2020. augusztus 15. szombat Mária

Ilyen egyszerűen lehetsz igazi milliomos: havi 25 ezer forint kell csak hozzá


Nettó 266100 forint - ennyi volt 2020. áprilisában a hazai átlagkereset, a KSH június végi adatai szerint. Némi lefelé kerekítéssel és a piac íratlan, tízszázalékos szabályának figyelembe vételével mindez 25 ezer forint havi megtakarítást jelenthet egy munkavállalónak. De vajon mire elég ez az összeg a gyakorlatban? Csak elcsépelt PR szöveg lenne a tízszázalékos ökölszabály, és önámítás a fenti bölcsesség, vagy tényleg óriási segítséget jelenthet havi 25 ezer forintot megtakarítani a fizetésből? Erre keressük a választ az Aegon Alapkezelő segítségével.

Néhány tízezer forint napjainkban tényleg nem számít sok pénznek, ha vásárlás, pihenés, hobbi vagy szórakozás szempontjából közelítjük meg a kérdést. Ennyi pénzt könnyen kifizethetünk:

 • egy két, vagy négyfős vacsoráért (igénytől és színvonaltól függően)
 • otthoni koktélparti-kellékekért
 • 2-3 új játékért, a kedvenc konzolunkhoz

Optimistán úgy is gondolkodhat, hogy csupán a fentiek egyikéről kell lemondani ahhoz, hogy havonta 25000 forinttal gyarapodjon megtakarítási számlájának egyenlege. Ha ezen elgondolkodik, akkor máris elkezdett felelősségteljesen hozzáállni pénzügyeihez.

Ahol "életmentő" lehet havi 25000 forint

Néhány tízezer forint erejét leginkább akkor értheti meg, ha tollat ragadsz és számolgatsz picit. Íme néhány elgondolkodtató példa:

 • Párnacihában is milliókat jelent: 12 x 25000 forint, az évi 300000 forint megtakarítást jelent. Ez öt év alatt 1,5 millió forintra, tíz év alatt pedig hárommillió forintra növekedhet (kamatok nélkül).
 • A létbiztonság megteremtése: Havi 25000 forint megtakarítás és a kamatos kamatozás hatása elég lehet arra, hogy körülbelül 40 hónap alatt a semmiből elérjük a létbiztonságot. Összespórolni 6 hónapnyi fizetést, ami betegség, munkanélküliség vagy egyéb nem várt negatív esemény idején kihúzhat bennünket a bajból.
 • Jelentősen megemelheti a nyugdíjunk összegét: Amennyiben hajlandó évtizedekben gondolkodni és mindenkori fizetésének tíz százalékát megtakarítja, akkor hosszútávon akár meg is sokszorozhatja későbbi nyugdíját.
 • Gyorsan befektetővé válhat: Havi 25000 forintot félrerakva még mérsékelt kockázat mellett is több millió forintnyi befektetést gyűjthet össze értékpapírban, akár néhány év alatt. Ez hosszútávon akár egy nagyobb családi vagyont is megalapozhat.

Hallgass Albert Einsteinre!

A kamatos kamat a világ nyolcadik csodája. Az, aki megérti kapja, aki nem az megfizeti

- vélte minden idők egyik legnagyobb zsenije Albert Einstein, akit senkinek sem kell bemutatni. Az alábbi táblázat kiválóan reprezentálja, miről beszélt a Nobel-díjas fizikus. (Csak egy apróság: a grafikon évi 4 százalékos kamattal számol, ami elmarad az elmúlt 100 év átlagos tőzsdei 8 %-os indexhozamától.)

A havi megtakarítások után kapott kamat ugyanis az idő előrehaladtával egyre nagyobb százalékban járul hozzá a vagyontömeg méretéhez (amíg a befizetett tőke lineárisan nő, addig az újrabefektetett kamat exponenciálisan). Akinek sikerül megértenie a fenti összefüggést, az elméletileg már megtette a legfontosabb lépést jövőbeli vagyonának megteremtéséhez.

Mi szükséges még a sikerhez?

Ha a fenti szempontok meggyőztek és elköteleződtél arra, hogy havi 25000 forintot (vagy mindenkori fizetésének tíz százalékát) megtakarítsd, akkor az nagyon dicséretes, viszont még csak félsiker. A "miért" kérdés után ugyanis a "hogyan" is megválaszolásra vár, ami legalább akkora kihívást jelenthet a gyakorlatban. Íme 5 tényező, amire érdemes ügyelnie:

 • Kerüld el a legnagyobb pénzügyi baklövéseket, ezeket már csokorba szedtük egy korábbi cikkünkben.
 • Számolj az inflációval! Gyakori hiba, hogy a megtakarítók nem reálértéken, hanem nominálértéken tartják számon a vagyonukat. Ha nem szeretné magát becsapni, számoljon az infláció hatásával is a tervezésnél. (Nominálérték - infláció = reálérték)
 • Ellenőrizd a szolgáltatókat! Kizárólag olyan pénzügyi szolgáltatónál helyezze el a pénzét, amelyik rendelkezik a Pénzügyi Felügyelet (MNB) engedélyével.
 • Ne legyél mohó! Ne a legmagasabb hozammal kecsegtető ajánlatot válassza, hanem a saját kockázat- és hozamszintjének leginkább megfelelő megtakarítási formát.
 • Válassz válságálló stratégiát, amelyből az eső árfolyamok idején is profitálhat. Passzív befektetőként a költségátlagolás elve, aktív befektetőként pedig az abszolút hozamú befektetési alapok lehetnek a nyerők.
 • + 1 tipp: trendek helyett a piaci lehetőségeket kövesse

A havi megtakarításokat érintő döntések során soha ne a trendeket (a nyájat) kövesse, hanem az észszerűséget. Jó példát jelent erre néhány feltörekvő európai ország állami garanciát nyújtó kötvénye, amelyeket egyes piaci szereplők még mindig méltánytalanul lenéznek, miközben a profi, szakmai befektetők évek óta rendkívül jó hozamokat érnek el rajtuk (kvázi csökkenő kockázat mellett).

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.