2020. október 27. kedd Szabina

Ilyen könnyen nyúlják le a pénzt a kártyádról: itt a legújabb trükk


Szülészetről lopott bankkártyáról emelt le pénzt egy székesfehérvári bűnöző. Az egyelőre kérdéses, honnan tudta a PIN-kódot a tolvaj, jellemzően azonban nincs nehéz dolga a csalóknak. Mutatjuk a legnépszerűbb PIN-kódokat és a leggyakoribb hibákat.

Bankkártyás csalóról készített felvételt egy ATM biztonsági kamerája Székesfehérváron. A trükk ezúttal a következő volt:

A rendelkezésre álló adatok szerint ismeretlen tettes 2016. március 2-án a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Szülészeti Osztályán egy női táskából eltulajdonított egy bankkártyát, majd azzal visszaélve készpénzt vett fel jogosulatlanul és a bűncselekményt követően a kártyát visszahelyezte a helyére

- olvasható a rendőrség tájékoztatójában.

Simán kitalálják a PIN-kódodat

Habár arról egyelőre nincs információ, hogy a fehérvári tettes hogyan találta ki a szülészetről ellopott kártya PIN-kódját (az is lehet, hogy ismerte az áldozatot), azonban a legtöbb esetben a csalóknak nincs kifejezetten nehéz dolga. Egy korábbi felmérés szerint például az emberek közel 11 százaléka a leginkább kézenfekvő 1234 számsort választja a 10 ezer számkombináció közül, tehát a legbénább csalónak is egy a tízhez az esélye a sikerre.

A második és harmadik helyen szintén villámgyorsan kitalálható kódok, az 1111 és a 0000 szerepelnek, de a toplista telis-tele van egyszerű kódokkal, mint például a negyedik helyen szereplő 1212, vagy az illusztris rangsorban 10. - vélhetően szexualitásra utaló másodlagos tartalma miatt könnyen megjegyezhető - 6969.

Na persze rendőrségi közlésekben gyakorta találkozhatunk olyan esetekkel is, amikor bűnözők azért tudnak könnyedén pénzt felvenni egy-egy ellopott bankkártyával, mert tulajdonosa annak közvetlen közelében (pénztárcában, mobiltelefonban, esetleg a kártyára ráírva) hagyta PIN-kódját. És szintén gyakoriak a személyes dátumokból generált (például a születésnap) jelszavak is.

A biztonságos PIN-kód 5 pontban

  • #1 Kerüljük az ismétlődő elemeket a PIN-kódunk kiválasztásánál, vagy hagyjuk meg a pénzintézet által küldött - véletlenszerűen generált - kódot!
  • #2 A PIN-kódunkat soha ne tároljuk a kártyával egy helyen és ne adjuk ki másnak!
  • #3 Ne használjuk ugyanazt a biztonsági kódot több bankkártyához!
  • #4 Amennyiben születési adataink közül választunk PIN-kódot, ne tároljuk egy helyen azokat egyéb okmányainkkal!
  • #5 A bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél. Bizonyos időközönként éljünk ezzel a lehetőséggel.
A fentieken túl pedig mindenképp érdemes még kártyalimitet is beállítani. Ezzel minimalizálhatjuk a veszteségeinket.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 3 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó