2020. május 28. csütörtök Emil, Csanád

Ilyen 9 éve nem volt az OTP-nél: rengetegen nem fognak örülni


Biztosan nem fizet osztalékot idén az OTP, ezzel egy kilencéves sorozat szakad meg. Egyetlen esélyük marad a részvényeseknek.

Több mint 7 százalékkal csökkent pénteken az OTP-részvény árfolyama, napi minimumán - 9390 forinton - zárt a bankpapír. Az árfolyamcsökkenés mögött a pénzintézet közgyűlési előterjesztése is állt, amelyből kiderült:

a tavalyi rekorderedményéből mégsem fizet osztalékot a bank, holott a korábbi tervek közt 248 forintos részvényenkénti kifizetés szerepelt

- írja a Világgazdaság.

A közgyűlési előterjesztések között, a 26-os jegyzékben még szerepelt a menedzsment osztalékjavaslata a 69,4 milliárd forint kifizetéséről. Az eredmény felhasználásáról szóló napirendi pontban viszont már az áll: a megállapított 193,3 milliárd forint (anyavállalati) adózott eredmény tizedét az általános, a fennmaradó részét pedig az eredménytartalékba kell helyezi.

Az OTP kommunikációs osztálya a lapnak elmondta, hogy a 26-os jegyzet az igazgatóság korábbi, a járványhelyzet előtti várakozását tükrözi. Mint mondták, két oka volt annak, hogy az igazgatóság - osztalékfizetés helyett - már az eredmény tartalékba helyezésére tett javaslatot a közgyűlésnek: egyik ok a járványhelyzet, a másik pedig a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárása.

Az MNB több kérést is megfogalmazott a bankokhoz, felszólította a hitelintézeteket és tulajdonosaikat, hogy szeptember végéig ne történjen osztalék-jóváhagyás vagy -kifizetés. Osztalékfizetésről a jogszabályok szerint csak az éves beszámolóval együtt lehet dönteni, idén osztalékot már biztosan nem fizet a bank, osztalékelőlegre viszont még lehet esély.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Auchan

05.28-06.03
Országos

Tesco

05.28-06.03
Országos

Aldi

05.28-06.03
Országos

Lidl

05.28-06.03
Országos

Praktiker

04.02-07.31
Országos

  Ajánlatunk