Így építhetsz 100 milliós vagyont napi 250 forintból

2017. február 18. 07:00

"Mégis melyik alternatív magyar valóságban él az újságíró" - reagáltak olvasóink nemrég megjelent cikkünkre, amelyben egy hosszú távú, rendszeres megtakarítási straégiáról írtunk. Mivel belátjuk, hogy a módszer sokak pénzügyi erejét meghaladja, így hasonló koncepcióval, de kevésbé szigorú összegek mellett is elkészítettük példaszámításunkat. Az eredmény ezúttal is meglepő lett.

Özönlöttek a hozzászólások egy héttel ezelőtt megjelent, "500 forinttal indultunk, 230 milliót kaszáltunk: ezt csináld utánunk!" c. cikkünkre. A bemutatott hosszú távú, de rendszeres megtakarítási stratégiával kapcsolatban olvasóink leggyakoribb "kérdése" az volt:

Mégis hol él a kedves cikkíró?

Emlékeztetőül: a koncepciónk az volt, hogy pályakezdőként, napi 500 forinttal kezdünk el megtakarítani, majd 10 évente duplázódik a megspórolt összeg. Tehát a 20-as éveinkben havi 15 ezret, a 30-asokban havi 30 ezret, a 40-esekben havi 60 ezret, míg az 50-esekben havi 120 ezret teszünk félre; és fektetünk be, különböző reálhozamok mellett hosszú távra.

Így a 40 éves "futamidő" alatt 27 millió 375 ezer forint jött össze képzeletbeli malacperselyünkben; de befektetve, 10 százalékos reálhozam esetén már 230 milliós tőkével mehettünk nyugdíjba.

Olvasóink szerint azonban ez ma Magyarországon lehetetlen: "Mindez egy átlagos magyar fizetésből nem megy. Kivéve, ha a szüleidnél laksz vagy ők vesznek neked lakást meg kocsit és mellette amúgy sincs semmire igényed. Gyereket se akarjál, mert hogy fizetnéd ki a 100-150 ezres babakocsit?! Hisz félre kell tenned a nyugger éveidre. A cikk írója nem tudom hol él..." - írta egyikük.

ez egy nagyon cinikus cikk.... sokaknak összesen sincs 500ft egy napra, nemhogy ennyit tudnának félretenni....

- kontrázott rá egy másik

Szóljatok a 40 ėves közmunkásnak, hogy havi 60 ezret tegyen má fèlre.....

- jegyezte meg gúnyosan egy harmadik.

Kevesebből is megy!

Na, nem lepődtünk meg nagyon a kommenteken; rendre keresnek meg minket hasonló problémákkal. Néhány hónappal ezelőtt például egy olvasónk mesélte el helyzetét: "Ötfős, kétkeresős háztartás vagyunk; havi nettó 280 ezer forintból kell boldogulnunk. A lakáshitel, a rezsiszámlák, az élelmiszer, a bérletek (és még sorolhatnám) mellett csoda, ha marad néhány ezer forint hó végén. Nem panaszkodunk, de őszinte leszek, megtakarításra gondolni sem merünk. Mi lesz, ha egyikünk kiesik a munkából? Hogyan lesz így nyugdíjunk? A gyerekek iskoláztatásáról már nem is beszélve. Mit tanácsolnának?" - írta.

Olvasónk levelével akkor Nyitrai Győzőhöz fordultunk. Az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója szerint a megtakarítást már kis összeggel is érdemes elkezdeni. Mint mondta, pár ezer forint is segítséget jelenthet egy váratlan kiadás esetében, vagy akár a nyugdíjra való felkészülésben is. Havi 5 ezer forint 10 év alatt 600 ezer forint, amihez még hozzá jön a kamat/hozam is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes például egy értékpapír számlát nyitni, ahová állandó vételi megbízással automatikusan rákerül a meghatározott összeg, ha pedig a nyugdíjas évekre kíván félretenni Nyugdíj előtakarékossági számlán is takarékoskodhat kis összegekkel, ráadásul itt még az adóelőny mellett állami támogatást (nyugdíjelőtakarékossági támogatás) is kaphat. Banki tanácsadók segítségével pedig meghatározhatja, hogy miben kamatozzon ez az összeg.

- fogalmazott a szakember.

Így csinálj napi 250 forintból 100 milliót

Persze nem akarjuk kötni az ebet a karóhoz, belátjuk, hogy a korábbi cikkünkben felvázolt stratégia sokak erejét meghaladja. Így hasonló koncepcióval, de kevésbé szigorú összegek mellett is elkészítettük példaszámításunkat. Tehát

  • 20-29 éves korban napi 250 forintot;
  • 30-39 éves korban napi 500 forintot;
  • 40-49 éves korban napi 750 forintot;
  • 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 7,5 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tízedik évfordulóval ugyanennyivel növekszik; azaz a 30-as éveinkben 15, a negyvenesekben 22,5, az ötvenes éveinkben pedig 30 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben.

Ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, ha tartjuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról sem, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

Mint látható, számításaink egyértelműen igazolják, hogy még alacsonyabb várható reálhozamokkal kalkulálva is nagyságrendekkel nagyobb összeg landol a zsebünkben 65 évesen, mintha otthon gyűjtögettük volna a készpénzt. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán elérhetjük a 4 százalékos reálhozamot is, amely 21,4 millió forintos nyugdíjmegtakarítást jelentene; de 10 százalékos hozamszinttel akár 99,9 milliót is kaszálhatunk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem