2017. június 23. péntek Zoltán

Íme, a korai nyugdíj 5 parancsolata: nem is nehéz betartani

Egyre többen vannak Magyarországon is, akik úgy döntöttek, kiszállnak a mókuskerékből és a harmincas éveikben "nyugdíjba" vonultak. Ez még sokak számára azért szinte elképzelhetetlen, de ha néhány dologra odafigyelünk, és nagyon tudatosan kezeljük a pénzügyeinket, ha nem is a harmincas éveinkben, de van rá esély, hogy a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval korábban felhagyhassunk a munkával.

Hogyan lehet harmincas, vagy negyvenes éveink elején felhagyni a mindennapos munkával? Nehezen. Egyelőre Magyarországon sincsenek sokan, akik megtehették, hogy kiszállnak a mókuskerékből és "nyugdíjba vonulnak". Ha harmincas éveinkben talán nem is, de a negyvenes-ötvenes években nem lehetetlen viszont megtenni, ha már fiatalon tudatosan bánunk a pénzügyeinkkel.

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk.

Vagyis, hogy ez összejöjjön, le kell faragni a kiadásokat, és a bevételünk minél nagyobb részét félre kell tenni. A legjobb, ha már diákként elkezdjük ezt (még akkor is, ha akkor nem sok mindenből tudunk félretenni, hiszen havonta néhány ezer forint is számít). Miután munkát kaptunk, a fizetésünkkel arányosan növelni kell a félretett pénzt is.

Szakemberek egyébként azt javasolják, ha 40 éven belül fel akarunk hagyni az aktív munkával, célszerű a fizetésünk 10-15 százalékát félretenni. ha hamarabb szeretnénk felmondani és azzal foglalkozni, amit igazán szeretünk, ennél jóval többet kell megtakarítanunk. Ha 20 éven belül nyugdíjba vonulnánk, a fizetés 30,40, vagy inkább 50 százalékát kellene félretenni minden hónapban.

Abban a legtöbb pénzügyi szakember egyetért, hogy ahelyett, hogy a számlán pihentetjük a pénzt, hagyni kell, hogy az dolgozzon helyettünk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha korai nyugdíjazáson törjük a fejünket.

1. Faragd le a kiadásaid, tegyél félre minél több pénzt

Alaposan tisztában kell lenni a pénzügyeinkkel. Érdemes kiadási naplót vezetni, így láthatjuk, mire megy el a pénzünk és azt is, mik azok a költségek, amiktől könnyűszerrel meg tudunk szabadulni. Ha ez megvan, könnyedén kiszámolhatjuk, mennyi a minimális éves megélhetési költségünk és elkezdhetünk takarékoskodni.

2. Ne vedd ki a plusz jövedelmet sem

Korábban már beszámoltunk két fiatal magyar srácról, akik a harmincas éveikben nyugdíjba vonultak. Egyikőjük sem tétlenkedik azonban. Csongor a vállalkozásával foglalkozik, havonta átlagosan 10 órát dolgozik. Takács Szabolcs vállal alkalmi munkákat, olyanokat, amiben örömét leli. A bevételeiket azonban nem élik fel, azok nagy részét szintén félreteszik.

3. Ne sajnáld az időt, tanulj

Mielőtt befektetnénk a pénzünket, érdemes szakember tanácsát kérni, esetleg időt és energiát nem sajnálva szakkönyveket olvasni a témában, hogy megfelelő döntést hozzunk. Nem feltétlenül kell közgazdász végzettség ahhoz, hogy okosan tudjunk bánni a pénzünkkel, de bizonyos tudás és ismeret elengedhetetlen hozzá. Szóval mielőtt belevágunk, el kell mélyednünk a befektetésekben valamelyest.

4. Ne tegyél fel mindent egy lapra

Ha ez megvan, jöhet a portfólió összeállítása. A neten böngészve rengeteg olyan blogra bukkanhatunk, amiben harmincas vagy negyvenes nyugdíjasok írnak arról, hogyan sikerült ideje korán kilépniük a bejelentett munkaviszony világából. Mindannyian kiemelik, és a két magyar srác is hangsúlyozta, több lábon állnak.

Csongor azt mondta, nem ért a tőzsdéhez, de több ingatlanja is van, ezeket bérbe adja. E mellett van aranya, jó befektetésnek tartja az állampapírt, és több valutanemben van készpénze.

Takács Szabolcs a kiszámítható részvényeket részesíti előnyben, példaként a Walmartot, IBM-et, Apple-t, Targetet említi. A magyar részvények közül van Richtere, Magyar Telekomja, Molja, Állami Nyomdája, Graphisoft Parkja. E mellett tart valamennyi pénzt kötvényekben, neki is van ingatlana és jelentős összeget tart készpénzben is. "Ez persze nem a párnacihában van, vagy bankszámlán lekötetlenül. Kamatozó kincstárjegyben, féléves kincstárjegyben, és bankbetétben/pénzpiaci alapban tartom, mert ezek kamatoznak, de gyorsan hozzáférhetők" - írja blogján.

5. Legyen vésztartalék

Soha sem lehet tudni, mit hoz a holnap. Érdemes akár egy külön bankszámlát nyitni, ahová átutalsz 3-6 havi kiadásaidnak megfelelő vésztartalékot, ami olyan, mintha nem is lenne. Ehhez tényleg csak és kizárólag végszükség esetén nyúlj hozzá!

Kevesek kiváltsága

A magyar átlagkeresetet elnézve talán lehetetlennek tűnik a fentiek megvalósítása.  A KSH májusi közleménye szerint idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 298 300 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 198 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 206 300 forintra becsülhető.

Nem csoda tehát, hogy Magyarországon egyelőre kevesen vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy már harmincas-negyvenes éveikben felálljanak a biztos munkahelyről. Ha viszont tényleg nagyon odafigyelnek a kiadásaikra, megszabaulnak a felesleges költségektől, és igyekeznek minél több pénzt félretenni havonta, van rá esély, hogy a nyugdíjkorhatár előtt felhagyjanak a nyolcórás munkával.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Tízezreket fizethetsz, ha nem cseréled le az útleveled
Már a nyaralás előtt jóval érdemes ezt elintézni.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Mutatjuk, mennyit ér a világ összes pénze

A világ összes pénzéhez képest viszonyítva mutatja a lenti csárt, többek között Bill Gates, az összes Bitcoin és az Apple értékét is. Gondoltad volna, hogy az összes arany többet ér, mint az összes...
 

Csak egyszer van ilyen akció egy évben! Kihagyhatatlan szombati program

Az év legrövidebb éjszakája Szent Iván éjjele, éppen ezért talán nem is érdemes ilyenkor alvással tölteni az időt. Ráadásul ezen az estén, június 24-én lesz a Múzeumok Éjszakája, ami azt jelenti...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

06.22-06.28
Országos

Spar

06.22-06.28
Országos

Lidl

06.22-06.25
Országos

Aldi

06.22-06.28
Országos

Auchan

Gasztro
06.22-07.19
Országos

Auchan

06.22-06.28
Országos

Tesco

06.22-06.28
Országos

Tesco

lakásfelújítás
06.08-06.28
Országos