2021. március 2. kedd Lujza

Így nyúlják le a pénzt a bankkártyádról, pillanatok alatt + fotók

  • Pénzcentrum.hu
  • 2014. július 29. kedd 05:32

Még mindig meglepően sokan írják fel bankkártyájukba, pénztárcájukba a PIN-kódjukat. De az is valószínűsíthető, hogy a gyenge, könnyen kitalálható kódoknak köszönhetően tudnak pénzt felvenni a tolvajok, ha ellopnak egy bankkártyát.


A rendőrségi híreket böngészve szinte hetente találkozunk olyan esetekkel, amikor a bűnözők az ellopott bankkártyákkal sikeresen vettek fel pénzt. Bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértők szerint ezen esetek 99 százaléka úgy történhet meg, hogy az áldozat a kártyájára írva, vagy a pénztárcájában, táskájában tartja PIN-kódját, esetleg a legkézenfekvőbb megoldást - az 1234-kódot - használja.

Már a budai nyugdíjasokra is vadásznak: ez a legújabb trükk - KATTINTS!

Nemrég Debrecenben történt hasonló eset: májusban a képen látható elkövető ellopott egy bankkártyát, és azzal több alkalommal készpénzt vett fel ATM-ekből - derül ki a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatásából.


Ha felismered, hívd a 06-52/457-040 telefonszámot! Fotó: police.hu

Szinte mindig mi vagyunk a hibásak

Egy, a Pénzcentrum.hu által megkérdezett, bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértő szerint még mindig rengeteg ilyen esettel találkoznak: ha sikeres a készpénzfelvétel, az szinte mindig első próbálkozásra sikeres, azaz a bűnöző egyből tudja a kódot. Bár az áldozatok gyakran ennek ellenkezőjét állítják, az esetek túlnyomó többségében egyértelmű, hogy táskájukban, pénztárcájukban tartották PIN-kódjukat, esetleg magára a bankkártyára írták fel azt.

Ha ellopták a kártyánkat, akkor érdemes a lehető leggyorsabban letiltani, ugyanis törvényi előírás szerint a letiltás pillanatáig okozott károkért 45 ezer forintig az ügyfél felel. Ez alól a szabály alól is van kivétel: ha a kártyát annak fizikai jelenléte és/vagy a kártyabirtokos azonosítása nélkül használták (például a kártyabirtokos tudta nélkül a kártya adatait lemásolták), a kár teljes mértékéig a bank felel. Azonban ebben az esetben is megvan a kártyabirtokos kárenyhítési kötelezettsége, tehát ha tudomására jut a visszaélés ténye, akkor köteles a kártyáját azonnal letiltani, illetve minden olyan feladatot elvégezni, amely enyhíti a kár mértékét.

Az öt legjobb esküvői ajándék, ha pénzt kér az ifjú pár - KATTINTS!

A bejelentés után elméletileg már a banké a felelősség - elméletileg. Ugyanis számos olyan kitétel van, amit ha nem tartottunk be, akkor a kártyával ellopott (ATM-ből felvett, levásárolt) pénzünkből semmit nem fogunk látni, ezen felül pedig az igen borsos (akár 15-20 ezer forintos) kártyatiltási- és pótlási díjat is meg kell majd fizetnünk. A dombornyomott kártya tiltásának díja magasabb, mivel ezek a típusú kártyák azonnal felkerülnek egy nemzetközi tiltólistára is, amiért a bank jelentős díjat fizet a kártyatársaságoknak. Vannak olyan bankok, amelyek csak egy részét számítják fel ennek a díjnak.

Pedig ilyenkor bukjuk a pénzünket is...

Kevesen tudják, hogy ha a kártyánkkal az illetéktelen személyek a PIN kóddal tudtak például pénzt felvenni, akkor igen nagy valószínűséggel el fogják utasítani a kártérítési kérésünket a banknál. Ugyanis valószínűsíthető, hogy a mi gondatlan magatartásunk miatt tudták kitalálni a kártya biztonsági kódját. Ez vonatkozik arra is, ha hagytuk, hogy a sorban mögöttünk álló fizetéskor lelesse a kódot, mert nem takartuk el. Ugyanez érvényes arra is, hogy ha a kivizsgálás során kiderül, hogy a személyünkhöz köthető vagy egyszerűen kitalálható (1111, 1234) PIN-t adtunk meg a bank biztonsági figyelmeztetése ellenére, akkor ugyanúgy elbúcsúzhatunk a számlán lévő pénztől, mintha a kártya mellett (vagy éppen a kártyára) felírva tartottuk volna.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN-kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank. A visszaélésekre jórészt a kártyák tárolása és a titkos kód kezelésére vonatkozó szabályok be nem tartása teremti meg a lehetőséget. Tehát a legfontosabb, hogy mind a bankkártyát, mind pedig a PIN-kódot biztonságosan és körültekintően kezeljük.

Egy korábbi kutatás szerint a világszerte leggyakrabban használt PIN még mindig az 1234 - így valószínűleg sok bűnöző egyből ezzel próbálkozik. A legtöbbször használt kódok között ott vannak még az ismétlődő számjegyek (1111, 2222), a 19-cel kezdődő számok (születési évek), valamint a telefon/ATM-billentyűzeteken például egymás alatt/felett lévő számok (2580). Sorrendben az első 10 leggyakoribb PIN kód: 1234, 1111, 0000, 1212, 7777, 1004, 2000, 4444, 2222, 6969.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Krízishelyzetben a magyar dolgozók: visszaütnek a szőnyeg alá söpört problémák
Az első lépés megküzdeni azzal a terhes gondolattal, hogy nem tudunk visszatérni a járvány előtti normákhoz...


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked