hogy a gazdagabb családoknak jelent igazi előrelépést.

A Portfoli szerint a az szja-mentesség kiterjesztése a 3 gyerekes anyákra alaposan megnövelheti a családoknak juttatott támogatást. Egyrészt 3-4-szer szélesebb kört érint, másrészt többen és hosszabb ideig szerezhetnek adóköteles jövedelmet a magasabb munkaerőpiaci aktivitás miatt.

Ettől még természetesen nagyon sok dologtól függ, hogy mekkora segítség a családoknak az anyák szja-mentessége. Két fontos és nyilvánvaló szempontot érdemes figyelembe venni. Egyrészt akik a kis gyerekek mellett még nem tértek vissza a munkába, egy ideig még nem fogják érzékelni az adómentesség áldásos hatását. Másrészt minél magasabb a jövedelem, annál jobban jár a család. A továbbiakban ezzel fogunk foglalkozni, mert - mint látni fogjuk - a hatásokban van egy fontos csavar.

Elsőre minden egyszerű...

Ha egy háromgyerekes anya egyik pillanatról a másikra szja-mentességet kap, akkor a nettó jövedelme (minden más tényezőt figyelmen kívül hagyva) 23%-kal emelkedik. Számokban kifejezve: egy 250 ezer forintos bruttó fizetésből 166 ezer forint helyett közel 204 ezer forint maradna a közterhek megfizetése után.

Ez azonban a legtöbb esetben nem ilyen egyszerű, hiszen a legtöbb családban van másik kereső, és ami még fontosabb, gyerekenként havi 33 ezer forint adókedvezmény illeti meg a családot (ami megosztható a keresők között, sőt, ha kevés az adó, a járulékból is visszakapható). A kérdés tehát úgy merül fel a 3 gyerekes családok számára, hogy a 99 ezer forintos adókedvezmény igénybevétele mellett mit jelent az anyák szja-mentessége.

...aztán bonyolódik

A pontosabb kép bemutatására egy egyszerű feltételezésekkel felépített családmodellt vettünk alapul. Ebben mindkét szülő dolgozik, ugyanannyit keresnek, a gyerekek után pedig megilleti őket az szja-kedvezmény, illetve 2021-től a 3 gyerekes anyákat az szja-mentesség is. A vizsgálatot széles jövedelemskálán végezzük, havi 300 ezer forintos bruttó családi jövedelemtől (vagyis amikor mindkét kereső havi átlagban kicsivel minimálbér alatt keres) egészen havi bruttó 1,5 milliós családi jövedelemig, ami azt jelenti, hogy mindkét szülő nettó 500 ezer forintot visz haza.

A számításokból látszik, hogy a gyerektelenek, illetve az 1-2 gyerekesek között nem nagyon látszik a jövedelmi különbség (ami valójában a 10 ezer, illetve a 20-20 ezer forintos adókedvezményt jelenti), a háromgyerekesek azonban elkülönülnek. Az idén még a magas szja-kedvezmény miatt, jövőre pedig azért, mert a miniszterelnök szavai alapján a nők teljes szja-mentességét feltételezzük.

Ezután a gazdasági lap a százalékos adóterhelés alakulását vizsgálta. Ebből kiderült, hogy a gyerektelen párok 33,5%-os kulccsal adóznak, ami a személyi jövedelemadóból és a munkavállalói járulékokból jön össze. Esetükben az adóterhelés lineáris, bármennyit keresnek, ugyanakkora lesz az adóterhelésük. A fix összegű (10-20-33 ezer forintos) gyerekkedvezmények az adóterhelést elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknél csökkentik, hiszen az ő jövedelmük arányában magasabbak ezek a kedvezmények. Így például az idén minimálbér körül kereső háromgyerekes családok alig fizetnek közterhet, mert az adó- és járulékfizetési kötelezettségüket szinte teljesen "befedi" a 99 ezer forintos gyerekkedvezmény.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ebben az esetben már jól látszik, mit okozna a tervezett szja-mentesség. Míg az idén 300 ezer forint körüli havi bruttó összjövedelem mellett nem kell közterhet fizetni a háromgyerekes családoknak, jövőre (2021-es bevezetést feltételezve) ez felkúszik 390 ezer forint körüli szintre. Ez úgy jönne össze, hogy a családban az anya szja-mentes lenne, a 99 ezer forintnyi adókedvezményt pedig elsősorban az apa jövedelméből és az anya járulékaiból vonnák le. Utóbbira azoknak van szüksége, ahol az apa jövedelme nem éri el a 300 ezer forintot, és így nem fizet annyi közterhet, hogy a teljes 99 ezer forintos kedvezményt igénybe tudja venni.

Érdemes egy keresztmetszeti példát is tenni, ami jól mutatja a hazai adórendszer gyerekközpontúságát: amennyiben egy család két dolgozója a nemzetgazdasági átlag körüli keres, akkor gyermektelenül 33,5%-os az "adója", 3 gyerek esetén 19,4%. Utóbbi jövőre az anya szja-mentességével számolva 12%-ra eshet.

Százezer forint - vagy szinte semmi

A fentiekből már látható, hogy az alacsony jövedelműek csak korlátozottan fogják tudni élvezni a kétféle adókedvezményt, a módosabbaknak viszont bőven lesz lehetősége igénybe venni mindkettőt. Ennek illusztrálására megmutatjuk, hogy a jövedelemskála egyes pontjain mekkora jövedelemnövekedést hoz az anyák szja-mentessége a gyerekek után járó adókedvezmény igénybe vétele mellett. Mint látható, 300 ezer forint bruttó családi jövedelem mellett szinte semmit. Átlagjövedelmű keresők körében havi 20-30 ezer forint lehet a nyereség, ahol pedig mindkét kereső nettó 400 ezer forint feletti összeget visz haza, már a havi 100 ezer forintot is eléri az szja-mentességből származó nyereség.

Vagyis a friss kormányzati terv hozza azt, amit az ilyen típusú eszközöktől elméletileg is várhatunk - írja a Portfolio. Eszerint az adókedvezmény formájában nyújtott támogatások elsősorban a magasabb jövedelműeket támogatják. Ez a tulajdonság akkor gyengül jelentősen, amikor a gyerekek idősebbek lesznek, és az utánuk járó adókedvezmény (fejenként 33 ezer forint) kiesik, és így az anya nettó jövedelme visszaesne. Vagyis az szja-mentességet igazán akkor lehet majd élvezni, amikor az anyák már idősebbek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem