12 °C Budapest

Ilyen rövid idő alatt füstölöd el egy kocsi árát: itt a matek, mennyit nyersz a leszokással

2019. augusztus 25. 13:00

Borzasztó sokat költ cigire már az is, aki csak egy dobozt füstöl el naponta. A Pénzcentrum most kiszámolta, mennyi idő alatt jönne össze egy új kocsi ára a cigipénzből, vagy mennyi kölcsönt kaphatna az, aki a dohányzásra fordított összeget például egy személyi kölcsön törlesztőjébe ölné. Hihetetlen számokat kaptunk.

Az már eddig is köztudott volt, illetve a Pénzcentrum is megírta már, hogy dohányozni bizony baromi drága: egy összehasonlítás alapján Magyarországon kb. 1250 forintos átlagáron lehet venni egy doboz cigit - ezzel 41. helyen állunk a 97 országot összehasonlító listában. Kelet-Európát nézve Magyarországon konkrétan a második legdrágább a cigi a régióban: a cseheknél pedig csak kb. 20 forinttal drágább a cigaretta doboza. Szlovákiában (kb. 1244 ft.), Romániában (1211 ft.) és Lengyelországban (1200 ft.) nagyjából hasonlóak az árak, mint nálunk. Bulgáriában nagyjából 920 forint az átlagár, Ukrajnában pedig kevesebb, mint feleannyiba, átszámolva nagyjából 450 forintba kerül a dohányáru.

Az idősebbektől gyakorta hallhatjuk, hogy bezzeg régen minden jobb volt: a vitatható igazságtartalmú kijelentés mögött tán annyi valóság van, hogy a cigi biztosan olcsóbb volt. A KSH háromféle cigaretta átlagárát követi nyomon: a rosszabb minőségűnek számító Symphonia, a közepesen jó Sopiane és a jóminőségű Multifilter szerepel a vásárlói kosárban.

A fenti csárton látható, hogy mennyivel emelkedtek a cigiárak 1996 óta. Konkrétan 23 év alatt csaknem megtízszereződött a vizsgált dohánytermékek ára:

  • a Sopianae 1004 százalékot drágult,
  • a Multi 797 százalékkal kerül többe, mint '96-ban
  • a Symphonia ára pedig 997 százalékkal nőtt 23 év alatt.

Ez nem kevés, főleg, ha azt nézzük, hogy aki mondjuk a Multit szívja, és naponta elpöfékel egy dobozzal, az mostani áron heti 9170 forintot költ cigite, és az sem jár sokkal jobban, aki napi egy doboz Szimfit szív el, neki hetente 8330-ba fáj a cigi. A Sopiane heti 8890 forintba kerül, ha valaki csak napi egy dobozzal szív.

Ha felszorozzuk, akkor kijön, hogy havonta átlagosan több mint 35 ezer forintba van egy dohányosnak a mindennapi nikotin-adagja, ami évente több mint 458 ezer forintot jelent átlagban. Gondolj csak bele, hogy mennyi pénzt jelent ez, ha mondjuk 5, vagy 10 éve dohányzol! Segítünk belegondolni:  Magyarország legolcsóbb új autója, a fapados Dacia Logan már kb. 2,2 millió forintért kihozható a szalonból, ezt kevesebb, mint 5 év alatt pöfékeled el, ha napi egy dobozzal szívsz. Amennyiben mondjuk két dobozzal elpöfögsz egy nap, akkor nagyjából ugyanennyi időbel telik elszívni egy  zsírúj Suzuki Vitara árát.

De ne menjünk ennyire messzire: ha mondjuk szeretnél egy új MacBookot venni, gondolj bele, hogy, a legkisebb Pro 510 ezer forintos vétalárát már 1,1 év alatt elpöfögöd. Egy vadiúj, 64 gigás iPhone XR 299 990 forintról indul az Apple hivatalos oldalán, ezt a pénzt kevesebb mint nyolc hónap alatt szívja el az, aki naponta egy doboz cigit felemészt.

Bármit megtehetsz, bármit megvehetsz

Számolgathatnánk itt napestig, hogy mi mindent tudnál venni, ha félreraknád azt a pénzt, amit cigire költesz egy hónapban. Ám vannak olyan dohányosok, akik azzal hárítják el a cigi elleni financiális érveket, hogy

én úgysem tudnám félrerakni azt a pénzt, tuti elmenne másra!

Hát, legyen, akkor azt is megnézzük, hogy mennyi hitelt kaphatsz a bankoktól, ha mondjuk a havi cigarettapénzt inkább a törlesztőbe tennéd bele - ebben az esetben ugye nem kell spórolgatni, hanem rövid időn belül a zsebedben lesz a della. Mivel a háromféle KSH által vizsgált cigi átlagára havonta 35 ezer forint, addig pörgettük a Pénzcentrum kalkulátorát, ameddig kb. ekkora havi részlet jött ki.

Arra jutottunk, hogy akár 1,7 millió forintnyi személyi kölcsönt is felvehetnél, ha nem cigire költenéd a pénzt: ekkora összeget 5 éves futamidővel 34 371 forintos törlesztővel kapnál a CIB Banktól, de nem marad el ettől a Raiffeisen Bank 34 429 forintos törlesztőt kínáló ajánlata sem. A leszokóknak érdemes még megnézni az MKB, az Erste, vagy a Cetelem által kínált lehetőségeket is!

A személyi hitel ugye azért jó, mert arra költöd, amire csak akarod: ennyi pénzért már egy komolyabb, nem olyan idős használt kocsit is lehet venni például. Vagy a már fentebb említett laptop és telefon erősebb verzióit is. Tényleg csak a képzeleted - na meg az 1,7 milliós keret - szab határt a lehetőségeknek!

Rengetegen halnak bele

Nem elég, hogy rengeteget fizetünk érte, még bele is halhatunk a dohányzásba: EU-ban a cigi a legnagyobb elkerülhető egészségügyi kockázat. Ezt pedig a számok is alátámasztják, hiszen az EU 26 országában (ahol elérhetők 2016-os adatok) az összes haláleset mintegy negyede a rák miatt következett be. Ezen belül pedig 

21 százaléknyi volt a tüdőrák aránya.

Nálunk magyaroknál pedig még súlyosabb a helyzet. Sőt a legsúlyosabb az Európai Unióban. Hazánkban ugyanis az összes halálos rákos megbetegedés

27 százalékáért a tüdőrák volt felelős.

Azt is fontos persze megjegyezni, hogy tüdőrákot nem kizárólag csak a dohányzás okozhatja, de nyílván ez az egyik legjelentősebb kockázati tényező.

A környező országok közül messze Magyarország produkálja a legrosszabb arányokat, a régiónkban második Horvátország is már 7 százalékkal elmarad tőlünk. Szlovákia pedig például már 10-el, ami az ő esetükben azt is jelenti, hogy az összes halálos rákeset közül náluk okozza az egyik legkevesebbet a tüdőrák. A listán legjobban egyébként Portugália szerepelt, náluk ugyanis az összes halálos rákeset csupán 15 százaléka volt tüdőrákos megbetegedés.

Sokkal több férfi, mint nő

Az Eurostat adataiból az is kiolvasható, hogy 2016-ban Magyarországon összesen 8 883-an haltak meg tüdőrákban (légcső, hörgő, tüdő). Közülük 5 542 férfi volt, míg 3 341 nő. Az összes halálos megbetegedés 62 százalékában tehát a férfiak voltak érintettek, míg a nők csupán 38 százalékban. A különbség tehát számottevő, ez alapján kijelenthető, hogy a férfiak sokkal inkább veszélyeztetettek a tüdőrákot illetően, mint a nők.

Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem