2021. február 25. csütörtök Géza

Iszonyúan pörög a szuperállampapír: rengeteg pénzt toltak bele a magyarok

  • MTI
  • 2020. november 4. szerda 20:21

Az elmúlt egy évben 234 milliárd forint értékben vásároltak kizárólag a Magyar Posta hálózatában elérhető, nyomdai úton előállított Magyar Állampapír Pluszt (MÁP Plusz) - közölte a Magyar Posta annak alkalmából, hogy egy éves az állampapír.

A Magyar Állampapír Pluszt elektronikus formában 2019. június 3-tól, míg nyomtatott formában 2019. november 4. óta lehet megvásárolni. Mindkét típus forgalmazásában a Magyar Posta is részt vesz az erre kijelölt postahelyeken. A közlemény szerint az értékesített állomány 27 százalékát Budapesten és Pest megyében vásárolták. A legnagyobb, 2,5 milliárd forint értékben az elmúlt egy évben a Nyíregyháza 1 postán vásároltak az ügyfelek, a második helyezett Miskolc 1 posta 2,3 milliárd forinttal, a harmadik pedig Pécs 1 posta 2,2 milliárd forinttal.

Ezt követi 2,02 milliárd forinttal Kecskemét 1 és 1,96 milliárd forinttal Kazincbarcika 1, a fővárosi posták közül kiemelkedő volt a XI. Fehérvári úti Budapest 112 posta 1,9 milliárd forintos értékesítése, az így hatodik a sorban.

A nyomdai MÁP+ 10 ezer, 50 ezer, 100 ezer, 500 ezer, valamint 1 és 2 millió forintos címletekben vásárolható. A Magyar Posta tapasztalatai szerint a legtöbben a 100 ezer forintos címletet választják, emellett az 500 ezer és az 1 millió forintos címletek a kedveltebbek, a nyári hónapok óta a 2 millió forintos címlet népszerűsége is emelkedő tendenciát mutat.

Megjegyezték: a koronavírus-járvány a pénzügyi befektetésekre is hatással volt. A márciusban elrendelt veszélyhelyzet miatt az első hetekben érezhetően csökkent a nyomdai MÁP+ iránti kereslet (korábbi heti átlag 6,1 milliárd forint, míg március második felében a heti átlag 1,8 milliárd forint volt), és a tavaszi időszakban alacsonyabb szinten is maradt. A járvány enyhülésével párhuzamosan ismét nőtt a kereslet, a nyári hónapokban 60 százalékkal magasabb volt a heti átlagos értékesítés az év második negyedévéhez képest.

A lakosság pénzügyi tudatosságát jól mutatja, hogy a nyomdai MÁP+ esetében a kereslet ugyan visszaesett a veszélyhelyzeti időszakban, de a lejárat előtti visszaváltások aránya csekély maradt - írta a Magyar Posta.

A szuperállampapír értékesítési számairól éppen tegnap írtunk, ebből kiderül, hogy a MÁP+ jegyzése meghaladta az 5000 milliárd forintot október végével. Ehhez képest a nyomdai úton előállított MÁP+ iránti kereslet meglehetősen csekély, a magyarok döntő részt online formában veszik a papírt.

Címlapkép: Getty Images

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Lakásfelújítási támogatás: 10 gyakori élethelyzet, amikor bukhatod a milliókat
Nem mindig egyértelmű az elvárt Tb-jogviszony megléte.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked