21 °C Budapest

Itt a bejelentés: megint felminősítették Magyarországot

2019. február 23. 08:30

Az eddigi "BBB mínuszról" egy fokozattal BBB-re minősítette fel Magyarországot a Fitch Ratings - jelentette be a hitelminősítő péntek este. Az új osztályzat mellé stabil kilátást rendeltek.

Az újabb felminősítés nem volt meglepetés, hiszen az S&P múlt heti hasonló döntése után benne volt a pakliban egy újabb kedvező lépés. A két cég ráadásul majdnem egyidőben, 2017-ben adott pozitív kilátást a magyar besorolásra.

Az indoklásban azt emelte ki a Fitch, hogy Magyarország külső adóssága jelentősen csökkent az utóbbi időszakban, a nettó külső adósság az ő számítási módszertanuk szerint a GDP 34,4 százalékával csökkent 2013-17 között, így tavaly alig haladta meg a nemzeti össztermék 10 százalékát. Ez elsősorban a fizetési mérleg folyamatos többletének, a stabil tőkebeáramlásnak és az zuniós forrásoknak köszönhető. A cég szerint a fizetési mérlegünk többlete tavaly a GDP 1 százaléka környékére eshetett, de a következő két évben ezen a szinten stagnálhat nagyjából. Ezzel jobbak vagyunk a jelenleg BBB-re osztályozott országok átlagánál ebben a mutatóban.

Mindezek mellett pozitívumként értékelték, hogy az államadósság csökkenő pályája fennmaradt. A Fitch elemzői szerint a tavaly év végi 71 százalékról idén a GDP 68 százalékára csökkenhet az adósságrátánk, majd 2020 végére 66 százalék lehet. Ezt elsősorban a költségvetés elsődleges többlete támogatja. Ugyan az adósságrátánk még mindig meghaladja a hasonló besorolású országok átlagát, de a hitelminősítő pozitívumként értékelte a csökkenő deviza részarányt és a külföldiek egyre kisebb súlyát az adósságon belül.

A költségvetési hiány a Fitch szerint idén a GDP 2 százaléka, 2020-ban pedig 1,9 százaléka lehet, vagyis gyakorlatilag változatlan a tavalyi 2,1 százalék után. Ez egyrészt az uniós forrásoknak és a tartalékoknak köszönhető, így a lassuló gazdaság mellett sem száll majd el a hiány.

Negatívumként emelik ki, hogy az utóbbi időben nőttek a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatos aggodalmak a tavaly decemberben elfogadott törvény miatt, mely a közigazgatási bíróságok felállításáról rendelkezett. A hitelminősítő szakemberei szerint az unió 7-es cikk szerinti eljárása nem jelent majd bármilyen konkrét intézkedést Magyarország ellen, mivel Lengyelország és Románia is mellénk állhat a szavazáskor. 2021-től viszont az új költségvetési ciklusban csökkenhet a nekünk jutó támogatások összege, ami a növekedésre nézve is kockázatot jelent.

A közleményben kiemelik, hogy a tavalyi 4,8 százalékos növekedés a csúcsot jelenthette a jelenlegi ciklusban, ugyanakkor a beruházások és a lakossági fogyasztás a következő években is támogathatják a növekedést. Utóbbit a béremelések alapozhatják meg, ahogy az az elmúlt két évben már láttuk.

A nettó export hozzájárulása a növekedéshez 2019-20-ban is mérsékelt maradhat elsősorban az eurózóna romló növekedési kilátásainak köszönhetően. Részben emiatt a növekedésben lefelé mutató kockázatok vannak, Magyarország kicsi és nyitott gazdaság, erősen kitett az esetleges keresletcsökkenésnek Németország és az EU irányából.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A bankrendszert a Fitch stabilnak minősíti, a hitelezéssel kapcsolatban kiemelik, hogy a kormány nemrég bejelentett 10 millió forintos kedvezményes kölcsöne is pörgetheti azt.

A munkaerőpiac továbbra is feszes, a munkanélküliségi ráta további csökkenése már csak marginális lehet - vélik a hitelminősítő szakemberei. Ehhez hozzájárul a kedvezőtlen demográfiai helyzet és a bevándorló munkaerő elutasítása is.

Az MNB monetáris politikája kapcsán a cég elemzői arra számítanak, hogy az idei első félévben a jegybank elkezdi lassan leépíteni nem konvencionális eszközeit, majd a második félévben elkezdődhet a fokozatos kamatemelés is.

A közlemény végén szokás szerint kiemelték, mi vezethetne a minősítés további változtatásához. A felminősítés akkor jöhetne, ha:

  • az adósságráta tovább csökkenne,
  • a gazdaságpolitikai környezet iránt nőne a bizalom, illetve javulna az üzleti környezet, ami támogatná a növekedést

Ezzel szemben negatív lépést az okozna, ha

  • bizonytalanná válna a gazdaságpolitika, ami veszélyeztetné a stabilitást,
  • romlana a költségvetés helyzete, ami visszafordíthatná az adósságráta csökkenését,
  • gyengülne az intézményi környezet.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem