2020. október 21. szerda Orsolya

Így lehetsz pillanatok alatt ász a személyes pénzügyeidben (x)

  • 2018. július 25. szerda 10:31

Jócskán van még mit csiszolni a magyar lakosság pénzügyi tudatosságán, de szerencsére ma már itthon is bőven találni olyan eszközöket, amelyek segítenek megtalálni a megfelelő megoldást a felmerülő anyagi kihívásokra. Megmutatjuk, hova érdemes fordulni, ha a banki termékek között szeretnéd megtalálni a legjobbat.

Nem kérdés, hogy a pénzügyi piacokon egyre bonyolultabb, egyre komolyabb szakismeretet igénylő termékek jelennek meg, amelyek nagyon kockázatosak lehetnek a számunkra, ha nem foglalkoztunk korábban alaposabban a témákkal. Elég csak arra gondolnunk, hogy milyen következményi voltak a devizahitelben történő eladósodásnak és a brókerbotrányoknak, de maradhatunk olyan hétköznapi témáknál is, mint a hitelkártyahasználat vagy a kölcsönigénylés. Sajnálatos, de tény: a magyarok többsége még mindig a háta közepére kívánja a pénzügyek intézését és inkább megfizeti a kényelmességet, a nemtörődömséget.

De mit tehetünk, ha ezen változtatni akarunk és nem törődünk bele, hogy méregdrágán használjuk az egyébként sorsfordító pénzügyi eszközöket? Mi van akkor, ha igenis Mi szeretnénk irányítani azt, hogy mire megy el a pénzünk és nem fordítva? Ebben lehet nagy segítségünkre egy online kalkulátor, ahol fillérre pontosan megnézhetjük, hogy egyes termékek mennyibe kerülnek, melyikkel járunk jobban és milyen kedvezményeket szerezhetünk. A Bank360 szakértői lapunknak elárulták, hogy miben lehet segítségünkre egy ilyen eszköz a különböző pénzügyi termékeknél:

  • Személyi kölcsön, gyorskölcsön, autóhitel: nem kell hozzá sokat kattintani a hitelkalkulátoron, hogy lássuk, jelentős különbség van az elsőre megegyezőnek tűnő hitelek között. 1 millió forintot 60 hónapos futamidővel felvehetünk úgy is, hogy a végén 1 205 086 forint a teljes visszafizetendő összeg, de úgy is, hogy 1 449 100 forintot vagy még többet fizetünk vissza. A különbség több százezer forint, így nagyon nem mindegy, hogy melyik bankban vesszük fel a hitelt. Ha tudatosan akarjuk építeni a pénzügyeinket, mindenképpen fontoljuk meg alaposan, kinél vesszük fel a kölcsönt. Ráadásul az összehasonlítást személyre is szabhatjuk az esetek többségében, hiszen megadhatjuk azokat a feltételeket is (fizetés, bankszámla), amelyekkel kamatkedvezményeket érhetünk el, így még pontosabban határozhatjuk meg, hogy melyik a nekünk megfelelő kölcsön, amely évek múlva sem fog fejfájást okozni. Nem csak az összehasonlítás lehet a hasznunkra, hanem a kölcsönről összegyűjtött információ is. Ebből kiderül, hogy milyen induló költségei vannak a hitelnek, változó vagy rögzített kamatozású kölcsönről van szó, vagy éppen az, hogy mennyi a minimális feltétel az igényléshez.
  • Hitelkártya: egyre többen használjuk, azonban sokan még mindig "a takaró meghosszabbítására" azaz a fizetésen felüli extra elkölthető pénzként tekintenek a hitelkártyára. Pedig az egyik legveszélyesebb pénzügyi eszköz, ami viszont avatott kezekben aranyat ér. Ha nekünk is szükségünk van egy hitelkártyára, alaposan ismerkedjünk meg a működésével és a helyes használattal. Ismerve az előnyeit és hátrányait, gyorsan kiválaszthatjuk a nekünk legmegfelelőbb hitelkártyát. Könnyedén áttekinthetjük például az elérhető plasztikok bónuszait és a várható hitelkeretet a fizetésünkhöz képest. Ha pedig odafigyelünk az időben történő visszafizetésre, nem lehet baj, sőt, még pénzt is keresünk a visszatérítéssel.
  • Lakáshitel: jelzáloghiteleknél fokozottan érvényes az, amit a Bank360 a személyi kölcsönök esetén tanácsol. Alaposan nézzük át, hogy milyen ajánlatokat találhatunk a piacon, hiszen a döntésünk évtizedekre meghatározhatják a pénzügyeinket, és itt nem néhány százezer forintos különbségekről beszélünk, hanem milliós nagyságrendű az eltérés. Ráadásul a konstrukciók is sokkal színesebbek, mint a személyi kölcsönök: megannyi kamatperiódussal vehetjük fel a hiteleket nem csak vásárlásra, de építésre és hitelkiváltásra is, ráadásul már minősített fogyasztóbarát hitelek között is böngészhetünk. Ha valóban tudni szeretnénk, hogy melyik kölcsönnek a legkedvezőbb a teljes hiteldíj mutatója, melyikkel tudjuk a legtöbb induló kedvezményt megszerezni, hasonlítsuk össze ezeket a lakáshiteleket és kalkuláljunk a számunkra legkedvezőbb konstrukcióval.
  • Bankszámla: alig gondolunk bele a párszáz forintos tételek mellett havonta, de évesítve akár egy kisebb vagyonba is kerülhet a bankszámlánk fenntartása. Az SMS-értesítések, a papíralapú egyenlegközlők, a felesleges presztízskártyák mind-mind drágítják a csomagot, nagy valószínűséggel viszont nincs ezekre szükségünk és találunk olcsóbb vagy ingyenes szolgáltatást (például push-értesítések), amelyek simán tudják azt hozni, amit a drága megoldások. Ráadásul a digitális számlákkal rengeteg további szolgáltatás is díjmentes és kedvezményes: a számlavezetés, a bankkártya, az átutalás és a készpénzfelvétel is sokkal kedvezőbb áron mehet. Éppen ezért jó kalkulátorral végigpásztázni időről időre a kínálatot, hiszen szinte biztos, hogy találunk egy olcsóbb megoldást. Ha nem szeretnénk bíbelődni a pontos beállításokkal, akkor elég csak kiválasztanunk azt a felhasználói profilt, ami a legközelebb áll a valósághoz. Ha viszont van időnk beállítgatni a tranzakciókat, a leginkább személyre szabott ajánlatot is megtalálhatjuk, ami garantáltan a legjobb lesz. Egy modern kalkulátorban persze nem csak a tranzakciók alapján kereshetünk, hanem olyan jellemzők alapján, mint például a videós számlanyitás és a mobiltárca lehetősége, vagy kutathatunk diákszámlák után is.

Pénzben mérhető eredménye van az összehasonlításnak

Ha összevetjük az általunk használt kölcsönök, hitelkártyák és bankszámlák költségeit a kalkulátorral találhatókkal, egyértelmű lesz: ugyanazon hitelösszeg vagy szolgáltatás mellett valószínűleg egy kisebb vagyont spórolhatunk meg, ha váltunk a kedvezőbb termékre. Természetesen a pénzügyi tudatosság felé vezető út sok más tényezőből is áll. Aki viszont gyors és forintban mérhető eredményeket akar látni, az bátran kalkuláljon és hasonlítsa össze a banki termékeket, mielőtt döntést hozna.

(x)

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

A friss statisztikák szerint már több mint 500 milliárd forintnyi babaváró hitelt igényeltek a magyar családok. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2020 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.15-10.21
Országos

Lidl

10.15-10.21
Országos

Auchan

10.15-10.21
Országos

Tesco

10.15-10.21
Országos

Spar

10.15-10.21
Országos

Praktiker

10.15-10.26
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó