2020. augusztus 7. péntek Ibolya

Így építhetsz 100 milliós vagyont napi 250 forintból


"Mégis melyik alternatív magyar valóságban él az újságíró" - reagáltak olvasóink nemrég megjelent cikkünkre, amelyben egy hosszú távú, rendszeres megtakarítási straégiáról írtunk. Mivel belátjuk, hogy a módszer sokak pénzügyi erejét meghaladja, így hasonló koncepcióval, de kevésbé szigorú összegek mellett is elkészítettük példaszámításunkat. Az eredmény ezúttal is meglepő lett.

Özönlöttek a hozzászólások egy héttel ezelőtt megjelent, "500 forinttal indultunk, 230 milliót kaszáltunk: ezt csináld utánunk!" c. cikkünkre. A bemutatott hosszú távú, de rendszeres megtakarítási stratégiával kapcsolatban olvasóink leggyakoribb "kérdése" az volt:

Mégis hol él a kedves cikkíró?

Emlékeztetőül: a koncepciónk az volt, hogy pályakezdőként, napi 500 forinttal kezdünk el megtakarítani, majd 10 évente duplázódik a megspórolt összeg. Tehát a 20-as éveinkben havi 15 ezret, a 30-asokban havi 30 ezret, a 40-esekben havi 60 ezret, míg az 50-esekben havi 120 ezret teszünk félre; és fektetünk be, különböző reálhozamok mellett hosszú távra.

Így a 40 éves "futamidő" alatt 27 millió 375 ezer forint jött össze képzeletbeli malacperselyünkben; de befektetve, 10 százalékos reálhozam esetén már 230 milliós tőkével mehettünk nyugdíjba.

Olvasóink szerint azonban ez ma Magyarországon lehetetlen: "Mindez egy átlagos magyar fizetésből nem megy. Kivéve, ha a szüleidnél laksz vagy ők vesznek neked lakást meg kocsit és mellette amúgy sincs semmire igényed. Gyereket se akarjál, mert hogy fizetnéd ki a 100-150 ezres babakocsit?! Hisz félre kell tenned a nyugger éveidre. A cikk írója nem tudom hol él..." - írta egyikük.

ez egy nagyon cinikus cikk.... sokaknak összesen sincs 500ft egy napra, nemhogy ennyit tudnának félretenni....

- kontrázott rá egy másik

Szóljatok a 40 ėves közmunkásnak, hogy havi 60 ezret tegyen má fèlre.....

- jegyezte meg gúnyosan egy harmadik.

Kevesebből is megy!

Na, nem lepődtünk meg nagyon a kommenteken; rendre keresnek meg minket hasonló problémákkal. Néhány hónappal ezelőtt például egy olvasónk mesélte el helyzetét: "Ötfős, kétkeresős háztartás vagyunk; havi nettó 280 ezer forintból kell boldogulnunk. A lakáshitel, a rezsiszámlák, az élelmiszer, a bérletek (és még sorolhatnám) mellett csoda, ha marad néhány ezer forint hó végén. Nem panaszkodunk, de őszinte leszek, megtakarításra gondolni sem merünk. Mi lesz, ha egyikünk kiesik a munkából? Hogyan lesz így nyugdíjunk? A gyerekek iskoláztatásáról már nem is beszélve. Mit tanácsolnának?" - írta.

Olvasónk levelével akkor Nyitrai Győzőhöz fordultunk. Az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója szerint a megtakarítást már kis összeggel is érdemes elkezdeni. Mint mondta, pár ezer forint is segítséget jelenthet egy váratlan kiadás esetében, vagy akár a nyugdíjra való felkészülésben is. Havi 5 ezer forint 10 év alatt 600 ezer forint, amihez még hozzá jön a kamat/hozam is.

Érdemes például egy értékpapír számlát nyitni, ahová állandó vételi megbízással automatikusan rákerül a meghatározott összeg, ha pedig a nyugdíjas évekre kíván félretenni Nyugdíj előtakarékossági számlán is takarékoskodhat kis összegekkel, ráadásul itt még az adóelőny mellett állami támogatást (nyugdíjelőtakarékossági támogatás) is kaphat. Banki tanácsadók segítségével pedig meghatározhatja, hogy miben kamatozzon ez az összeg.

- fogalmazott a szakember.

Így csinálj napi 250 forintból 100 milliót

Persze nem akarjuk kötni az ebet a karóhoz, belátjuk, hogy a korábbi cikkünkben felvázolt stratégia sokak erejét meghaladja. Így hasonló koncepcióval, de kevésbé szigorú összegek mellett is elkészítettük példaszámításunkat. Tehát

  • 20-29 éves korban napi 250 forintot;
  • 30-39 éves korban napi 500 forintot;
  • 40-49 éves korban napi 750 forintot;
  • 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot takarítunk meg.

Ez havi bontásban azt jelenti, hogy a kezdeti, 7,5 ezer forintról induló megtakarításunk, minden tízedik évfordulóval ugyanennyivel növekszik; azaz a 30-as éveinkben 15, a negyvenesekben 22,5, az ötvenes éveinkben pedig 30 ezer forintot teszünk félre havonta. Éves viszonylatban pedig úgy fest a képlet, hogy az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben.

Ahogy az a fenti infografikánkon is látszik, ha tartjuk magunkat eredeti elhatározásunkhoz, akkor a 40 éves "futamidő" alatt 9 millió 125 ezer forint jöhet össze képzeletbeli malacperselyünkben. Ebben az esetben természetesen nem szabad megfeledkezni az infláció vasfogáról sem, így a párnaciha helyett érdemesebb valamilyen hosszú távú megtakarítási konstrukcióban fialtatni a pénzünket.

Mint látható, számításaink egyértelműen igazolják, hogy még alacsonyabb várható reálhozamokkal kalkulálva is nagyságrendekkel nagyobb összeg landol a zsebünkben 65 évesen, mintha otthon gyűjtögettük volna a készpénzt. Egy megfelelően összeválogatott befektetési portfólióval például - természetesen hosszú távon - ma simán elérhetjük a 4 százalékos reálhozamot is, amely 21,4 millió forintos nyugdíjmegtakarítást jelentene; de 10 százalékos hozamszinttel akár 99,9 milliót is kaszálhatunk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 11 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.