19 °C Budapest

Íme, a korai nyugdíj 5 parancsolata: nem is nehéz betartani

2017. június 19. 11:05

Egyre többen vannak Magyarországon is, akik úgy döntöttek, kiszállnak a mókuskerékből és a harmincas éveikben "nyugdíjba" vonultak. Ez még sokak számára azért szinte elképzelhetetlen, de ha néhány dologra odafigyelünk, és nagyon tudatosan kezeljük a pénzügyeinket, ha nem is a harmincas éveinkben, de van rá esély, hogy a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval korábban felhagyhassunk a munkával.

Hogyan lehet harmincas, vagy negyvenes éveink elején felhagyni a mindennapos munkával? Nehezen. Egyelőre Magyarországon sincsenek sokan, akik megtehették, hogy kiszállnak a mókuskerékből és "nyugdíjba vonulnak". Ha harmincas éveinkben talán nem is, de a negyvenes-ötvenes években nem lehetetlen viszont megtenni, ha már fiatalon tudatosan bánunk a pénzügyeinkkel.

Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk.

Vagyis, hogy ez összejöjjön, le kell faragni a kiadásokat, és a bevételünk minél nagyobb részét félre kell tenni. A legjobb, ha már diákként elkezdjük ezt (még akkor is, ha akkor nem sok mindenből tudunk félretenni, hiszen havonta néhány ezer forint is számít). Miután munkát kaptunk, a fizetésünkkel arányosan növelni kell a félretett pénzt is.

Szakemberek egyébként azt javasolják, ha 40 éven belül fel akarunk hagyni az aktív munkával, célszerű a fizetésünk 10-15 százalékát félretenni. ha hamarabb szeretnénk felmondani és azzal foglalkozni, amit igazán szeretünk, ennél jóval többet kell megtakarítanunk. Ha 20 éven belül nyugdíjba vonulnánk, a fizetés 30,40, vagy inkább 50 százalékát kellene félretenni minden hónapban.

Abban a legtöbb pénzügyi szakember egyetért, hogy ahelyett, hogy a számlán pihentetjük a pénzt, hagyni kell, hogy az dolgozzon helyettünk. Mutatjuk, mire érdemes figyelni, ha korai nyugdíjazáson törjük a fejünket.

1. Faragd le a kiadásaid, tegyél félre minél több pénzt

Alaposan tisztában kell lenni a pénzügyeinkkel. Érdemes kiadási naplót vezetni, így láthatjuk, mire megy el a pénzünk és azt is, mik azok a költségek, amiktől könnyűszerrel meg tudunk szabadulni. Ha ez megvan, könnyedén kiszámolhatjuk, mennyi a minimális éves megélhetési költségünk és elkezdhetünk takarékoskodni.

2. Ne vedd ki a plusz jövedelmet sem

Korábban már beszámoltunk két fiatal magyar srácról, akik a harmincas éveikben nyugdíjba vonultak. Egyikőjük sem tétlenkedik azonban. Csongor a vállalkozásával foglalkozik, havonta átlagosan 10 órát dolgozik. Takács Szabolcs vállal alkalmi munkákat, olyanokat, amiben örömét leli. A bevételeiket azonban nem élik fel, azok nagy részét szintén félreteszik.

3. Ne sajnáld az időt, tanulj

Mielőtt befektetnénk a pénzünket, érdemes szakember tanácsát kérni, esetleg időt és energiát nem sajnálva szakkönyveket olvasni a témában, hogy megfelelő döntést hozzunk. Nem feltétlenül kell közgazdász végzettség ahhoz, hogy okosan tudjunk bánni a pénzünkkel, de bizonyos tudás és ismeret elengedhetetlen hozzá. Szóval mielőtt belevágunk, el kell mélyednünk a befektetésekben valamelyest.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

4. Ne tegyél fel mindent egy lapra

Ha ez megvan, jöhet a portfólió összeállítása. A neten böngészve rengeteg olyan blogra bukkanhatunk, amiben harmincas vagy negyvenes nyugdíjasok írnak arról, hogyan sikerült ideje korán kilépniük a bejelentett munkaviszony világából. Mindannyian kiemelik, és a két magyar srác is hangsúlyozta, több lábon állnak.

Csongor azt mondta, nem ért a tőzsdéhez, de több ingatlanja is van, ezeket bérbe adja. E mellett van aranya, jó befektetésnek tartja az állampapírt, és több valutanemben van készpénze.

Takács Szabolcs a kiszámítható részvényeket részesíti előnyben, példaként a Walmartot, IBM-et, Apple-t, Targetet említi. A magyar részvények közül van Richtere, Magyar Telekomja, Molja, Állami Nyomdája, Graphisoft Parkja. E mellett tart valamennyi pénzt kötvényekben, neki is van ingatlana és jelentős összeget tart készpénzben is. "Ez persze nem a párnacihában van, vagy bankszámlán lekötetlenül. Kamatozó kincstárjegyben, féléves kincstárjegyben, és bankbetétben/pénzpiaci alapban tartom, mert ezek kamatoznak, de gyorsan hozzáférhetők" - írja blogján.

5. Legyen vésztartalék

Soha sem lehet tudni, mit hoz a holnap. Érdemes akár egy külön bankszámlát nyitni, ahová átutalsz 3-6 havi kiadásaidnak megfelelő vésztartalékot, ami olyan, mintha nem is lenne. Ehhez tényleg csak és kizárólag végszükség esetén nyúlj hozzá!

Kevesek kiváltsága

A magyar átlagkeresetet elnézve talán lehetetlennek tűnik a fentiek megvalósítása.  A KSH májusi közleménye szerint idén márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete - a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél - 298 300 forint volt. Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 198 400 forint volt, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 206 300 forintra becsülhető.

Nem csoda tehát, hogy Magyarországon egyelőre kevesen vannak, akik megengedhetik maguknak, hogy már harmincas-negyvenes éveikben felálljanak a biztos munkahelyről. Ha viszont tényleg nagyon odafigyelnek a kiadásaikra, megszabaulnak a felesleges költségektől, és igyekeznek minél több pénzt félretenni havonta, van rá esély, hogy a nyugdíjkorhatár előtt felhagyjanak a nyolcórás munkával.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 13:25
Egy prágai székhelyű putyinista propagandaoldal kifejezetten arra a célra jött létre, hogy az Európa...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm