11 °C Budapest

Itt a bizonyíték: kiderült, kiknek a zsebében van a hazai vagyon 91 százaléka

2019. április 10. 14:30

Óriási a vagyoni szakadék a szegényebb és gazdagabb magyar háztartások között, az MNB friss mikroelemzése szerint a leggazdagabb 50%-ba tartozó háztartások kezében van a vagyon 91%-a, ráadásul ez három év alatt semmit sem csökkent. A lenti cikkben 10 érdekes ábrán mutatjuk be, hogy a gazdag és szegény magyar háztartások körében mennyire jellemző a saját lakás és kocsi, kik veszik az állampapírokat, melyek a leggazdagabb és legszegényebb régiók és hogyan alakul a vagyon azokban a háztartásokban, ahol a családfő idős vagy fiatal.

Az MNB 2017-re vonatkozó mikroelemzésének eredményei szerint - nem meglepő módon - minél nagyobb vagyonnal rendelkezik egy háztartás, annál nagyobb arányban rendelkezik lakással/házzal és/vagy autóval. A jövedelmi decilisek között az alsó decilisben lévő háztartások körében a legalacsonyabb azok aránya, akiknek van háza és/vagy autója, míg a legmagasabb vagyoni csoportban lévők körében a legmagasabb ezeknek az eszközöknek az aránya.

Hasonló a helyzet a lekötött betétek és az állampapírok/kötvények esetében is: a nagyobb vagyonnal bíró háztartások körében magasabb azoknak az aránya, akik tartanak ilyen befektetéseket. Érdekes módon, egészen a 7. vagyoni decilisig nem jellemző az állampapír/kötvény tartása.

A tőzsdei részvények és befektetési jegyek esetében még az előzőnél is rosszabb a helyzet: mindkét befektetési típus inkább csak a legvagyonosabb háztartási csoport kiváltsága. Összességében elmondható, hogy a kockázatosabb pénzügyi eszközök tartása inkább a vagyonos háztartásokra jellemző.

Ahogyan arra számítani lehetett, a legvagyonosabb háztartási decilis nettó (adóssággal csökkentett) vagyona a legmagasabb, a 2017-es számok alapján ez több mint 61 ezer milliárd forintot ért el. Ez azt jelenti, hogy a 10. decilis nettó vagyona önmagában több, mint a másik kilenc decilisé együttvéve. Ugyanez igaz a pénzügyi eszközök esetében is, ahol a vagyonosabb háztartások részvények és részesedések, valamint értékpapírok területén messze lekörözik a többi decilist.

Mi a decilis?
Tizedrészt jelent. A háztartásokat sorrendbe állítják valamely mutató (pl. nettó vagyon) alapján a legkisebb értékkel rendelkezőtől a legmagasabb értékkel rendelkezőig, majd a legkisebb értékkel rendelkező tizedrészt nevezik 1. decilisnek, a következő tizedrészt másodiknak, és így tovább. Magyarországon 2017-ben körülbelül 4 millió háztartás volt, így egy decilisbe körülbelül 400 ezer háztartás került.

A pénzügyi vagyon egyébként sokkal egyenlőtlenebb képet mutat, a gazdagabb háztartásokra jellemzőbb a nagyobb pénzügyi vagyon, míg a szegényebb háztartásoknál a nem pénzügyi vagyon dominál jobban.

A fenti ábra különösen érdekes, ha megnézzük azt, hogy 2014-hez, a legutóbbi mikroelemzéshez képest a 2017-es adatok milyen változást mutatnak. Ebből az látszik, hogy összességében jelentősen nőtt a háztartások nettó vagyona három év alatt, ennek a növekedésnek a nagyobb részét a nem pénzügyi eszközök termelték meg, mint amilyen például az ingatlan. A kötelezettségek csak kisebb csökkenést mutatnak a vizsgált időszakban.

Melyik a leggazdagabb és legszegényebb régió Magyarországon?

A régiók szerinti megbontásból látható, hogy nettó átlagvagyonban Budapest és a közép-magyarországi régió messze lekörözte 2017-ben a többi régiót, ahol az egy háztartásra jutó nettó átlagvagyon 52,6 és 45,4 millió forint volt. Ezek még a 2014-es átlagvagyonhoz képes is jelentős növekedést jelentenek. A jó hír, hogy átlagvagyonban minden régió nőni tudott 2014-hez képest, de korántsem olyan ütemben, mint Budapest és Közép-Magyarország.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Magyarország egészén az egy háztartásra jutó nettó átlagvagyon több mint 27 millió forintot tett ki, ez közel 10 millió forintos növekedés 2014-hez képest.

Mivel az átlagot a nagyon kiugró értékek eltorzítják, ezért érdemes a medián vagyonok alakulását is megnézni. Ez alapján is Budapest és Közép-Magyarország háztartásai a legvagyonosabbak, de így az egy háztartásra jutó medián vagyon már "csak" 21,3 és 20,1 millió forint,míg a legszegényebb régiónak számító Észak-Magyarországon 7,7 millió. A medián háztartási vagyon Magyarországon 12 millió forintra nőtt 2017-ben a 2014-es 8,7 millióról.

Három év alatt a legnagyobb százalékos növekedést a medián vagyonban mégsem Budapest vagy a közép-magyarországi régió könyvelte el, hanem Észak-Alföld, ahol 63%-ot emelkedett az egy háztartásra jutó medián vagyon 2014 és 2017 között. Ezt Dél-Alföld követte 54%-os vagyonemelkedéssel, csak a harmadik helye fér fel Budapest 48%-kal.

A leggazdagabb 50% kezében van a vagyon 91%-a

Az MNB statisztikái szerint a leggazdagabb 50%-ba tartozó háztartások kezében van a nettó vagyon 91%-a, és a helyzet az, hogy ez semmit sem változott három év alatt. Ezen belül a felső 10% kezében van a nettó vagyon 56%-a, ami három százalékpontos növekedés 2014-hez képest. A legvagyonosabb 1% pedig a nettó vagyon 25%-a van, ez két százalékpontos növekedés.

Érdekes eredményeket mutat a nettó vagyon és összetétele, ha ezt a főkereső életkora szerint nézzük meg. Ebből kiderül, hogy a 36 év alattiaknál sokkal alacsonyabb a pénzügyi és nem pénzügyi eszközök állománya, mint például a 46-55 év közöttieknél. Ugyanez igaz a nettó vagyonra is: az idősebb családfővel bíró háztartások vagyona magasabb, mint a fiatalabbaké, ezzel párhuzamosan pedig kisebb a hitelek és egyéb kötelezettségek állománya.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem